Suhrová záhadne ochorela, olympijská ženská žŕdka naruby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - pätnásty deň
Prekvapujúcou víťazkou v žrdi sa stala Grékyňa Ekaterini Stefanidiová. Rio de Janeiro, 19. august 2016. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 20. augusta (WebNoviny.sk) – Ženská žŕdka na olympijských hrách v Riu de Janeiro bola akoby obrátená naruby.

OH 2016

Potrestaná Isinbajevová, chorá Skuhrová

Vo finále chýbala potrestaná ruská legenda Jelena Isinbajevová, ďalšia medailová adeptka, domáca Fabiana Murerová, neskočila základnú výšku a obhajkyňa zlata z Londýna Jennifer Suhrová krátko pred finále ochorela.

Ťažko sa jej dýchalo, mala závraty a vykašliavala krv. Dokonca počas súťaže musela dáviť, ale nakoniec to aspoň skúsila. V podaní 34-ročnej Američanky to však nemalo potrebnú kvalitu. Skočila iba základných 460 cm, na viac nemala. Bolo z toho 7. miesto.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 15. deň

„Cítim sa príšerne. Ráno som vykašliavala krv, začínam sa vážne obávať. Na rozcvičke to bolo celkom fajn, ale potom sa to pokazilo. Mala som triašku, nikdy predtým sa mi tak netriasli svaly. Vraveli mi, že to bude niečo s dýchaním, už to mám aj na pľúcach. Začína to byť desivé,“ vravela po finále žŕdky Suhrová. Dodala, že chce čo najskôr odcestovať domov do New Yorku, aby sa nechala poriadne vyšetriť na svoju „záhadnú“ chorobu.

„Rýchlo domov, potrebujem vedieť, na čom som,“ dodala. Suhrová sa vyjadrila aj k vynútenej neúčasti Isinbajevovej. Dvojnásobná olympijská víťazka v piatok oznámila, že končí aktívnu kariéru a v budúcnosti sa mieni venovať športovej politike. „Musí to byť mizerný pocit, keď sa štyri roky na niečo pripravujete a potom vám zakážu štartovať. Je to trápne,“ skonštatovala Američanka, ktorá je rovnaký ročník narodenia ako ruská cárovná žŕdky.

Zlatá Stefanidiová

Zo zlata sa napokon tešila Grékyňa Ekaterini Stefanidiová, ktorá sa dostala ponad 485 cm a na pokusy zdolala Američanku Sandi Morrisovú. Nová olympijská víťazka je aj majsterkou Európy z Amsterdamu, ale predtým nemala prenikavé výsledky. Na olympijských hrách a majstrovstvách sveta sa pred Riom nedostala z kvalifikácie.

„Nemôžem uveriť tomu, čo som dokázala. Toto je jedna z najťažších discplín a ja mám olympijské zlato… Boli pri tom aj moji rodičia, čo si veľmi vážim. Obaja sú bývalí športovci, a tak veľmi dobre vedia, čo táto medaila obnáša,“ vravela Stefanidiová.

Dvadsaťšesťročná hrdá reprezentantka Grécka pridala aj krátky príbeh zo svojich začiatkov. „Mala som desať, keď som prvýkrát vyskúšala tento šport. Ako 12-ročnú ma už zaujímali svetové rekordy v súťažiach jednotlivých vekových kategóriií. Veľmi ma to pohltilo, dokonca som už začala snívať o olympijských hrách. Keď som sa prechádzala po ulici, vravela som sama sebe: ´Musím si dávať pozor. Čo ak ma prejde auto, ja zomriem a nebudem môcť jedného dňa prekonať svetový rekord.´ „

žrď:

1. Ekaterini Stefanidiová (Gréc.) 485 cm, 2.Sandi Morrisová (USA) 485, 3. Eliza McCartneyová (N. Zél.) 480, 4. Alana Boydová (Aus.) 480, 5. Holly Bradshawová (V. Brit.) 470, 6. Nicole Buchlerová (Švaj.) 470, 7. Yarisley Silvová (Kub.) a Jennifer Suhrová (USA) obe 460

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jelena Isinbajevová