Deväť zlatých za 325 sekúnd. Blesk Bolt zmenil atletiku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Usain Bolt
Svoje tradičné víťazné gesto mohol Usain Bolt predviesť po Pekingu a Londýne aj v Riu de Janeiro. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 20. augusta (WebNoviny.sk) – Dobehol do cieľa štafety a roztiahol ruky na znak víťazstva. Potom pokľakol a dráhe na Olympijskom štadióne adresoval posledný bozk. Vzápätí na cieľovú čiaru namaľoval číslicu 3. Ak by tam nakreslil veľkú jednotku, rovnako by to nepotrebovalo ďalší komentár.

OH 2016

Bolt o štyri roky už štartovať nebude

Usain Bolt sa rozlúčil s olympijskými hrami v Riu de Janeiro a s vysokou pravdepodobnosťou aj hrami nadobro. O štyri roky v Tokiu už nebude. Čo by tam robil? Už nikomu nemusí nič dokazovať. V Riu skompletizoval tri zlaté hetriky: na ostro sledovanej stovke, obľúbenej dvojstovke a napokon aj ako finišujúci člen jamajskej štafety.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 15. deň

S deviatimi zlatými medailami dostihol lídrov historického atletického rebríčka Carla Lewisa a Paava Nurmiho a stal sa definitívne legendou. Jamajský blesk bude od nedeľu tridsiatnikom a po triumfe na 200 m pripustil, že starne, keď nebol schopný atakovať svoj svetový rekord. Predtým viackrát naznačil, že o rok ešte pôjde na majstrovstvá sveta do Londýna a potom dá zbohom vrcholovej atletike. Teda aspoň zatiaľ by to tak malo byť…

„Som najväčší. Všetko, čo som chcel, sa mi splnilo. Môžem spokojne a hrdo odísť,“ hlásil Bolt do kamier ako na požiadanie a k tomu pridal tradičné víťazné typy grimás. Potom si zobul svoje zlaté tretry, objal sa s kolegami z víťaznej štafety a vyzval Jamajčanov na veľkú párty. Posledné víťazné kolo Bolta sprevádzali tóny jeho obľúbenej skladby „Jammin“ od Boba Marleyho. Ľudia vstali a zabávali sa. Užívali si to maximálne. Tušili, že ďalšia víťazná repríza už nepríde. Minimálne nie pod vlajkou s piatimi farebnými kruhmi.

Začiatkom júla nečakane vystrašil priaznivcov

Bolt začiatkom júla nečakane vystrašil svojich priaznivcov. Pre zranenie zadného stehenného svalu musel nedobrovoľne odstúpiť z jamajského šampionátu a vynechal časť prípravy. Nemal veľa konfrontácií s najväčšími súpermi, ale ukázalo sa, že sa nemusí obávať.

V Riu síce nebežal závratne rýchlo, ale dosť na to, aby svoje medailové impérium rozšíril na číslo 9. Na Olympijskom štadióne sa predstavil v dovedna siedmich behoch a ani raz neprehral, hoci jeho vypustené závery v rozbehoch či semifinále sa už stali legendárnymi. Šprintérsky analytik BBC a bývalý svetový rekordér Michael Johnson po finále na 200 m adresu Bolta povedal:

„Zvyšok štartovného poľa nevedel odpovedať na to, čo vyzeralo ako únava v jeho podaní. Obzeral sa po svojich súperoch, ktorí ho mali naháňať, ale neboli tam. Toto je Boltova pečať výkonnosti, ktorá patrí do histórie atletiky. On je tým modelom či vzorom, podľa ktorého sa budú posudzovať šprintéri v budúcnosti. Ľudia ich budú neustále konfrontovať s tým, čo nám tu predvádzal Bolt počas svojej jedinečnej éry.“

Päť a pol minúty zmenilo svetovú atletiku

„Usain toho urobil pre svetový šprint tak veľa, že je to ťažké vysvetliť. Azda postačí jedno slovo – legenda,“ naznačil Boltov ešte o štyri roky starší krajan a zlatý medailista zo štafety Asafa Powell. „Deväť zlatých medailí? To je ťažké si len predstaviť, nieto ešte o ne bojovať. On ich však má. Veľký šprintér,“ povedal o Boltovi Američan Tyson Gay, svojho času jeho hlavný vyzývateľ.

Štatistici vyrátali, že všetky Boltove predstavenia na olympijských hrách od prvého zlatého hetriku v Pekingu 2008 až po ten posledný v Riu de Janeiro 2016 trvali približne 325 sekúnd berúc do úvahy približne 9-sekundovú porciu v každej zo štafiet. To je dokopy menej ako päť a pol minúty. Tých päť a pol minúty však zmenilo svetovú atletiku a v budúcnosti bude jej fanúšikom zjavne chýbať.

„Musí naozaj odísť, keď je stále najlepší? Ak to naozaj urobí, tak tu zostane otázka na zamyslenie: aký bude svetový šprint bez Bolta,“ pýta sa AP. Bolt si predsa len necháva otvorené dvierka: „Uvidí sa na budúci rok po svetovom šampionáte v Londýne. Môj tréner ovláda spôsob, ako ma o niečom presvedčiť.“

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Asafa PowellMichael JohnsonTyson GayUsain Bolt