Slovenská špička predviedla, na čo má, jednotkou Tóth

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matej Tóth získal zlatú olympijskú medailu
Slovenský reprezentant Matej Tóth, olympijský víťaz súťaže v chôdzi mužov na 50 km. Rio de Janeiro, 19. august 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

RIO DE JANEIRO 22. augusta (WebNoviny.sk) – Práve skončené olympijské hry v Riu de Janeiro ukázali, že špičkoví slovenskí športovci sú konkurencieschopní najlepším na svete. Dôkazom toho je štrnásť umiestnení v elitnej desiatke v jednotlivých športoch.

Postaralo sa o ne 17 športovcov, čo je presne tretina všetkých slovenských účastníkov Hier XXXI. olympiády. Tri zo štyroch medailí pochádzajú z divokej (zlato v C2, striebro v C1) aj tichej vody (striebro K4 1000 m), čo je z dlhodobého hľadiska záruka slovenskej kvality aj na najvyššom – olympijskom fóre.

OH 2016

Novinkou je atletická medaila a hneď zlatá. Chodec Matej Tóth sa triumfom na 50 km postaral o nevídaný precedens. Atletika je kráľovná športov a on dobyl zlato v disciplíne s mimoriadnou, 80-člennou konkurenciou. Vzhľadom na dlhodobú hierarchiu olympijských športov majú rovnako vysoký cveng ako zlato Tótha azda len dve striebra plavkyne Martiny Moravcovej z OH 2000 v Sydney.

Druhá slovenská zlatá medaila v Riu sa zrodila presne v duchu tradície v kategórii vodného slalomu, v ktorej sú Slováci na vrcholných podujatiach roky dominantní. Bratranci Ladislav a Peter Škantárovci nadviazali na zlatú éru bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov. Tí síce pred 4 rokmi v Londýne brali „iba“ bronz, ale predtým trikrát za sebou práve najjagavejší kov.

Všetci slovenskí zlatí medailisti sú tridsiatnici

Všetci slovenskí zlatí medailisti z Ria sú tridsiatnici, ale z hľadiska ich dlhodobej výkonnosti a profesionality zrejme nie je pochýb o tom, že zabojujú o účasť aj o štyri roky na OH v Tokiu (ak teda kategória C2 nevypadne z programu OH). Strieborný medailista z C1 na divokej vode Matej Beňuš (28) už tiež patrí do zoznamu skúsených športovcov, čo dvojnásobne platí o polovici strieborného dvojkajaka Erik Vlček (34), Juraj Tarr (37).

Druhá časť medailovej lode je však presne z opačnej kategórie: kajakári Denis Myšák (20) a Tibor Linka (21) sú jednoznačne budúcnosťou rýchlostnej kanoistiky na Slovensku. Len tesne ušla medaila Jane Dukátovej. Tridsaťtriročná skúsená kajakárka dopádlovala na divokej vode v parku Deodoro na štvrtom mieste, čo je zrejme najnevďačnejšia pozícia zo všetkých. Jednoznačne však potvrdila príslušnosť k špičke.

Vždy to tak býva, že niektoré vysoké ambície sa na OH nenaplnia a na druhej strane prekvapí niekto, s kým sa nerátalo do medailovej hry. Do prvej kategórie možno zaradiť strelcov Danku Bartekovú či Erika Vargu, ktorí pomýšľali rozhodne na vyššie ako 16., resp. 21. miesto. Ak však existuje šport na olympijských hrách s najširšou konkurenciou okrem atletiky a plávania, tak je to práve športová streľba. Do druhej kategórie, teda príjemných prekvapení, patria pištoliari Juraj Tužinský (4. miesto) a Pavol Kopp (7. priečka), či iba 19-ročný vodný slalomár – kajakár Jakub Grigar (5. miesto), ktorí skončili tesne za stupňami víťazov.

Špeciálnou kategóriou je Peter Sagan

Kladivár Marcel Lomnický 5. priečkou potvrdil konštantné zlepšovanie sa na vrcholných podujatiach. Vzhľadom na obrovskú konkurenciu a náročnosť svojich športov je veľmi pozitívnym výsledkom aj 9. miesto plavca Richarda Nagya na 400 m pol. preteky a jedenáste triatlonistu Richarda Vargu, ktorý po dvoch častiach svojich pretekov viedol a napokon skončil tesne za najlepšou desiatkou.

Maximum odviedli aj zostávajúci „nemedailoví“ rýchlostní kanoisti, ktorí pozbierali dve ôsme (Peter Gelle K1 1000 m a dvojkajak Vlček – Tarr na 1000 m) a dve desiate miesta. Tesne za prahom A-finále skončila kajakárka Martina Kohlová a ďalší z nováčikov na olympijskom fóre Vincent Farkas.

Špeciálnou kategóriou je Peter Sagan. Úradujúci majster sveta v pretekoch s hromadným štartom sa na olympijských hrách z vlastného presvedčenia vzdal štartu v pretekoch cestných cyklistov. Šťastie vyskúšal v horských bicykloch, kde v juniorskom veku patril do svetovej špičky. Po skvelom úvode ho zastavili technické problémy a napokon skončil ďaleko za najlepšími. Nevyhováral sa však na nepriaznivé okolnosti, keď skonštatoval, že na ´horákoch´ sú pre dosiahnutie dobrého výsledku potrebné aj skúsenosti, ktoré on nemá.

Slováci do 12. miesta na OH 2016 v Riu de Janeiro:

ZLATO

Matej Tóth (atletika, chôdza na 50 km)

Ladislav Škantár, Peter Škantár (vodný slalom, C2)

STRIEBRO

Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka (rýchlostná kanoistika, K4)

Matej Beňuš (vodný slalom, C1)

4. MIESTO

Jana Dukátová (vodný slalom, K1)

Juraj Tužinský (vzduchová pištoľ 60, športová streľba)

5. MIESTO

Jakub Grigar (vodný slalom, K1)

Marcel Lomnický (atletika, kladivo)

7. MIESTO

Pavol Kopp (športová streľba, ľubovoľná pištoľ 60)

8. MIESTO

Erik Vlček, Juraj Tarr (rýchlostná kanoistika, K2 1000 m)

Peter Gelle (rýchlostná kanoistika, K1 1000 m)

9. MIESTO

Richard Nagy (plávanie, 400 m pol. pret.)

10. MIESTO

Vincent Farkas (rýchlostná kanoistika, C1 1000 m)

Martina Kohlová (rýchlostná kanoistika, K1 200 m)

11. MIESTO

Richard Varga (triatlon)

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Denis MyšákErik VlčekJakub GrigarJana DukátováJuraj TarrJuraj TužinskýLadislav ŠkantárMarcel LomnickýMartina KohlováMatej BeňušMatej TóthPavol KoppPeter GellePeter SaganPeter ŠkantárRichard NagyRichard VargaTibor Linka