Nemorálne a neľudské, tvrdí Putin o zákaze pre športovcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

MOSKVA 25. augusta (WebNoviny.sk) – Nemorálny a neľudský je podľa ruského prezidenta Vladimira Putina zákaz účasti na paralympijských hrách v Riu de Janeiro pre jeho telesne hendikepovaných krajanov – športovcov.

Uvalil ho Medzinárodný paralympijský výbor (MVP) na základe zistení vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena o inštitucionalizovanom podvode s užívaním zakázaných látok v Rusku. Trest nezmenil ani Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne, na ktorý sa postihnutá krajina obrátila. Podľa prezidenta MPV Philipa Cravena je to dôsledok kultúry, ktorá kladie medaily nad morálne hodnoty.

OH 2016

Rozhodnutie diskvalifikovať našich paralympionikov presahuje medze práva, mravnosti a ľudskosti,“ povedal Putin pri príležitosti oceňovania úspešných účastníkov olympijských hier v Riu de Janeiro. Trest nazval cynickým a nedôstojným aj pre tých, ktorí ho prijali.

Rusi skončili na druhom mieste v medailovom poradí krajín na paralympijských hrách 2012 v Londýne. V Brazílii malo štartovať 267 ruských paralympionikov v 18 športových odvetviach. Ich miestenky prerozdelia medzi ostatné krajiny v spolupráci so športovými federáciami a národnými paralympijskými výbormi.

Na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro sa pre zlyhanie ruského antidopingového programu nezúčastnili desiatky nominovaných športovcov vrátane atlétov s výnimkou diaľkarky Darie Klišinovej. Zdecimovaná výprava získala 56 medailí, z nich 19 zlatých. „Vo veľkej skúške ste obstáli so cťou. Viem, aké ťažké to mali naši športovci v Riu. Pred začiatkom súťaží náš tím zmenšili o takmer tretinu a prišiel o šancu potvrdiť úlohu favoritov. Ale naše družstvo, vy, moji priatelia, ste sa vyrovnali so všetkými ťažkosťami a súťažili ste ako jednotný tím,“ ocenil Putin olympionikov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin