Lingvistický talent: Malá školáčka ovláda desať jazykov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Sonia Yangová ovláda už desať jazykov Foto: www.dailymail.co.uk

Sonia Yangová má síce ešte len desať rokov, no jej jazykové nadanie by jej mohli závidieť aj tí najlepší lingvisti. Žiačka súkromnej základnej školy Greenbank Preparatory School v britskom Stockporte hovorí desiatimi jazykmi, medzi ktorými sa nachádzajú i exotická kazaština či najpouživanejší jazyk v Ugande – luganda.

Nadaná školáčka sa narodila na Taiwane, ale ako päťročná sa spolu so svojou rodinou presťahovala do Veľkej Británie, aby tu mohla začať navštevovať základnú školu. V období, keď rodina balila kufre na dlhodobý pobyt v ostrovnej krajine, hovorila päťročná Sonia už plynule po japonsky, čínsky a anglicky. K týmto jazykom sa postupne počas ďalších piatich rokoch pridala aj nemčina, francúzština a španielčina.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Nadaná lingvistka sa nedávno zúčastnila miestnej jazykovej súťaže, v ktorej sa testovala nielen znalosť cudzích jazykov, ale aj schopnosť čo najrýchlejšie sa naučiť novú reč. Aby sa Sonia kvalifikovala na účasť na súťaži, musela sa naučiť i základy kazaštiny a portugalčiny. Po tom, ako postúpila do finále, opäť musela sedieť nad knihami. Len za niekoľko týždňov sa musela naučiť základy jazyka luganda, ktorý je popri oficiálnej angličtine a svahilčine najpoužívanejší jazyk v Ugande. Rodená Taiwanka si nakoniec zo súťaže, ktorej sa zúčastnilo vyše päť tisíc nadaných študentov zo severozápadnej oblasti Anglicka, odniesla zlatú medailu a titul najlepšej lingvistky regiónu.

„Naučiť sa jazyk lugandy pre mňa nebolo až také ťažké, ako by to bolo pre rodeného Angličana. Niektoré slová sú totiž veľmi podobné taiwančine a tiež platí, že čím viac jazykov ovládate, tým rýchlejšie sa naučíte každý ďalší,“ povedala usmievavá školáčka, ktorej jazyk dokáže divy.

Heather Burnett, riaditeľka súkromnej školy v Stockporte, ktorú Sonia navštevuje, sa z úspechu mladej lingvistky veľmi tešila: „Sonia je veľmi bystré a usilovné dievča. Jej rodičia sa presťahovali do Anglicka hlavne preto, aby jej zabezpečili čo najlepšie vzdelanie. A Sonia je skutočná hviezda.“

Úspešnú školáčku teraz čakajú prípravy na národnú lingvistickú súťaž, ktorá sa bude konať koncom roka v Londýne. Na otázku, ktorý z desiatich jazykov, ktoré ovláda, jej najviac prirástol k srdcu, Sonia odpovedá: „Najobľúbenejším je jednoznačne angličtina. Keď ju ovládate, rozumie vám každý.“

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať