Majsterkami sveta v tímšprinte v Lahti sa stali Nórky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nórske lyžiarky Heidi Wengová (spredu) a Maiken Caspersen Fallová (odzadu). Foto: SITA/AP

LAHTI 26. februára (WebNoviny.sk) – Majsterkami sveta v tímšprinte klasickou technikou na šampionáte v klasických lyžiarskych disciplínach vo fínskom Lahti sa stali Nórky v zložení Heidi Wengová a Maiken Caspersen Fallová, Striebro získali s odstupom 5,56 s Rusky Julia Belorukovová a Natalia Matvejevová a bronz Američanky (+18,4).

V dramatickom finiši Jessica Digginsová zdolala Švédku Stinu Nilssonovú o 2 desatiny sekundy. Za sklamanými Švédkami skončili piate Fínky a šieste Nemky. Reprezentantky Švédska prišli o dlhočiznú medailovú sériu v tímšprinte počnúc striebrom na MS 2009 v Liberci, do ktorej patrili aj cenné kovy zo zimných olympijských hier vo Vancouvri 2010 a Soči 2014.

Nórky obhájili zlaté medaily z Falunu 2015 a v 12-ročnej histórii tímšprintov na svetových šampionátoch dobyli tretie zlato. Maiken Caspersen Fallová potvrdila pozíciu najlepšej šprintérky súčasnosti. Vedúca žena Svetového pohára v Lahti ovládla šprint voľnou technikou a bola aj súčasťou víťaznej dvojice v tímšprinte. Fallová má zlato z tímšprintu aj spred dvoch rokov z Falunu, vtedy ho vybojovala po boku Ingvild Flugstad Östbergovej. Tá aj teraz figurovala v predbežnej zostave severaniek, ale tréner Roar Hjelmeset sa napokon rozhodol využiť služby v parádnej forme jazdiacej Fallovej.

Rusky a Nórky vstupovali do posledného zo šiestich 1,3 km dlhých okruhov s náskokom vyše 12 sekúnd pred konkurenciou. Bolo zrejmé, že o zlato si to rozdajú Maiken Caspersen Fallová a Natalia Matvejevová Zlatá zo šprintu Fallová podľa očakávania zaútočila v záverečnom stúpaní a v zjazde na štadión už bola vpredu s náskokom niekoľkých metrov. O zlatých a strieborných medailách bolo rozhodnuté. Slovenky v pretekoch, ktoré sprevádzalo sneženie, neštartovali, keďže na MS 2017 účinkuje osamotená Alena Procházková.

„Snažila som sa maximálne koncentrovať iba na svoje jazdy. Verila som Heidi Wengovej, že to tiež dokáže potiahnuť. Sme obe veľmi šťastné z toho, že sa nám podarilo zvíťaziť,“ uviedla Maiken Caspersen Fallová v prvej reakcii pre Eurosport. „Maiken je z nás najsilnejšia, bol to môj sen súťažiť po jej boku v týchto pretekoch. Keď prešla cieľovou čiarou, neubránila som sa plaču,“ povedala Heidi Wengová na webe VG.

Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní – Lahti (Fín.) – nedeľa:

Tímšprint žien na 6x 1,3 km klasickou technikou: 1. Nórsko (Heidi Wengová, Maiken Caspersen Fallová) 20:20,56 min, 2. Rusko (Julia Belorukovová, Natalia Matvejevová) +5,56 s, 3. USA (Sadie Bjornsenová, Jessica Digginsová) +18,38, 4. Švédsko (Ida Ingemarsdotterová, Stina Nilssonová) +18,57, 5. Fínsko (Aino-Kaisa Saarinenová, Kerttu Niskanenová) +23,02, 6. Nemecko (Stefanie Böhlerová, Nicole Fesselová) +29,53

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena ProcházkováHeidi Wengová