Mám chuť na sladké, ale nechcem pribrať!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cukriky
Foto: FreeImages.com

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Túto vetu si denne povedia tisícky ľudí po celom svete. Sladké bolo kedysi synonymom dobrého, v dnešnej spoločnosti sa už stáva synonymom hriešneho. Ako riešiť situáciu, keď sa potrebujeme sladkostiam a sladkým nápojom vyhnúť? Dôvodom môže byť cukrovka alebo snaha zbaviť sa nejakého kilogramu navyše.

Odpoveďou môžu byť nízkokalorické sladidlá, ktoré pomáhajú znížiť množstvo prijatého cukru a kalórií. O bezpečnosti syntetických umelých sladidiel sa však vedú dlhé diskusie a otázka znie, či sú skutočne také škodlivé, ako sa o nich hovorí.

Náhradné sladidlá na Slovensku

Na Slovensku patria medzi povolené nízkokalorické sladidlá aspartám, sacharín, sukralóza, acesulfam K a ďalšie. Ide o syntetické, teda umelo vyrobené látky a práve z toho majú mnohí obavy. „V mnohých nápojoch, sladkostiach, cukrovinkách, potravinách pre diabetikov, v zmrzline, sa nachádzajú nízkokalorické sladidlá. Neberme ich ako nutné zlo, lebo majú svoje benefity, aj keď sa o ich bezpečnosti opakovane vedú stále diskusie. Siahnu po nich totiž nutne chorí ľudia, diabetici, ale aj tí, ktorí chcú prijať menej kalórií klasickými cukrami v strave. Určitú opatrnosť treba zachovať pri deťoch a tehotných ženách, pretože ich príjem je limitovaný maximálnou dennou dávkou v strave. Napokon všetky u nás používané sladidlá boli schválené príslušnými zodpovednými inštitúciami,“ uviedol známy lekár a moderátor Miloš Bubán

Náhradných sladidiel sa teda nemusíme báť, každé totiž prešlo rokmi overovania bezpečnosti v laboratóriách po celom svete. Pri každom je stanovená bezpečná denná dávka, ktorú by ste mali dodržiavať. Čoskoro však príde aj na Slovensko možnosť pre tých, ktorí uprednostňujú extrakty z prírody. V Európskej únii totiž už čoskoro povolia výrobu náhradného sladidla z listov rastliny stévia.

Koláče
Foto: www.flickr.com

Sukralóza

Sukralóza patrí medzi nízkokalorické sladidlá a je až 600 ráz sladšia ako stolový cukor. Objavili ju v roku 1976 výskumníci z Vysokej školy kráľovnej Alžbety počas svojho výskumného programu s výrobcom cukru Tate & Lyle, PLC. Sukralóza sa používa ako prísada v širokom spektre potravín a nápojov. Patrí medzi sladidlá, ktoré sú bezpečné pre celú rodinu, vrátane detí, tehotných alebo dojčiacich žien. Je povolená vo viac ako osemdesiatich krajinách po celom svete. Rovnako ako ostatné nízkokalorické sladidlá, aj sukralóza je vhodná pre diabetikov.

Bezpečnosť tohto sladidla skúmali viaceré štúdie a testovania. Zaoberali sa súvislosťami s viac ako 100 druhmi rakoviny, genetickými vplyvmi, rozmnožovaním a plodnosťou, vrodenými chybami, imunológiou, centrálnym nervovým systémom, metabolizmom a ďalšími oblasťami. Všetky trvali viac ako 20 rokov a v žiadnej zo spomínaných sa nepreukázali obavy o zdravie a bezpečnosť potravín ako opodstatnené.

Prijateľný denný príjem sukralózy je 15 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti za deň pre deti aj dospelých. Sukralóza neovplyvňuje tráviaci proces a nehromadí sa v tele. Po použití prechádza drvivá väčšina tráviacim systémom bez zmeny. Malé množstvo sukralózy sa vstrebáva, nie je však metabolizované, a preto sa rýchlo vylučuje močom.

Donut
Foto: www.flickr.com

Sacharín

Sacharín bol objavený pred viac ako storočím. Najviac sa toto nízkokalorické sladidlo používalo v dôsledku nedostatku cukru počas druhej svetovej vojny v Európe. Je približne 300 ráz sladší ako stolový (repný alebo trstinový) cukor.

Je bezpečný pre všetkých ľudí, vrátane detí, tehotných a dojčiacich žien. Je povolený vo viac ako 100 krajinách po celom svete. Bezpečnosť sacharínu bola preskúmaná viacerými štúdiami a je považovaný za bezpečný. Sacharín bol predmetom rozsiahlych vedeckých výskumov viacerých inštitúcií, medzi inými aj Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA). Testy a štúdie realizovali zdravotnícke orgány na všetkých vekových kategóriách a potvrdili bezpečnosť sacharínu.

V dnešnej dobe sa sacharín používa ako nízkokalorické sladidlo do rôznych jedál a nápojov bez cukru a zároveň ako sladidlo do pečených výrobkov, džemu, žuvačiek, kandizovaného ovocia a cukríkov. Obsahujú ho aj dezertné polevy, šalátové dresingy, kozmetické produkty, vitamíny a liečivá.

Prijateľný denný príjem sacharínu je 5 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti pre deti a dospelých.

Zmrzlina
Foto: www.flickr.com
Aspartám

Aspartám je nízkokalorické sladidlo, ktoré je 200 ráz sladšie ako cukor. Energetický príjem zo stravy sladenej aspartámom je zanedbateľný. Napríklad 190 miligramov aspartámu (približne jedna kalória), má rovnakú sladiacu silu ako 40 gramov cukru (160 kalórií).

Aspartám je vhodný takmer pre všetkých, vrátane detí, ľudí s cukrovkou a tehotné a dojčiace ženy. Výnimkou sú iba ľudia s nezvyčajnou a zriedkavou chorobou – fenylketonúriou, ktorí nemôžu metabolizovať fenylalanín. Mali by sa vyvarovať všetkých potravín, ktoré obsahujú túto aminokyselinu.

V roku 1965 bol aspartám objavený po prvý raz, pričom ho v USA schválili v roku 1981. Odvtedy sa používa na sladenie potravín a nápojov vo viac ako 100 krajinách po celom svete. Patrí k jednej z najviac preštudovaných zložiek potravín. Jeho bezpečnosť rozoberá viac ako 200 vedeckých štúdií, pričom sa používa vo viac ako 6000 produktoch po celom svete.

Aspartám nájdeme ako stolové sladidlo a ako najčastejšie sladidlo v nízkokalorických nápojoch, suchých zmesiach, žuvačkách, cukríkoch či želatíne. Obsahujú ho tiež dezertné zmesi, pudingy, výplne, mrazené dezerty a jogurty. Tiež sa používa na sladenie niektorých liečiv, ako napríklad vitamínov alebo kvapiek proti kašľu

Prijateľná denná dávka je 40 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti za deň pre deti aj dospelých.

Acesulfam K

Acesulfam K je až 200 ráz sladší ako cukor. Má čistú, ľahko rozoznateľnú chuť, vynikajúcu stabilitu pri vysokých teplotách a dobrú rozpustnosť.

Výrobky sladené sladidlom acesulfam K sa používajú v 90-tich rôznych krajinách v tisícoch potravín a nápojov. Môžeme ich nájsť ako stolové sladidlo. Používa sa tiež do dezertov, pudingov, pečiva, nealkoholických nápojov, cukroviniek a konzervovaných potravín. Nájdeme ho v aj v prípravkoch ústnej hygieny a farmaceutických produktoch.

Acesulfam K je používaný v Európe od roku 1983 a v Spojených štátoch od roku 1988. Ako univerzálne sladidlo bolo schválené v roku 2003. Prijateľný denný príjem je 9 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti za deň u detí aj dospelých.

Stévia
Foto: www.flickr.com

Prírodné nízkokalorické sladidlo stévia

V poslednej dobe sa v európskych inštitúciách čoraz viac diskutuje o novom možnom sladidle. Je ním extrakt zo stévie. Odkiaľ pochádza tento sladký ker?

Ker z rodiny chryzantéma pochádza z Paraguaju. Má dlhú históriu siahajúcu až ku pôvodným obyvateľom Južnej Ameriky. Odborníci na rastliny jeho výhody už dlhé roky poznali a v podobe sušených lístkov využívali na sladenie nápojov. Medzi hlavné výhody extraktu zo stévie totiž patrí fakt, že je až 200 ráz sladší ako cukor. Preto stačí naozaj malé množstvo, aby sme vytvorili sladkú chuť bez kalórií navyše.

To znamená, že výrobky sladené touto rastlinou nemusia pridávať energiu navyše, sú prírodné, a tým aj podporujú zachovanie telesnej hmotnosti. Môžeme si dopriať sladkú chuť bez toho, aby sme mali radikálnu diétu. Je však dôležité správať sa pri jedení rozumne a zostať fyzicky aktívny.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín prišiel k záveru, že prijateľný denný príjem extraktov zo stévie je 4 miligramy na kilogram telesnej hmotnosti za deň. Nemal by byť prekročený u detí ani u dospelých. Neznamená to však, že je stévia nebezpečná a nemali by sme ju konzumovať. Je dôležité si uvedomiť, že na svete sa používa už viac ako 25 rokov. Počas tejto doby boli publikované viaceré štúdie, ktoré preukázali bezpečnosť tejto rastliny.

Stévia je povolená v mnohých krajinách, vrátane USA, Kanady, Francúzska, Mexika, Japonska, Kórey, Číny, Ruska, Austrálie, Argentíny, Nového Zélandu, Kolumbie, Peru, Paraguaj, Brazílie, Švajčiarska a v ďalších krajinách.

„Výrobcovia potravín začnú pravdepodobne už v blízkej budúcnosti pri výrobe nízkoenergetických a diabetických potravín a nápojov používať nové formy prírodných sladidiel, akým je napríklad extrakt zo stévie. Toto prírodné nízkokalorické sladidlo obohatí doterajšiu ponuku a bude vítaným doplnkom v segmente dietetických potravín. Uvítajú ho nielen ľudia s cukrovkou alebo obezitou pri redukčnom stravovaní, ale aj všetci tí, ktorí v rámci vyznávania zdravého životného štýlu chcú mať optimálnu telesnú hmotnosť pod kontrolou,“ uviedol odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl Peter Minárik.

Extrakt zo stévie ako náhradné sladidlo by mal byť v Európskej únii povolený do konca tohto roka alebo začiatkom roka 2012.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia