Mäso a mäsové výrobky zdražejú, varujú slovenskí spracovatelia

Mäso, mäsiar, nôž
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 9. apríla (WebNoviny.sk) – Zväz spracovateľov mäsa (ZSM) očakáva ešte v apríli navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov na úrovni približne 8 až 10 %. Môže za to nárast cien bravčového mäsa z dôvodu masívnej likvidácie stavov ošípaných po prepuknutí afrického moru ošípaných v Číne a zároveň následný dopyt Číny po bravčovom mäse z Európskej únie.

Ceny na burze rekordne rastú

Tento vývoj spôsobuje, že ceny bravčového mäsa na burze rekordne rastú. Konštatoval to v utorok ZSM s tým, že tento stav zároveň potvrdili aj výsledky už zrealizovaných aukcií bravčového mäsa na nemeckej burze.

Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčového mäsa bol na burze zaznamenaný vo štvrtom týždni tohto roka a má neustále stúpajúcu tendenciu.

Podľa údajov na burze rast na úrovni priemernej ceny bravčového mäsa dosahuje približne 20 %. V rovnakom časovom období bol slovenskými spracovateľmi mäsa zaznamenaný aj nárast cien mäsa slovenských ošípaných, a to v rozmedzí 18 až 25 %.

Vplyv na výslednú cenotvorbu

„Nárast cien bravčového mäsa má zásadný vplyv na cenotvorbu výsekového mäsa i mäsových výrobkov a preto súčasné zvyšujúce sa náklady súvisiace s nárastom cien vstupných surovín sú pre výrobcov neudržateľné a je preto potrebné ich premietnuť aj do odberateľských cien. Navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov na úrovni výrobcov preto očakávame ešte v mesiaci apríl a to na úrovni približne 8 až 10 %,“ priblížila súčasný stav výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom