Slovákov čaká generálka pred ME, vezú sa na víťaznej vlne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stoch
Slovenská futbalová reprezentácia stúpa v rebríčku FIFA. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

TRNAVA 3. júna (WebNoviny.sk) – Na slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká v sobotu 4. júna v Trnave záverečný test pred ostrým štartom na majstrovstvách Európy vo Francúzsku (10. júna – 10. júla).

Zverenci trénera Jána Kozáka privítajú v generálke na európsky šampionát Severných Írov, úvodný výkop v City Arene naplánovali na 20.45 h.

Pre Slovákov bude tento súboj prípravou predovšetkým na súboje s Angličanmi a Walesanmi v rámci základnej B-skupiny ME, štvrtým do partie v „béčku“ je tím Ruska. Aj Severní Íri sa kvalifikovali na EURO 2016, v C-skupine postupne vyzvú Poliakov, Ukrajincov a Nemcov. Bude to ich prvá účasť na veľkom záverečnom turnaji od MS 1986 v Mexiku.

Obrazom: Slováci zaskočili majstrov sveta, v Augsburgu zdolali Nemcov

Slováci ťahajú za jeden povraz

Slováci sa v závere minulého týždňa naladili dvoma víťazstvami v prípravných dueloch – v rakúskom Welse najskôr zvíťazili nad Gruzíncami 3:1 a o dva dni neskôr v Augsburgu šokovali futbalovú verejnosť, keď zdolali úradujúcich majstrov sveta Nemcov na ich pôde rovnakým výsledkom.

„Toto víťazstvo nás nakopne a ešte viac stmelí mužstvo,“ povedal po cennom triumfe stredopoliar SSC Neapol Marek Hamšík, doplnil ho záložník AC Miláno Juraj Kucka: „Dokázali sme, že vieme hrať futbal a že sa dá hrať s hocikým. Ťaháme za jeden povraz, ideme ďalej.“

Kapitán slovenského výberu Martin Škrtel z FC Liverpool pripomenul, že vrchol príde až neskôr. „Je to vzpruha, ale netreba to preceňovať. Bol to len prípravný zápas, tie dôležité na nás ešte len čakajú,“ uviedol stopér FC Liverpool. Podobne reagoval aj kormidelník Ján Kozák: „Je to ešte len príprava, nerád by som z toho robil veľké závery. Je dobré, že našim chlapcom sebavedomie stúpa. Mužstvo má kvalitu, sú tam hráči, o ktorých sa môžem oprieť.“

Íri ťahajú 11-zápasovú sériu bez prehry

„Kozákovci“ naposledy predtým prehrali v medzištátnom stretnutí v októbri 2015, keď v kvalifikácii o postup na ME podľahli v Žiline Bielorusom (0:1). Odvtedy Slováci nepodľahli svojim súperom v siedmich dueloch po sebe. Vybojovali v nich päť víťazstiev – zdolali Luxemburčanov (4:2), Švajčiarov (3:2), Islanďanov (3:1), Gruzíncov (3:1) a Nemcov (3:1) – a pridali dve remízy (s Lotyšmi 0:0 a s Írmi 2:2).

Bilancia SR z ostatného obdobia je úctyhodná, Severné Írsko je však na tom ešte lepšie. Zverenci Michaela O’Neilla vlani v marci nestačili v príprave na Škótov (0:1), odvtedy odohrali jedenásť medzištátnych duelov a ani raz nenašli premožiteľov. Získali šesť víťazstiev (v súbojoch s výbermi Fínska, Faerských ostrovov, Grécka, Lotyšska, Slovinska a Bieloruska), zmierlivo sa po nerozhodných výsledkoch rozišli s Katarčanmi, Rumunmi, Maďarmi, Fínmi a Walesanmi.

K najvýraznejším osobnostiam severoírskeho mužstva patria obranca West Bromwichu Albion Jonny Evans, stredopoliar FC Southampton a kapitán národného tímu Steven Davis a útočník Birminghamu City Kyle Lafferty, ktorý je kmeňovým hráčom Norwichu City.

Dvadsaťosemročný Evans sa pred duelom v Trnave zamyslel aj nad blížiacim sa futbalovým sviatkom v „krajine galského kohúta“: „V podobe našej základnej skupiny na nás čaká výzva, všetci sa však na ňu tešíme. Budeme outsideri, ale to nás neznepokojuje. Podceňovaní sme boli aj počas kvalifikácie, pri žrebe sme figurovali v piatom výkonnostnom koši,“ pripomenul 48-násobný reprezentant, citoval ho web expressandstar.com. „Bolo by skvelé postúpiť do vyraďovacej fázy, to je náš cieľ. Verím, že ako tím to môžeme dokázať. Máme v úmysle spôsobiť favoritom sklamanie a mnohých prekvapiť tým, akí dobrí naozaj sme,“ doplnil niekdajší člen kádra Manchestru United.

Slováci sa zatiaľ s Írmi stretli trikrát

Diváci v Trnave uvidia súboj susedov z ostatného júnového vydania rebríčka krajín Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Slovákom patrí 24. priečka, Severným Írom 25. post, čo je ich historické maximum, podotkol web britskej BBC.

Slovensko a Severné Írsko sa za istých okolností, aj keď nepravdepodobných, môžu stretnúť v osemfinále kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku – jedno z mužstiev by však muselo triumfovať vo svojej skupine, to druhé preniknúť do vyraďovacej fázy z tretej priečky a aj za splnenia týchto predpokladov by záležalo na zozname štyroch postupujúcich z tretích miest.

Hráči Slovenska sa na úrovni A-mužstiev stretli so Severnými Írmi dosiaľ trikrát. Slováci tohto oponenta dvakrát zdolali v úspešnej kvalifikácii o postup na MS 2010 (2:1 doma a 2:0 vonku), Severní Íri zvíťazili 1:0 na domácej pôde v Belfaste vo vzájomnom prípravnom zápase v marci 1998. Skóre je pre SR teda mierne priaznivé (4:2).

Predpokladaná zostava futbalistov SR na prípravný zápas proti Severnému Írsku:

Kozáčik – Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan – Kucka, Pečovský – Mak, Hamšík, Weiss – M. Ďuriš

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján KozákJuraj KuckaMarek HamšíkMartin Škrtel
Firmy a inštitúcie Slovenská futbalová reprezentácia