Video: Nemci v dráme zdolali Talianov, sú v semifinále

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Najkrajšie momenty zo štvrťfinále ME vo futbale
Nemec Bastian Schweinsteiger a Talian Mattia De Sciglio v súboji o loptu počas štvrťfinálového zápasu ME vo futbale. Bordeaux, 2. júl 2016. Foto: SITA/AP

BORDEAUX 2. júla (WebNoviny.sk) – Tretím semifinalistom majstrovstiev Európy vo futbale sa stalo Nemecko. Sobotňajšie štvrťfinálové stretnutie medzi Nemeckom a Talianskom v Bordeaux sa skončilo v riadnom hracom čase aj po predĺžení 1:1.

V dramatickom rozstrele o postupe Nemcov do semifinále rozhodol obranca Jonas Hector. Na strely zo značky pokutového kopu zvíťazili Nemci 6:5 a Talianov zdolali vôbec prvýkrát na záverečnom turnaji ME či MS. Súperom Nemecka v semifinále vo štvrtok 7. júla v Marseille bude víťaz nedeľňajšieho štvrťfinálového zápasu Francúzsko – Island.

Najväčšie šance taktikou zviazaného prvého polčasu spálili v záverečnej trojminútovke najprv Nemec Thomas Müller a potom aj Talian Stefano Sturaro. Nemci mali viac z hry. Po zmene strán nemeckí futbalisti ešte pritlačili nohu na plyn a odmenou im bol gól Mesuta Özila v 65. min – 1:0. Taliani zostali zaskočení, už o tri minúty mohlo byť 2:0. Gómezova nečakaná pätička zblízka nezaskočila výborného Buffona.

Obrazom: Najkrajšie momenty zo štvrťfinále ME vo futbale

Talianski futbalisti prišli k vyrovnaniu veľmi lacno a šťastne. V 77. min sa lopta v šestnástke Nemecka odrazila od ruky Boatenga a rozhodca Kassai ukázal na biely bod. Stopér Talianska Leonardo Bonucci nariadený pokutový kop chladnokrvne premenil – 1:1. Bol to vôbec prvý inkasovaný gól Nemecka na šampionáte vo Francúzsku. Nemci mali aj po tomto góle viac z hry, ale vpredu neboli nebezpeční. Taliani podnikali nebezpečné výpady, jeden z nich zakončil De Sciglio strelou tesne vedľa pravej žrde nemeckej bránky. Stretnutie pokročilo do predĺženia, v ktorom opäť mali aktivitu Nemci.

V 101. min Müllerovu strelu zblokoval Chiellini, na začiatku druhej časti predĺženia Draxler prekopol bránku Talianov a o niečo neskôr opäť Draxler vo voľnom priestore v dobrej pozícii nenašiel Müllera. Ďalšie šance už neprišli, a tak sa rozhodlo v penaltovom rozstrele. Ten bol neobyčajne zaujímavý a dramatický. Dovedna šiesti strelci v úvodných piatich pokusoch zlyhali, ale potom to bolo dlho vyrovnané. Napokon Talian Darmian neuspel a na druhej strane rozhodol o postupe Nemcov Hector.

Štvrťfinále – sobota:

BORDEAUX (Stade de Bordeaux):

Nemecko – Taliansko 1:1 (1:1, 0:0) – 6:5 na strely zo značky pokutového kopu

Góly: 65. Mesut Özil – 78. Bonucci (z pokut. kopu). ŽK: 90. Hummels, 112. Schweinsteiger – 56. Sturaro, 57. De Sciglio, 59. Parolo, 91. Pellé, 103. Giaccherini. Rozhodovali: Kassai – Ring, V. Tóth (všetci Maď.), 38 770 divákov

Rozstrel zo značky pokut. kopu: Insigne (Tal.) 1:0, Kroos (Nem.): 1:1, Zaza (Tal.) 1:1 – prestrelil bránku, T. Müller (Nem.) 1:1 – Buffon chytil, Barzagli (Tal.) 2:1, Mesut Özil (Nem.) 2:1 – trafil ľavú žrď, Pellé (Tal.) 2:1 – netrafil bránku, Draxler (Nem.) 2:2, Bonucci (Tal.) 2:2 – Neuer vyrazil, Schweinsteiger (Nem.) 2:2 – prestrelil, Giaccherini (Tal.) 3:2, Hummels (Nem.) 3:3, Parolo (Tal.) 4:3, Kimmich (Nem.) 4:4, De Sciglio (Tal.) 5:4, J. Boateng (Nem.) 5:5, Darmian (Tal.) 5:5 – Neuer chytil, Hector (Nem.) 6:5.

Zostavy:

Nemecko: Neuer – Höwedes, J. Boateng, Hummels, Hector – Kimmich, Khedira (16. Schweinsteiger), T. Kroos, Mesut Özil – T. Müller, Gómez (72. Draxler)

Taliansko: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini (120. Zaza) – Florenzi (56. Darmian), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio – Pellé, Éder (107. Insigne)

Hlasy:

Manuel Neuer (brankár Nemecka): „Nikdy predtým som nezažil penaltový rozstrel ako bol tento. Mám pocit, že väčšina Talianov mierila do stredu. Stav 1:1 po predĺžení bol z nášho pohľadu aj trochu smola. Verili sme však, že sme lepší a že to napokon zvládneme. Semifinále je naše.“

Sami Khedira (stredopoliar Nemecka): „Zahrali sme ako jedno veľké mužstvo. Veľa sme súperovi nedovolili. Mali sme smolu, keď súper vyrovnak z jedenástky. Spolu s Mariom Gómezom sme museli predčasne dolu z ihriska. Máme nejakých chorých hráčov, ale to je normálne na takomto veľkom turnaji.“

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Mesut ÖzilThomas Müller