Video: Euro 2016 vyhralo Portugalsko, Ronaldo zápas nedohral

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Finále ME vo futbale: Portugalsko - Francúzsko
Radosť portugalských futbalistov s víťaznou trofejou po finálovom zápase majstrovstiev Európy, v ktorom zdolali Francúzov. Paríž, 10. júl 2016. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 10. júla (WebNoviny.sk) – Futbalisti Portugalska vystriedali na tróne Španielov a stali sa majstrami Európy. V nedeľňajšom finálovom zápase na Stade de France v parížskej štvrti Saint-Denis Portugalčania zvíťazili nad domácimi Francúzmi 1:0 po predĺžení a získali svoj premiérový titul kontinentálnych šampiónov.

Najlepším hráčom finále bol portugalský obranca Pepe. Ocenenie udeľovali technickí pozorovatelia Európskej futbalovej únie (UEFA) po každom stretnutí kontinentálneho šampionátu, s prihliadnutím na výsledok hlasovania fanúšikov.

Francúzi v domácom prostredí nepridali svoj tretí triumf – predtým uspeli v roku 1984, tiež vo svojej vlasti, a aj v roku 2000 v Belgicku a Holandsku. Portugalčania po dvanástich rokoch už nezažili finálové sklamanie, na domácich ME 2004 v rozhodujúcom súboji o trofej podľahli Grékom 0:1.

Obrazom: Finále ME 2016 vo futbale

Finálové plány Portugalčanov naštrbilo zranenie kapitána Cristiana Ronalda, ktorého v 25. min nahradil na ihrisku Ricardo Quaresma. Francúzi mali počas väčšiny duelu viac z hry, no nezužitkovali viacero sľubných príležitostí – tú najväčšiu premárnil v nadstavenom čase druhého dejstva striedajúci André-Pierre Gignac, ktorý trafil do žrde. V 109. min sa hrdinom Portugalska stal útočník z lavičky Éder, ktorý strelou spoza šestnástky prekonal Huga Llorisa.

Hlavným rozhodcom zápasu bol Angličan Mark Clattenburg, na čiarach mu asistovali Simon Beck a Jake Collin, štvrtým arbitrom bol Maďar Viktor Kassai. Štyridsaťjedenročný Clattenburg viedol počas doterajšieho priebehu ME tri duely: dva súboje v základných skupinách (Belgicko – Taliansko, Česko – Chorvátsko) a osemfinálové stretnutie Švajčiarsko – Poľsko. Clattenburg prežíva významný rok vo svojej rozhodcovskej kariére, okrem májového finále Ligy majstrov pískal aj rozhodujúci duel anglického FA Cup-u.

Finále XV. majstrovstiev Európy vo futbale

– hralo sa na Stade de France v Paríži

Portugalsko – Francúzsko 1:0 po predĺžení (0:0, 0:0 – 1:0)

rozhodovali: Mark Clattenburg – Simon Beck, Jake Collin (všetci Angl.), 75 868 divákov

strely (na bránu): 9:18 (3:7), rohové kopy: 5:7, držanie lopty (v %): 47 – 53

Gól:

109. – 1:0 Éder

Žlté karty – 6:4

34. Cédric, 62. J. Mário, 95. R. Guerreiro, 98. W. Carvalho, 119. J. Fonte, 120.+ Rui Patrício – 80. S. Umtiti, 97. B. Matuidi, 107. L. Koscielny, 115. P. Pogba

Zostavy:

Portugalsko: Rui Patrício – Cédric, Pepe, J. Fonte, Raphael Guerreiro – William Carvalho – Renato Sanches (79. Éder), Adrien Silva (66. J. Moutinho), Joao Mário – Nani, Cristiano Ronaldo (25. Quaresma)

Francúzsko: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Pogba, Matuidi – Moussa Sissoko (110. Martial), Griezmann, Payet (58. Coman) – Giroud (78. Gignac)

I. polčas

Ako prví pohrozili Portugalčania, Nani však v 4. min po prevzatí kolmej prihrávky od spoluhráča nenamieril presne. O tri minúty neskôr sa na opačnej strane ukázal najlepší strelec šampionátu Griezmann, ani on však z uhla netrafil medzi tri žrde.

Po ôsmich minútach hry Payet nešetrne vletel do súboja s Ronaldom a zasiahol jeho koleno. Tento moment sa napokon stal osudným pre hviezdu Realu Madrid, aj keď v zápase ešte niekoľko minút pokračovala. V 10. min Payet dobrým centrom našiel Griezmanna, Rui Patrício však jeho hlavičku vytlačil na rohový kop, po ktorom zneškodnil aj zakončenie Girouda.

Káder Portugalska na ME 2016

– pred menom číslo hráča na drese

Brankári: 1-Rui Patrício (Sporting Lisabon), 12-Anthony Lopes (Olympique Lyon/Fr.), 22-Eduardo (Dinamo Záhreb/Chor.)

Obrancovia: 21-Cédric, 4-José Fonte (obaja FC Southampton/Angl.), 3-Pepe (Real Madrid/Šp.), 6-Ricardo Carvalho (AS Monaco/Fr.), 2-Bruno Alves (Fenerbahce Istanbul/Tur.), 19-Eliseu (Benfica Lisabon), 5-Raphael Guerreiro (FC Lorient/Fr.)

Stredopoliari: 14-William Carvalho, 23-Adrien Silva, 10-Joao Mário (všetci Sporting Lisabon), 13-Danilo Pereira (FC Porto), 8-Joao Moutinho (AS Monaco/Fr.), 16-Renato Sanches (Benfica Lisabon), 15-André Gomes (FC Valencia/Šp.), 18-Rafa Silva (Sporting Braga), 11-Vieirinha (VfL Wolfsburg/Nem.)

Útočníci: 20-Ricardo Quaresma (Besiktas Istanbul/Tur.), 17-Nani (Fenerbahce Istanbul/Tur.), 7-Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Šp.), 9-Éder (Olympique Lille/Fr.)

Tréner: Fernando Santos (nar. 10. októbra 1954)

V 17. min Ronaldo tušil, že s jeho kolenom je zle, a v slzách opustil trávnik. Po štyroch minútach a krátkom ošetrení to ešte skúsil poslednýkrát, ale na ihrisku zotrval len niekoľko desiatok sekúnd; potom odovzdal kapitánsku pásku Nanimu a opustil scénu na nosidlách.

Francúzsky stredopoliar Sissoko sa v 34. min skvele uvoľnil v pokutovom území a razantne vystrelil, Rui Patrício však bol pripravený. Jednu z mála portugalských príležitostí nevyužil stopér Fonte, päť minút pred koncom úvodného dejstva hlavičkoval po rohovom kope nad bránku „Les Bleus“.

Finále ME vo futbale: Portugalsko - Francúzsko
Foto: SITA/AP

II. polčas

Aj po zmene strán boli domáci futbalisti aktívnejší. Pridal sa aj jeden z fanúšikov, ktorý v 54. min prenikol na trávnik a svojím exhibicionistickým klusom na niekoľko sekúnd prerušil stretnutie.

Po hodine hry bol na ľavej strane šestnástky s loptou Griezmann, no jeho pokus bol len pre štatistikov. O šesť minút neskôr už to v podaní útočníka Atlética Madrid bolo pred portugalskou svätyňou oveľa nebezpečnejšie – po výbornom centri striedajúceho Comana hlavičkoval z piatich metrov tesne nad bránku Ruia Patrícia. Gólman „Seleccaa“ zachránil svoje mužstvo v 75. min po Giroudovej krížnej strele k ľavej žrdi.

Cesta Portugalska k titulu na ME 2016:

Bilancia: 7 zápasov – 3 víťazstvá, 4 remízy, 0 prehier, skóre: 9:5

Základná F-skupina: Island 1:1 (14. júna, gól Portugalska: Nani), Rakúsko 0:0 (18. júna), Maďarsko 3:3 (22. júna, Cristiano Ronaldo 2, Nani)

Osemfinále: Chorvátsko 1:0 po predĺžení (25. júna, Quaresma)

Štvrťfinále: Poľsko 1:1 po predĺžení, 5:3 na strely zo značky pok. kopu (30. júna, Renato Sanches)

Semifinále: Wales 2:0 (6. júla, Cristiano Ronaldo, Nani)

Finále: Francúzsko 1:0 po predĺžení (10. júla, Éder)

O päť minút neskôr si konečne zachytal aj francúzsky kapitán Lloris – najskôr s námahou vyrazil Naniho center a vzápätí si poradil aj s „nožničkami“ v podaní Quaresmu. Aj Francúzi sa usilovali strhnúť víťazstvo na svoju stranu, v 84. min sa prudkou aj presnou strelou z diaľky prezentoval aktívny Sissoko, Rui Patrício bol na svojom mieste, teda v tej chvíli pri pravej žrdi.

„Smrteľnú ranu“ mohol Portugalsku zasadiť striedajúci útočník Gignac – v nadstavenom čase druhého dejstva si po kolmici skvele zasekol Pepeho a ocitol sa sám pred Ruiom Patríciom, loptu však poslal povedľa protivníka len do pravej žrde.

Predĺženie

V úvodnej pätnásťminútovke predĺženia zaujala najskôr aktivita hlavného arbitra Clattenburga, ktorý v priebehu troch minút zdvojnásobil počet hráčov napomenutých žltou kartou na šesť. Najväčšia príležitosť prvej pridanej časti prišla v jej závere – hlavičku Portugalčana Édera po rohovom kope zastavil Lloris pred bránkovou čiarou.

V 108. min ešte Portugalčania neotvorili skóre – Raphael Guerreiro napálil z priameho kopu do brvna – o minútu neskôr sa však už dočkali. Striedajúci Éder si prevzal loptu, prenikol do stredu poľa a spoza šestnástky strelou k pravej žrdi prekonal Llorisa – 1:0.

Zaskočení Francúzi sa už nezmohli na odpoveď, Portugalsko sa tak dočkalo prvého triumfu na ME v histórii.

Hlasy:

Fernando Santos (tréner Portugalska, zdroj: BBC): „Som veľmi šťastný. Ďakujem všetkým za tento úspech – Bohu, že zostal s nami do konca, mojej manželke, matke a vnukovi. Môj otec, kdekoľvek teraz je, má už v sebe asi pár pív. Tiež by som sa chcel poďakovať Grékom. Cristiano je úžasný príklad. Dnes veľmi chcel zostať na ihrisku. Počas celého turnaja bol lídrom šatne. Pomáhal všetkým okolo seba, stal sa definíciou tímovej práce. Máme pred sebou jasnú budúcnosť, ale najskôr to poriadne oslávime.“

Didier Deschamps (tréner Francúzska, zdroj: L´Équipe, UEFA.com): „Aj keď sme pôsobili unaveným dojmom, nie je to ospravedlnenie. Mali sme šance skórovať, najmä Gignac na konci riadneho hracieho času. Až na drobné detaily to bol veľmi vyrovnaný zápas. Nanešťastie, gól strelil náš protivník. Premrhali sme jedinečnú príležitosť vyhrať v domácom prostredí majstrovstvá Európy. Neviem nájsť tie správne slová, sklamanie je obrovské a bude to chvíľu trvať, kým to strávime. Vyhrávali sme spolu, spoločne sme trpeli a spoločne sme vo finále aj prehrali. Bolo by skvelé, keby sme mohli túto trofej vyhrať pre našich krajanov, bohužiaľ, nestalo sa tak.“

Éder (útočník Portugalska a strelec víťazného finálového gólu, zdroj: abola.pt): „Je to niečo fantastické, všetci si môžeme navzájom blahoželať. Od okamihu, keď som zistil, že pôjdem na ihrisko, vedel som, že moja šanca príde. Som rád, že sa tak stalo. Cristiano Ronaldo mi pred predĺžením povedal, že strelím víťazný gól. Vložil do mňa veľkú dôveru. Gól bol dielom celého tímu, počas celého šampionátu sme si počínali skvele.“

Hugo Lloris (brankár a kapitán Francúzska, zdroj: L´Équipe): „Prehry sú súčasťou futbalu, musíme zablahoželať Portugalčanom. Tí neukázali veľký futbal, ale mali tú výhodu, že boli počas celého turnaja mentálne veľmi silní a mali z čoho čerpať, čo sa týka hráčskeho potenciálu. Pre nás je pozitívnou skúsenosťou, že sme sa dostali do finále, ale momentálne v nás prevláda sklamanie. Nedokázali sme síce vybojovať trofej, ale do budúcnosti máme na čom stavať. Na úspech nám chýbalo trochu viac realizmu. Futbal býva niekedy krutý. V 92. min pri strele Gignaca chýbalo málo… Musíme však mať hlavy hore, na tomto podujatí sme ukázali krásne momenty a naplnili hrdosťou celý francúzsky národ.“

Antoine Griezmann (útočník Francúzska, zdroj: BBC): „Futbal je zavše krutý, ale zároveň aj magický. Na tomto šampionáte sme prežili nádherné chvíle, ale tiež tie smutné. Dnes večer sme dali do toho všetko, nemáme si čo vyčítať. Som hrdý na každého hráča tímu. Možno sme neboli až takí dôslední ako v semifinále proti Nemcom. Nastrelili sme žrď, brankár súpera toho dosť pochytal. Je to frustrujúce. Tento zápas ukázal, že Portugalsko nie je iba Cristiano Ronaldo. Zahrali solídne v defenzíve a dokázali dať gól aj bez neho. Keď pominie toto prvotné sklamanie, uvedomím si, že získať zlatú kopačku je veľká česť. V skutočnosti som však chcel inú trofej.“

Moussa Sissoko (stredopoliar Francúzska, zdroj: L´Équipe): „V našej šatni zavládlo po finále veľké sklamanie a smútok. Odohrali sme veľmi dobrý zápas, vypracovali si veľa šancí a predviedli viacero pekných vecí. Taký je však futbal, môžete hrať pekne a zároveň prehrať. Toto obrovské sklamanie musíme stráviť, chceli sme uspieť, bojovali sme, ale nepodarilo sa nám zvíťaziť. Majstrovstvá Európy boli veľkým dobrodružstvom a výbornou súťažou v našom domácom prostredí. Francúzska verejnosť stála za nami a naše dresy boli po každom zápase prepotené tak, ako by mali byť. Chýbalo nám akurát trochu šťastia, ale výsledok musíme prijať, nemáme inú možnosť.“

Raphael Guerreiro (obranca Portugalska, zdroj: L´Équipe): „Keď Cristiano Ronaldo odstúpil pre zranenie, na chvíľu sme stratili nádej. Vedeli sme však, že máme dostatok kvality a odvahy. Ukázali sme, že v obrane sme veľmi pevní a spoločne schopní dosiahnuť neočakávané veci. Je mi ľúto Francúzov. Rozdiel na ihrisku bol v tom, že sme nechali súpera hrať a našimi kontrami sme sa snažili využívať ich slabiny. Nečakali, že gólovo udrieme, Éder svojím zásahom všetkých prekvapil. Teším sa z neho, pretože predtým ho mnohí kritizovali.“

Pepe (obranca Portugalska a najlepší hráč finálového stretnutia, zdroj: UEFA.com): „Bolo to ťažké, keď sme hneď v úvode zápasu stratili nášho najdôležitejšieho hráča, do ktorého sme vkladali všetky nádeje. Cristiano dokáže dať gól v každom okamihu. Keď nemohol pokračovať ďalej, povedal som spoluhráčom, že to musíme vyhrať pre neho. Tréner nás pripravil veľmi dobre, jeho striedania prišli v pravý čas. Dali sme do stretnutia krv, pot a slzy. Napísali sme veľkolepú kapitolu v knihe portugalskej futbalovej histórie.“

Cédric Soares (obranca Portugalska, zdroj: abola.pt): „Od prvej minúty finálového stretnutia sme si začínali byť istí, že sa začína rysovať náš veľký triumf. Mali sme veľkú vieru a to bola jedna z vecí, ktorá v tomto zápase rozhodla. Opäť sme ukázali našu šikovnosť. Počas celého duelu sme si návzájom dodávali veľkú podporu, vrátane spoluhráčov, ktorí sedeli na lavičke. Každý z nás sa o toto víťazstvo pričinil rovnakým dielom.“

Renato Sanches (stredopoliar Portugalska, zdroj: abola.pt): „Som veľmi šťastný a chcem oslavovať. Tento rok je pre mňa ako sen, každý vie, o čom hovorím. Vyhrali sme majstrovstvá Európy. Nikto to od nás nečakal, ale my sme verili v úspech a napokon ho aj dosiahli.“

William Carvalho (stredopoliar Portugalska, zdroj: abola.pt): „Naším cieľom bolo vyhrať finále a vrátiť sa do Portugalska s pohárom pre majstrov Európy. Teraz to chceme osláviť s ľuďmi v našej domovine. Vedeli sme, že to bude ťažké, ale verili sme, že môžeme zvíťaziť. Myslím si, že nám verili aj naši krajania, som si istý, že spoločne s nimi oslávime tento úspech.“

Cristiano Ronaldo (útočník Portugalska, zdroj: BBC): „Som veľmi šťastný. Na tento moment som čakal od roku 2004. Po každom šampionáte som prosil Boha, aby mi dal ďalšiu šancu. Teraz sme ju konečne využili, zaslúžili sme si to. Ja som mal dnes smolu, zranil som sa, ale veril som, že títo hráči to spoločne dokážu; že zvolia takú hernú stratégiu, ktorou môžu zdolať silných Francúzov. Toto je jeden z najkrajších momentov mojej futbalovej kariéry, získať titul s Portugalskom je niečo unikátne. Vždy som o tom sníval.“

José Fonte (obranca Portugalska, zdroj: BBC): „Zapísali sme naše mená do histórie. Toto je náš odkaz celému národu. Na tento historický okamih sa bude spomínať aj sto rokov. Stratili sme nášho útočníka, ktorý je jedným z najlepších hráčov na svete, ale verili sme až do konca. Tento tím má svetlú budúcnosť.“

Adrien Silva (stredopoliar Portugalska, zdroj: UEFA): „Nie je to len o dnešku. Počas celého turnaja sme vedeli, ako sa vyrovnať s kritickými hlasmi. Šli sme ďalej a dokráčali sme až k trofeji. Je to fantastické.“

Finále ME vo futbale: Portugalsko - Francúzsko
Foto: SITA/AP
Finále ME vo futbale: Portugalsko - Francúzsko
Foto: SITA/AP
Finále ME vo futbale: Portugalsko - Francúzsko
Foto: SITA/AP
Vizitky finalistov XV. majstrovstiev Európy vo futbale:

PORTUGALSKO

Názov federácie a rok jej založenia: Portugalská futbalová federácia (FPF) / 1914

Prezývka reprezentácie: A Seleccao (Výber), Seleccao das Quinas (Výber piatich štítov), Európski Brazílčania

Hlavný tréner reprezentácie: Fernando Santos

Kapitán reprezentácie: Cristiano Ronaldo

Najväčšie hviezdy reprezentácie: Cristiano Ronaldo, Pepe (obaja Real Madrid / Šp.), Nani (Fenerbahce Istanbul / Tur.)

Najviac gólov v reprezentácii: Cristiano Ronaldo (61)

Najviac štartov v reprezentácii: Cristiano Ronaldo (132)

Pozícia v rebríčku FIFA:8.

Počet doterajších účastí na ME: 7 (1984, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)

Najväčší doterajší úspech na ME: 2. miesto (2004)

Postup na ME 2016: priamo ako víťaz kvalifikačnej I-skupiny

Posledné vystúpenie na ME: 2012 – účasť v semifinále

Najväčšie úspechy: 2. miesto na ME (2004), semifinalista ME (1984, 2000, 2012) / 3. miesto na MS (1966), 4. miesto na MS (2006)

FRANCÚZSKO

Názov federácie a rok jej založenia: Francúzska futbalová federácia (FFF) / 1919

Prezývka reprezentácie: Les Bleus (Modrí), Equipe Tricolore (Trojfarební)

Hlavný tréner reprezentácie: Didier Deschamps

Kapitán reprezentácie: Hugo Lloris

Najväčšie hviezdy reprezentácie: Antoine Griezmann (Atlético Madrid / Šp.), Paul Pogba (Juventus Turín / Tal.), Dimitri Payet (West Ham United / Angl.)

Najviac gólov v reprezentácii: Thierry Henry (51)

Najviac štartov v reprezentácii: Lilian Thuram (142)

Pozícia v rebríčku FIFA: 17.

Počet doterajších účastí na ME: 9 (1960, 1984, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016)

Najväčší doterajší úspech na ME: víťaz (1984, 2000)

Postup na ME 2016: automaticky ako organizátor

Posledné vystúpenie na ME: 2012 – účasť vo štvrťfinále

Najväčšie úspechy: víťaz ME (1984, 2000), semifinalista ME (1996), 4. miesto na ME (1960) / víťaz MS (1998), 2. miesto na MS (2006), 3. miesto na MS (1958, 1986), 4. miesto na MS (1982)

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antoine GriezmannCristiano RonaldoDidier DeschampsFernando SantosHugo LlorisMark ClattenburgPaul PogbaThierry Henry