Mesto umlčalo 9-ročnú blogerku, ktorá hodnotí školské obedy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.digitalspy.com

Martha Payne, 9-ročná žiačka základnej školy v Škótsku, si s pomocou svojho otca založila blog, v ktorom sa rozhodla venovať zdravej výžive a hodnotiť obedy v školskej jedálni. Po rozpačitom začiatku sa v máji tohto roka z detskej webstránky stal internetový hit s viac ako dvomi miliónmi návštevníkov. Správy o Marthinom blogu s názvom Never Seconds (Nikdy duply) sa dostali za hranice Veľkej Británie a malá školáčka začala dostávať komentáre, emaily a fotografie školských obedov z celého sveta vrátane Taiwanu, Nemecka či Austrálie. Stránka, ktorá sa rýchlo zmenila na rušné miesto zamerané na výmenu názorov, hodnotenie ponúk v jedálňach a recenzií obedov, však uplynulý štvrtok náhle skončila. Dôvodom je nariadenie mestskej rady, ktorá žiačke zakázala fotografovať obedy v jedálni.

Bez názvu
Foto: http://neverseconds.blogspot.sk/

Recenzie na blogu hodnotili niekoľko parametrov vrátane počtu hltov na určenie veľkosti porcie, počtu chodov, ceny, množstva nájdených vlasov a hodnotenia z hľadiska zdravej výživy. Ako počet recenzií na stránke pribúdal, začala sa meniť aj kvalita jedál servírovaná v škole. Kým na začiatku sa na jej fotografii zjavil kúsok pizze, jedna zemiaková kroketa, pár zrniek kukurice a muffin, v máji, keď sa o blog začali zaujímať médiá, sa menu značne zmenilo. Zápis z 15. mája vyzeral takto: „Dnes sme mali veľmi odlišný obed. Otec mi už predtým povedal, že na obed prídu ľudia z miestneho úradu a naši miestni reportéri. Mali sme aj nový spôsob objednávok, ktorý tu vysvetlím, keď mu lepšie porozumiem. Návšteva síce neobedovala, ale sledovala nás, keď sme si išli pre jedlo,“ napísala Martha, ktorá na blogu používala prezývku VEG. V ten deň sa na ich tanieroch ocitol podstatne zdravší obed aj so zeleninou.

„Na tomto blogu je dobré to, že otec konečne rozumie, prečo som hladná, keď prídem domov,“ uviedla Martha, ktorej mama pracuje ako lekárka a otec je hospodárom. Blog údajne vznikol preto, lebo energické dievča si chcelo vyskúšať úlohu redaktorky. Martha si vypýtala povolenie od učiteľov fotografovať obedy a vymyslela koncept Food-o-metra na meranie kvality jedla. Takýto úspech však nikto nečakal. „Bol som ohromený. Nikdy mi nenapadlo, že jej blog vyvolá taký záujem,“ uviedol Marthin otec.

Bez názvu
Foto: http://neverseconds.blogspot.sk/

Malej školáčke sa v priebehu niekoľkých týždňov podarilo zlepšiť kvalitu miestnych obedov a škola začala servírovať aj šaláty, ovocie a chlieb zadarmo. Martha spolu s otcom požiadali čitateľov blogu o malý príspevok na jedlo pre školu v Afrike. Hoci pôvodne dúfali, že vyzbierajú 7000 libier, suma na stránke dosiahla cez 8119 libier.

Vo štvrtok 14. júna však na blogu pribudol takýto komentár: „Dnes ráno na hodine matematiky si ma zavolala triedna učiteľka do svojej kancelárie. Povedala mi, že nemôžem ďalej fotografovať obedy kvôli titulku v dnešných novinách. Píšem len na svoj blog, nie do novín a som veľmi smutná, že už nemôžem viac fotografovať. Bude mi chýbať zdieľanie a hodnotenie školských obedov ako aj prezeranie si fotografií, ktoré ste mi poslali…Zbohom, VEG.“

Bez názvu
Foto: www.digitalspy.com

Jej otec na blogu neskôr doplnil poďakovanie škole za podporu blogu a zdôraznil, že zákaz nevyšiel od školy, ale od miestnej rady. „Je to hanba, že blog, ktorý prilákal vyše dva milióny návštevníkov, inšpiroval k diskusiám doma i v zahraničí a vyzbieral peniaze na charitu, je prinútený skončiť,“ dodal Marthin otec.

Mestská rada svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že zamestnanci školskej kuchyne sa kvôli blogu začali obávať o svoje zamestnanie. „Fotografie pri tom predstavovali len zlomok výberu dostupného pre žiakov, takže rada sa rozhodla zakázať fotografovanie v školskej jedálni…Rada v priebehu posledných dvoch rokov nedostala žiadne sťažnosti na kvalitu školských jedál s výnimkou tej od rodiny Paynovcov zo 6.júna a od uvedenia blogu v jedálni nenastali žiadne zmeny,“ píše sa vo verejnom vyhlásení Argyll and Bute Council z dnešného dňa.

Zdá sa, že jednoduchý blog, na ktorom si chcela malá školáčka vyskúšať redaktorské zručnosti, je už minulosťou. Hoci ho rada priamo nezakázala, urobila prefíkaný krok – bez fotografií totiž k písanému textu chýbajú dôkazy. Čo bude malá blogerka robiť ďalej, zatiaľ neprezradila.

Aktualizácia: V priebehu piatka 15.júna sa správa o zákaze Marthinho blogu začala šíriť prostredníctvom sociálnych sietí Facebook a Twitter. Marthu podporili aj známe osobnosti vrátane anglického šéfkuchára Jamieho Olivera, ktorý Marthe napísal: „Buď silná, Martha.“ Následne požiadal svojich vyše 2,3 milióna priaznivcov na Twitteri, aby správu poslali ďalej.

Silný nesúhlas čitateľov blogu viedol predsedu rady Roddyho McCuisha k prehodnoteniu pôvodného stanoviska. „Je dobré zmeniť názor a ja som tak urobil,“ povedal McCuish pre BBC. Zároveň si dohodol stretnutie s Marthiným otcom, na ktorom chce prerokovať budúcnosť blogu. Vďaka podpore priaznivcov tak Martha môže od nasledujúceho pondelka opäť pridávať fotografie na svoj blog. Okrem toho sa jej podaril ešte jeden úspech – suma peňazí, ktorú zbierala na vybudovanie školskej jedálne v Malawi, sa v priebehu piatkového večera vyšplhala na vyše 45-tisíc libier. „Malé ďakujem by nestačilo a preto posielam VEĽKÉ ĎAKUJEM vám všetkým. Vidíme sa v pondelok,“ napísala Martha na svojom blogu v piatok večer.

www.zdnet.com

http://neverseconds.blogspot.sk/

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať