Milionár mení svet, rozdáva peniaze za sľub konania dobra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: www.dreamstime.com

Čo by ste robili, keby ste mali veľa peňazí? Niektorí majú v odpovedi na túto otázku jasno, ďalším trvá rozhodovanie o niečo dlhšie. Nájdu sa aj takí, ktorí si svoju prvotnú bláznivú voľbu rozmyslia a založia projekt, ktorý má potenciál zmeniť svet. Práve k nim patrí štedrý podnikateľ z Veľkej Británie, ktorý sa kvôli anonymite necháva oslovovať jednoducho Mr. Lucky (Pán Šťastný). V jedinečnom projekte s názvom “We are lucky“ sa rozhodol rozdať každý deň cudziemu človeku, ktorého si vytipuje na ulici, 1000 libier. Pri odovzdávaní peňazí má jediné želanie – aby ľudia s danou sumou urobili niečo dobré.

Zmena vesmírnych plánov

Bez názvu
Foto: www.wearelucky.com

Rodák z Londýna, ktorý sa vekovo blíži k štyridsiatke, niekoľko rokov pracoval v oblasti poisťovníctva v zahraničí. Uplynulý rok si uvedomil, že má viac peňazí, než ako dokáže reálne zužitkovať, a tak sa rozhodol prestať pracovať. Veľkú časť našetrenej sumy sa milionár rozhodol investovať do vesmírneho výletu. „Objednal som si let do vesmíru. Myslel som si, že si tak splním svoj detský sen,“ uviedol Mr. Lucky. Hoci jeho projekt v treťom ročníku na základnej škole obsahoval 35 ručne písaných strán o vesmíre, Angličan priznal, že vesmírom nebol nikdy skutočne posadnutý. Za 400-tisíc amerických dolárov sa dostal na čakaciu listinu s poradovým číslom 421.

Keď o svojom nápade povedal svojim blízkym, podporili ho v jeho rozhodnutí. Milionár sa však zo zvedavosti začal pýtať ľudí v okolí, ako by s takou sumou peňazí naložili oni. „Ich nápady boli oveľa kreatívnejšie, štedrejšie a zodpovednejšie ako tie moje. Bol som čoraz zahanbenejší, keď som si uvedomil, že som sa chystal premárniť sumu peňazí, ktorá dokáže zmeniť život, na niečo, čo bol len sebecký a nezmyselný rozmar,“ priznal Mr. Lucky, ktorý o niekoľko dní na to svoj let do vesmíru zrušil.

Rozdávať peniaze aj zodpovednosť

Bez názvu
Foto: www.wearelucky.com

„Sľúbil som si, že s tými peniazmi urobím niečo veľké. Niečo, čo spôsobí zmenu. Chcel som nájsť zaujímavý spôsob, ako tie peniaze rozdať, ale taktiež si ponechať istú formu spriaznenosti s dobrodincom,“ spomína Mr. Lucky. Výsledkom tápania sa stal projekt Wearelucky (Sme šťastní). Jeho cieľom bolo každý deň rozdať 1000 libier cudziemu človeku a požiadať ho, aby s nimi urobil niečo dobré. „Nechcel som rozdať len peniaze, ale aj zodpovednosť, ktorá s nimi prichádza,“ vysvetlil milionár, ktorý si každého obdarovaného odfotografoval a ich príbehy, nádeje a plány s naložením daru postupne zverejňoval na webovej stránke.

Angličan sa najprv pri rozdávaní peňazí cítil nepríjemne – ponúkať cudzím ľuďom balík peňazí a žiadať od nich šírenie dobra bola síce skvelá myšlienka, no jej premena na realitu potrebovala trochu praxe. Podnikateľ si teda všetko „natrénoval“ najprv na svojej rodine a známych a potom sa vybral do ulíc.

Bez názvu
Foto: www.wearelucky.com

Štedrý milionár doteraz rozdal už vyše 100-tisíc libier. Sú dni, keď si nevyhliadne nikoho vhodného na darovanie sumy, v ďalšie dni obdaruje aj desať ľudí naraz. S obálkami plnými bankoviek sa netúla len po uliciach Londýna, ale po celom svete. Ľuďom, ktorých obdaruje, dá do rúk malú vizitku, ktorá stručne vysvetľuje cieľ jeho projektu. Potom majú 48 hodín na to, aby sa s ním skontaktovali. Predať zodpovednosť do rúk druhých však automaticky neznamená, že cieľ projektu – dobrý skutok – bude splnený. Mr. Lucky sa s tým však dokáže vyrovnať. „Zodpovednosť nechávam na ľuďoch. Nebudem ich nijako súdiť ani kontrolovať. Niekedy jednoducho musíte ľuďom veriť,“ dodal podnikateľ.

Pridaná hodnota bez byrokracie

Bez názvu
Foto: www.wearelucky.com

Na otázku, prečo peniaze jednoducho nedaroval charite, Mr. Lucky odpovedá takto: „Možno sa to zdá byť zbytočné, ale mám naozaj dobrý pocit, keď dám peniaze ďalším a oni majú opäť ten istý dobrý pocit, keď ich darujú charite. Práve tieto pocity sú pre mňa pridanou hodnotou.“

Správa o štedrom milionárovi sa postupne šíri svetom, a tak si Mr. Lucky svojich šťastlivcov už nevyberá len na ulici, ale aj prostredníctvom rôznych hier. Na Twitter občas napíše čas a miesto, kde ho ľudia môžu niekoľko minút nájsť. Kto sa objaví ako prvý, má obálku istú.

Tak sa v podniku na Soho objavila aj červenolíca Hannah, ktorá v teniskách bežala za splnenie svojho želania. Polovicu peňazí chce darovať kolegyni, druhú hospicu vo Watforde. „Máte na mysli hospic Peace?“ pýta sa Mr. Lucky. Postupne zistí, že je to presne to miesto, na ktorom sa starali o jeho otca krátko pred smrťou. Po chvíli premýšľania Angličan dodá: „Zbožňujem tento priamy vplyv. Nič sa nestratí v kope administratívy a byrokracie. Niekedy peniaze stačia, aby vyriešili konkrétny problém jednej osoby – aby ho jednoducho vygumovali. Iné prípady potrebujú bezodné dno peňazí.“

Podľa skúseností milionára ľudia najčastejšie pomáhajú svojim blízkym a charitatívnym organizáciám. Príbehy o tom, ako naložili s peniazmi, posielajú na webovú stránku projektu. „Našiel sa aj človek, ktorý má peniaze na účte už dva mesiace a ešte stále s nimi nič neurobil. Snažím sa vyberať správne.“

„Ľudia si automaticky myslia, že je v tom nejaký chyták, ale nemám žiadne podmienky ani záväzky okrem toho, aby so sumou urobili „niečo dobré“. Myslím si, že je dôležité, aby táto definícia zostala úplne subjektívna,“ dodal Mr. Lucky.

www.we-are-lucky.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia