Štart sezóny F1 bude v znamení boja Mercedes - Ferrari

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lewis Hamilton
Majstrovský titul obhajuje Lewis Hamilton. Foto: SITA/AP

MELBOURNE 17. marca (WebNoviny.sk) – Veľká cena Austrálie a s ňou nová sezóna motoristickej formuly 1 opäť klopú na dvere, po 111-dňovej prestávke sa znova začína cirkus plný očakávaní a nekompromisných súbojov na trati.

Albert Park v Melbourne bude už šiesty rok po sebe dejiskom úvodných pretekov v roku, dianie odštartuje piatkový ranný tréning so štartom o 2.30 h SEČ. Nedeľňajšie preteky sú na programe už o šiestej hodine ráno, sobotňajšia kvalifikácia o hodinu neskôr.

Piloti „strieborných šípov“ pred otváracími pretekmi novej sezóny zostávajú v strehu

Všetka pozornosť fanúšikov či odborníkov sa v Austrálii upriami na jednu vec – ako ďaleko je pred ostatnými majstrovský Mercedes a či sa v štartovom poli nájde niekto, kto by mohol prerušiť dvojročnú nadvládu nemeckej automobilky vo formule 1. Veľké šance sa dávajú najmä Ferrari, ktoré už vlani urobilo značný pokrok a v niektorých pretekoch bolo silným súperom Mercedesu. Napokon, tri veľké ceny talianske zoskupenie aj vyhralo. Sebastian Vettel sa tešil v Malajzii, Maďarsku a Singapure.

Zvyšných 16 prvenstiev skončilo v rukách dominantného Mercedesu – desať dosiahol úradujúci svetový šampión Lewis Hamilton a šesť si pripísal Nico Rosberg. Piloti „strieborných šípov“ však pred otváracími pretekmi novej sezóny zostávajú v strehu. „Myslím si, že tento rok to bude vyrovnanejšie. Ferrari má podľa mňa niečo schované v rukáve. Osobne sa domnievam, že tento víkend budú k nám omnoho bližšie, ako tvrdia. Prichádzajú ako tí horší, ale odchádzať môžu poriadne vysoko,“ povedal Hamilton.

Podľa analýzy dlhých jázd z testovania v Barcelone v podaní portálu Auto Motor und Sport bol na tom najlepšie Kimi Räikkönen z Ferrari. Hneď za ním bol Hamilton, nasledovali Vettel a Rosberg. Všetci štyria sa zmestili do štyroch desatín sekundy. „Ferrari je obrovskou hrozbou. Počas testovania boli extrémne blízko nášho tempa. Samozrejme, nevieme, koľko mali natankované, berieme to však veľmi vážne a musíme si dávať pozor. Za dva dni zistíme, ako sa veci majú,“ dodal Hamiltonov tímový kolega Rosberg.

Video: Okruh v Albert Parku

Po šesťročnej prestávke sa vracia s vlastným tímom aj Renault

Vo Ferrari sú pred začiatkom sezóny opatrní a Vettel na tlačovej konferencii vyhlásil, že chvíľu potrvá, než v tíme zistia, ako na tom sú. „Myslím si, že sme na správnej ceste a robíme pokroky. To isté platilo aj minulý rok. Počas zimy sme spravili krok vpred, ale či bude dostatočne veľký, na to si musíme počkať. Naším cieľom je otočiť situáciu v tomto športe. Podľa mňa nebude prekvapením, keď poviem, že Mercedes je stále favoritom. Pokúsime sa však o to, aby sme ním boli v budúcnosti my,“ uviedol Vettel, ktorý svoj monopost SF16-H nazval Margherita.

„Nebudem hádať, ako sa bude sezóna vyvíjať. Dúfam, že sme pripravení. Stále je to o tom istom – otázky, kam smerujeme. Neviem. Z testov viem, kde sme, ale budeme sa snažiť každý víkend odviesť to najlepšie. Takže uvidíme, ako to pôjde. Pokúsime sa vyhrať šampionát, je to o jazdcoch a tíme. Obaja máme rovnaký monopost a je na nás, aby sme z neho vyťažili čo najviac. Pracujeme pre tím a snáď dosiahneme výsledky, po ktorých túžime,“ odpovedal novinárom Kimi Räikkönen.

Za Mercedesom a Ferrari by výkonnostne mali nasledovať Williams, Red Bull a Toro Rosso, podstatne lepšie výsledky by mali dosahovať aj jazdci McLarenu. Tento rok sa v F1 predstaví jedenásť tímov, do kráľovskej motoristickej kategórie pribudol nováčik – zoskupenie Haas F1 z USA okolo podnikateľa Gena Haasa.

Po šesťročnej prestávke sa vracia s vlastným tímom aj Renault, ktorý koncom minulého roka skompletizoval odkúpenie Lotusu od spoločnosti Genii Capital. Nováčikmi sú aj traja jazdci, za Manor Racing budú súťažiť Nemec Pascal Wehrlein a Indonézan Rio Haryanto, v kokpite Renaultu sa predstaví Brit Jolyon Palmer. Až osem tímov z jedenástich nemenilo zloženie jazdeckej dvojice oproti minulej sezóne.

Počasie počas prvého víkendu sezóny bude podľa predpovedí premenlivé

V kalendári figuruje 21 podujatí, začne sa 20. marca v Austrálii, záverečná veľká cena je na programe 27. novembra v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Debut bude mať VC Azerbajdžanu 19. júna. Novinkou v tomto roku je tiež ultramäkká zmes pneumatík, ktorá sa však bude dať použiť len na mestských okruhoch.

Tímy počas každého víkendu môžu použiť trinásť súborov pneumatík. Dodávateľ Pirelli striktne určí tri, voľba zvyšných desiatich je už na jednotlivých tímoch podľa stratégie. V Melbourne piloti budú môcť využiť stredne tvrdé, mäkké a supermäkké pneumatiky. Jazdcov čaká nový systém kvalifikácie a od tejto sezóny vstúpi do platnosti aj prísnejšie obmedzenie rádiovej komunikácie medzi jazdcom a inžiniermi na boxovom múre.

Počasie počas prvého víkendu sezóny bude podľa predpovedí premenlivé. V piatok by malo byť veterno s dažďom, v sobotu by sa malo začať vyčasievať, pričom stále budú hroziť prehánky a v nedeľu, v deň pretekov, by už malo byť slnečno. Najvyššia teplota sa očakáva na hranici 21°C. Priame prenosy z pretekov, kvalifikácií i tréningov budú vysielať rovnako ako vlani stanice Sport1 a Sport2.

VEĽÁ CENA AUSTRÁLIE:

Dejisko: Albert Park v Melbourne

Dĺžka okruhu: 5303 metrov

Dĺžka pretekov: 58 okruhov (307,574 km)

Minuloročný víťaz: Lewis Hamilton (Nem.) Mercedes

Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Michael Schumacher (Nem.) Ferrari – 1:24,125 min (2004)

Rekordér v počte víťazstiev – jazdec: Michael Schumacher 4 (2000 – 2002, 2004)

Rekordér v počte víťazstiev – tím: McLaren 12

Prehľad víťazov posledných 10 ročníkov VC Austrálie:

2015 – Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes

2014 – Nico Rosberg (Nem.) Mercedes

2013 – Kimi Räikkönen (Fín.) Lotus

2012 – Jenson Button (V. Brit.) McLaren

2011 – Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull

2010 – Jenson Button (V. Brit.) McLaren

2009 – Jenson Button (V. Brit) Brawn GP

2008 – Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren

2007 – Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari

2006 – Fernando Alonso (Šp.) Renault

Účastníci majstrovstiev sveta formuly 1 2016

– tím – jazdci – názov vozidla

Mercedes – Lewis Hamilton (V. Brit.), Nico Rosberg (Nem.) – F1 W07 Hybrid

Ferrari – Sebastian Vettel (Nem.), Kimi Räikkönen (Fín.) – SF16-H

Williams – Valtteri Bottas (Fín.), Felipe Massa (Braz.) – FW38

Red Bull – Daniil Kvjat (Rus.), Daniel Ricciardo (Aus.) – RB12

Force India – Sergio Pérez (Mex.), Nico Hülkenberg (Nem.) – VJM09

Renault – Kevin Magnussen (Dán.), Jolyon Palmer (V. Brit.) – Renault RE16

Toro Rosso – Max Verstappen (Hol.), Carlos Sainz (Šp.) – STR11

Sauber – Felipe Nasr (Braz.), Marcus Ericsson (Švéd.) – C35

McLaren – Jenson Button (V. Brit.), Fernando Alonso (Šp.) – MP4-31

Manor Racing – Pascal Wehrlein (Nem.), Rio Haryanto (Indon.) – MRT05

Haas F1 – Romain Grosjean (Fr.), Esteban Gutiérrez (Mex.) – VF-16

Kalendár majstrovstiev sveta formuly 1 v sezóne 2016:

20. marca: Veľká cena Austrálie – Melbourne

3. apríla: Veľká cena Bahrajnu – Sachír

17. apríla: Veľká cena Číny – Šanghaj

1. mája: Veľká cena Ruska – Soči

15. mája: Veľká cena Španielska – Barcelona

29. mája: Veľká cena Monaka – Monte Carlo

12. júna: Veľká cena Kanady – Montreal

19. júna: Veľká cena Azerbajdžanu – Baku

3. júla: Veľká cena Rakúska – Spielberg

10. júla: Veľká cena Veľkej Británie – Silverstone

24. júla: Veľká cena Maďarska – Budapešť

31. júla: Veľká cena Nemecka – Hockenheim

28. augusta: Veľká cena Belgicka – Spa-Francorchamps

4. septembra: Veľká cena Talianska – Monza

18. septembra: Veľká cena Singapuru – Marina Bay

2. októbra: Veľká cena Malajzie – Sepang

9. októbra: Veľká cena Japonska – Suzuka

23. októbra: Veľká cena USA – Austin

30. októbra: Veľká cena Mexika – Mexico City

13. novembra: Veľká cena Brazílie – Sao Paulo

27. novembra: Veľká cena Abú Zabí – Yas Marina

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Carlos SainzDaniel RicciardoEsteban GutiérrezFelipe MassaFernando AlonsoJenson ButtonKevin MagnussenKimi RäikkönenLewis HamiltonMax VerstappenMichael SchumacherNico HülkenbergNico RosbergRomain GrosjeanSebastian VettelSergio PérezValtteri Bottas