Rosberg ide na víťaznej vlne, ovládol Veľkú cenu Bahrajnu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nico Rosberg
Jazdec tímu Mercedes Nico Rosberg počas Veľkej ceny Bahrajnu. Sachír, 3. apríl 2016. Foto: SITA/AP

SACHÍR 3. apríla (WebNoviny.sk) – Nemec Nico Rosberg pokračuje v motoristickej formule 1 na víťaznej vlne, v nedeľu triumfoval na Veľkej cene Bahrajnu, druhom podujatí tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta. Jazdec Mercedesu vyhral o viac ako desať sekúnd pred Kimim Räikkönenom, pilot Ferrari zopakoval umiestnenie spred roka. Stupne víťazov doplnil úradujúci majster sveta a obhajca minuloročného prvenstva Lewis Hamilton.

„Kľúčom bol štart, mal som skvelý výjazd a odvtedy som sa snažil len kontrolovať rýchlosť. Zvolili sme najbezpečnejšiu stratégiu, nie najrýchlejšiu. Chceli sme mať všetko pod kontrolou. Šampionát beriem preteky za pretekmi, je skvelé vyhrať úvodné dve veľké ceny, ale teraz na nás čaká už ďalšie podujatie,“ povedal Rosberg v prvej reakcii na pódiu.

Räikkönenov tímový kolega Sebastian Vettel do bahrajnských pretekov ani neodštartoval, v uvádzacom kole mu zlyhal motor. Na bodovaných pozíciách skončili obidva monoposty tímov Red Bull (Daniel Ricciardo, Daniil Kvjat) aj Williams (Felipe Massa, Valtteri Bottas). Veľkým prekvapením je desiata pozícia a bod nováčika Stoffela Vandoorna, ktorý nahradil v kokpite McLarenu Fernanda Alonsa. Boli to vôbec prvé body britskej stajne v tomto roku. Silu znova ukázal nový tím Haas a jeho jazdec Romain Grosjean – šieste miesto z Melbourne vylepšil v Sachíre ešte o jednu pozíciu.

Rosberg vyhral v bahrajnskom Sachíre už piate preteky v sérii. Pred dvoma týždňami sa tešil na úvod sezóny v austrálskom Melbourne a v závere vlaňajšieho ročníka vyhral posledné tri podujatia (Mexiko, Brazília, Abú Zabí). Rosberg vedie šampionát so 17-bodovým náskokom pred Hamiltonom, ďalšia veľká cena je na programe 17. apríla v čínskom Šanghaji.

Rosberg sa hneď po štarte dostal pred víťaza kvalifikácie Hamiltona, ktorý mal v prvej zákrute kolíziu s Bottasom, poškodil si pri tom monopost a klesol na deviatu priečku. Majster sveta sa potom snažil predierať sa štartovým poľom, napokon to stačilo na tretiu priečku, pretože na druhého Räikkönena mal takmer 20-sekundové manko. Rosberg vpredu nemal počas celých pretekov žiadne problémy a pripísal si druhé víťazstvo v tomto roku.

Výsledky – Veľká cena Bahrajnu 2016 – nedeľa (po 57 kolách):

1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 1:33:34,696 h, 2. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari +10,282 s, 3. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes +30,148, 4. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull +1:02,494 min, 5. Romain Grosjean (Fr.) Haas +1:18,299, 6. Max Verstappen (Hol.) Toro Rosso +1:20,929

Poradie MS (po 2 z 21 pretekov): 1. Nico Rosberg (Nem.) Mercedes 50 bodov, 2. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 33, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 24, 4. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari a Romain Grosjean (Fr.) Haas po 18, 6. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 15

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 83 bodov, 2. Ferrari 33, 3. Red Bull 30, 4. Williams 20, 5. Haas 18, 6. Toro Rosso 11

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel RicciardoKimi RäikkönenLewis HamiltonMax VerstappenNico RosbergRomain GrosjeanSebastian Vettel