Slováci sa chcú v dueloch proti Dánom naladiť na MS v Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovensko - Dánsko
Zrážka slovenského útočníka Milana Bartoviča s dánskym brankárom Patrickom Galbraithom počas zápasu základnej B-skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2015 v Českej republike. Ostrava, 2. máj 2015. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. apríla (WebNoviny.sk) – Hokejový svetový šampionát v Rusku sa blíži a slovenská reprezentácia má pred sebou posledný týždeň spoločnej prípravy zavŕšený zápasmi proti výberu Dánska. Pod vedením trénera Zdena Cígera odohrali Slováci v apríli už šesť duelov a dosiahli v nich len jediný triumf.

Proti Dánom tak majú poslednú šancu vylepšiť si bilanciu a úspešnými výsledkami si zdvihnúť sebavedomie pred začiatkom majstrovstiev sveta. „Chlapci ešte majú dva zápasy na to, aby sa ukázali. Pokiaľ to niektorí nepochopia, že bojujú o MS, tak našťastie máme z čoho vyberať,“ povedal tréner Cíger.

Stále ideme skúšať, vraví Cíger o zápasoch proti Dánsku

Jeho zverenci naposledy prehrali v Grenobli s domácim Francúzskom, najmä od druhej tretiny nebol ich výkon dobrý. „V prvom rade teraz musíme pracovať na tom, v čom sme vo Francúzsku zlyhali. V druhom zápase sme mali prvú tretinu výbornú, boli sme lepší, no chýbala nám efektivita. Potrebujeme hrať jednoduchšie a zodpovednejšie. Musíme dať nejaké góly a zamerať sa na obranu, aby sme neprepadávali. Súperom totiž ponúkame šance,“ zneli slová hlavného kouča pred záverečným týždňom spoločnej prípravy. Cígera už teší, že už o týždeň jeho tím odlieta do Petrohradu na MS. „Našťastie, šampionát sa blíži, príprava už trvá dosť dlho,“ poznamenal.

V zostávajúcich dvoch stretnutiach bude hlavnou úlohou slovenského výberu najmä ladiť formu, no tréner Cíger opakovane tvrdí: „Každý športovec musí chcieť víťazstvá, aj v príprave.“ Jedným dychom však pred duelmi proti Dánom dodáva: „Stále ideme skúšať. Chceme pritom čo najviac využiť tých, s ktorými rátame. Aby sa zohrávali a nacvičili sme si nejaké vec. Zároveň chceme doma nabudiť fanúšikov, aby nám dôverovali. Musí tam byť najmä nasadenie. Súperi sú už silní a rýchli, no my si musíme hrať svoju hru – zodpovednú a bojovnú.“

Dáni majú v kádri 16 legionárov

Dlhé týždne sa s tímom pripravuje obranca Michal Sersen a aj on si po stretnutiach vo Francúzsku uvedomuje, že v nedeľu to zo strany Slovákov malo ďaleko od ideálneho výkonu.

„Vieme, že najmä druhý zápas vo Francúzsku sme nezvládli úplne podľa našich predstáv. Stále však ide o prípravu, aj posledný týždeň tomu musíme podriadiť. Napríklad druhá tretina nedeľňajšieho duelu by sa už nemala opakovať. Aj v tréningoch k tomu tak budeme pristupovať, aby sme pokyny preniesli do hry a výkony boli podľa predstáv,“ myslí si gelnický rodák a razom dopĺňa: „Nad Dánmi chceme vyhrať, ale musíme sa pripraviť na to, že to nebude jednoduché a nepôjde to samo. V nedeľu sme si to možno mysleli, ale to nesmieme pripustiť. Musíme hrať celých 60 minút. Dáni hrajú kvalitné súťaže a bude to náročné. Isto v ich hre budú prvky švédskej školy. Budú na tom dobre korčuliarsky.“

V aktuálnom kádri dánskej hokejovej reprezentácie figuruje až šestnásť legionárov. Tréner Jan Karlsson si do mužstva vybral aj štyroch korčuliarov zámoria – Nikolaja Ehlersa a Jannika Hansena z NHL, Nicklasa Jensena z AHL a mladíka Mikkela Aagaarda v juniorskej OHL. V dánskom tíme sú aktuálne traja brankári, osem obrancov a štrnásť útočníkov.

Slovensko a Dánsko doteraz absolvovali 13 vzájomných duelov. Viac sa v nich darilo tímu spod Tatier, ktorý dosiahol deväť víťazstiev, štyri súboje sa skončili triumfom Dánov. Skóre majú výrazne lepšie Slováci (59:29). Naposledy sa obe mužstvá stretli na predchádzajúcom svetovom šampionáte, v základnej B-skupine v Ostrave tím SR zvíťazil 4:3 po samostatných nájazdoch. Súboje Slovensko – Dánsko sa uskutočnia vo štvrtok 28. apríla o 18.00 h v Skalici a o dva dni neskôr o 17.00 h v Bratislave.

Kádre Slovenska a Dánska pred vzájomnými zápasmi v Skalici a Bratislave:
SLOVENSKO

Brankári: Július Hudáček (Örebro HK, Švéd.), Branislav Konrád (HC Olomouc, ČR), Samuel Baroš (HKM Zvolen)

Obrancovia: Dominik Graňák (Rögle BK, Švéd.), Adam Jánošík (HC Piráti Chomutov, ČR), Christián Jaroš (Lulea HF, Švéd.), Oldrich Kotvan (HC PSG Zlín, ČR), Lukáš Kozák (Kometa Brno, ČR), Andrej Meszároš (Sibir Novosibirsk, KHL/Rus.), Michal Sersen, Ivan Švarný (obaja Slovan Bratislava, KHL), Andrej Sekera (Edmonton Oilers, NHL/Kan.), Martin Marinčin (Toronto Maple Leafs, NHL/Kan.) Juraj Mikuš (HC Sparta Praha, ČR)

Útočníci: Marek Bartánus, Tomáš Hrnka (obaja HC Košice), Peter Cehlárik (Lulea HF, Švéd.), Marko Daňo (Winnipeg Jets, NHL/Kan.), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, ČR), Michal Hlinka (Dukla Trenčín), LiborHudáček(Örebro HK, Švéd.), Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všetci Slovan Bratislava, KHL), Tomáš Marcinko (HC Dynamo Pardubice, ČR), Martin Réway (HC Fribourg-Gottéron, Švaj.), Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec, ČR), Tomáš Jurčo (Detroit Red Wings, NHL/USA)

DÁNSKO

Brankári: Simon Nielsen (Blue Fox Herning), Sebastian Dahm (Graz, Rak.), George Sörensen (SönderjyskE Vojens)

Obrancovia: Mads Bödker (SönderjyskE Vojens), Daniel Nielsen (Herning), Stefan Lassen (Lahti, Fín.), Matias Lassen (Leksand, Švéd.), Markus Lauridsen (AIK Štokholm, Švéd.), Emil Kristensen (Rögle/Oskarhamn, Švéd.), Jesper B. Jensen (Jokerit Helsinki, Fín./KHL), Nicholas B. Jensen (Esbjerg)

Útočníci: Frederik Storm (Malmö, Švéd.), Patrick Bjorkstrand (Medveščak Záhreb, Chor./KHL), Mads Christensen (Mníchov, Nem.), Morten Green (Rungsted), Kirill Starkov (Red Icy, Švaj.), Nicklas Jensen (Hartford, USA/AHL), Mathias From (Rögle, Švéd.), Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets, Kan./NHL), Mikkel Aagaard (Sudbury, Kan./OHL), Morten Madsen (Hamburg, Nem.), Jannik Hansen (Vancouver Canucks, Kan./NHL), Morten Poulsen (Graz, Rak.), Mathias Bau Hansen (Frederikshavn), Thomas Spelling (SönderjyskE Vojens)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Adam JánošíkAndrej MeszárošAndrej SekeraAndrej ŠťastnýBranislav KonrádChristián JarošDominik GraňákIvan ŠvarnýJúlius HudáčekJuraj MikušLukáš KozákMarek BartánusMarek ViedenskýMarko DaňoMartin BakošMartin MarinčinMartin RéwayMichal HlinkaMichal SersenPavol SkalickýPeter CehlárikSamuel BarošTomáš HrnkaTomáš JurčoTomáš MarcinkoVladimír Dravecký
Firmy a inštitúcie Dánska hokejová reprezentáciaSlovenská hokejová reprezentácia