Štartujú MS v hokeji, v Petrohrade už naši medailu získali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hokej
Slovenské hokejisti si vo štvrtok 5. mája prvýkrát zatrénovali v petrohradskej aréne. Foto: facebook.com/SlovakHockey

PETROHRAD / MOSKVA 6. mája (WebNoviny.sk) – Už len hodiny rátajú fanúšikovia hokeja do začiatku 80. majstrovstiev sveta, ktoré v dňoch 6.- 22. mája hostia ruské mestá Moskva a Petrohrad.

Celkovo siedmy raz a po deviatich rokoch privíta Rusko svetovú hokejovú elitu. Titul obhajuje Kanada, nováčikmi sú Maďarsko a Kazachstan. Od roku 2010 si svetové tituly rozdelilo päť najsilnejších hokejových krajín, iba Rusi získali dva (2012 a 2014).

Slováci majú na Petrohrad krásne, aj keď už trochu vyblednuté spomienky. V roku 2000 tam senzačne dokorčuľovali k striebru, vtedy historicky prvému kovu z MS medzi dospelými. Z vtedajšieho kádra Jána Filca v dnešnom výbere Zdena Cígera nefiguruje ani jeden hráč. Mohol ním byť Zdeno Chára, ale po náročnej sezóne v NHL dal prednosť rodine.

Daciuk je pešiak, ale byť kapitán je pocta

Ak sa hovorí v súvislosti s majstrovstvami sveta o favoritoch, nikdy netreba vynechať dve najúspešnejšie krajiny histórie – Kanadu a Rusko.

Domáce mužstvo to má pred svojimi fanúšikmi vždy náročné. A Rusi dobre vedia, že ostatné dve domáce vystúpenia nezvládli. V roku 2007 sa v Moskve museli uspokojiť s bronzom a sedem rokov predtým v Petrohrade ani nepostúpili do štvrťfinále. Posledný „domáci“ svetový titul získali ešte v roku 1986 v časoch Sovietskeho zväzu a legendárneho kormidelníka Viktora Tichonova.

Obrazom: Najkrajšie momenty z MS v hokeji 2015

Súčasný tréner Oleg Znaroks má v tíme taký pretlak kvality, že si dovolil nenominovať brankára Semiona Varlamova (Colorado) či útočníkov Naiľa Jakupova (Edmonton), Viktora Tichonova (Arizona) alebo Arťoma Anisimova (Chicago). Chýbať bude aj momentálne nežiaduci kanonier Iľja Kovaľčuk (Petrohrad), ktorý má rozhasené vzťahy na klubovej aj reprezentačnej úrovni.

V tíme však nechýbajú útočný tank Alexander Radulov, či nestarnúce legendy Pavel Daciuk (Detroit) a Sergej Moziakin (Magnitogorsk ako aj najproduktívnejší nováčik tejto sezóny v NHL Artemij Panarin. Útočník Chicaga nazbieral v 80 zápasoch 77 bodov. „Tlak na nás je vždy a v každom zápase, na to sme si už zvykli. O domácom prostredí to platí dvojnásobne, ale urobíme všetko pre úspech,“ povedal Oleg Znaroks pre RTVS pred prípravným nedávnym zápasom proti Slovákom v Košiciach.

„Ak ma budú chcieť zvoliť za kapitána, nebudem sa brániť. Bude to pre mňa pocta. Nie som tréner, iba obyčajný pešiak. Prijmem teda úlohu, ktorú mi zveria a vynasnažím sa zo všetkých síl, aby sme dosiahli tímový úspech,“ cituje portál championat.ru 37-ročného útočníka Daciuka, ktorý vlastní medailový komplet z majstrovstiev sveta.

Duchene neodmieta líderstvo

Rusi začnú ostro sledovanú púť za zlatom piatkovým moskovským duelom s Českom (19.15 h SELČ), ešte predtým sa v petrohradskej skupine odohrá zámorské derby medzi Kanadou a USA (15.15 h).

Kanaďania vlani v Prahe presvedčili svet o tom, že ak majú káder zložený z najjagavejších hviezd, len ťažko im môže niekto konkurovať. Pred rokom vedení Sidneym Crosbym vyhrali na MS všetkých desať zápasov s celkovým skóre 66:15 vrátane finálovej lekcie ambicióznym Rusom s Alexandrom Ovečkinom 6:1.

Obrazom: Vlaňajšie finále, v ktorom Kanaďania deklasovali Rusov

Po roku má Kanada na MS opäť silný výber, nie je však prešpikovaný hviezdami ako ten vlaňajší. Minimálne trojica útočníkov Matt Duchene (Colorado), Taylor Hall (Edmonton) a Ryan O’Reilly (Buffalo) by si však rada zopakovala finálový úspech.

Veľkú motiváciu bude mať aj talentovaný ešte stále tínedžer Connor McDavid (19), ktorý prišiel na MS z potácajúceho sa Edmontonu s veľkou dávkou motivácie. „Jeden z najkrajších pocitov je mať na sebe dres v národných farbách a reprezentovať svoju krajinu. Mám už niekoľko pozitívnych skúseností v tomto smere a verím, že v Rusku pridám ďalšiu,“ uviedol Matt Duchene na webe MS 2016.

Dlhoročný útočník Colorada má v zbierke zlato z MS do 18 rokov (2008), aj olympijský titul zo Soči 2014 a tiež vlaňajší svetový z Prahy. „Rád preberiem roku jedného z lídrov. Bude to môj piaty svetový šampionát a viem, ako sa k tomu postaviť,“ pokračoval Duchene. K atmosfére blížiaceho sa šampionátu v Rusku dodal: „Vášeň Rusov pre hokej je dostatočne známa. Neexistuje veľa miest na svete, ktoré by boli vhodnejšie dejiská pre MS, ako sú práve tie ruské.“

Okrem Rusov a Kanaďanov treba do boja o medaily tradične zaradiť aj Švédov, Fínov či Čechov, ktorých na sklonku kariéry prvýkrát na svetovom šampionáte povedie bývalý slovenský reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek. V českom výbere sú traja majstri sveta z roku 2010 (Roman Červenka, Petr Koukal, Lukáš Kašpar), ale až 16 hráčov má šancu predstaviť sa prvýkrát na veľkej medzinárodnej akcii. Rekordérom v počte účastí je Roman Červenka, ktorý už bol na piatich majstrovstvách sveta a dvoch olympijských hrách.

NHL dodala do českého národného tímu štvoricu Tomáš Plekanec (Montreal), David Pastrňák (Boston), Jiří Sekáč (Arizona) a Michal Jordán (Carolina). Dvanásť nominovaných pôsobí v Kontinentálnej hokejovej lige a jeden vo Švédsku. Z domácej extraligy majú Česi 10 hráčov. „Začíname proti Rusom a to môže byť naša výhoda. Domáci budú nadržaní, ale možno aj premotivovaní. Môže to byť naša šanca, ale aj nemusí. Celkovo sú Rusi najväčším favoritom našej skupiny, my potrebujeme postúpiť a potom sa uvidí,“ citujú Vůjtka viacerí české médiá.

Nemci a Francúzi nemôžu zostúpiť

Hrací systém na MS sa v porovnaní s minulosťou nezmenil. V Petrohrade a Moskve sa predstaví 16 najlepších hokejových tímov sveta, ktoré budú vo dvoch základných osemčlenných skupinách bojovať systémom každý s každým o osem miesteniek do štvrťfinále.

Do vyraďovacej časti sa z oboch skupín prebojujú štyri najvyššie umiestnené kolektívy. Pre mužstvá na 5. – 8. mieste z oboch dejísk sa šampionát končí, pričom najnižšie umiestnené výbery sa minimálne na rok rozlúčia s elitnou kategóriou.

O rok v Paríži a Kolíne nad Rýnom ich nahradia Slovinsko a Taliansko. Organizátori nasledujúcich MS Francúzi a Nemci nemôžu zostúpiť do nižšej kategórie. Ak by výbery oboch krajín skončili v B-skupine na 7. a 8. mieste, do A-skupiny I. divízie MS vypadne iba posledný tím z moskovskej A-skupiny a medzi elitu postúpia len Slovinci.

Štvrťfinále sa bude opäť hrať krížovým spôsobom

Vyraďovacia časť sa rovnako ako na predchádzajúcich pätnástich šampionátoch bude hrať od štvrťfinále až po finálový duel na jeden víťazný zápas. Celkovo sa v moskovskom Ľadovom paláci a petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj uskutoční 64 stretnutí, na tímy bojujúce o medaily čaká desať náročných duelov. Rovnako ako pred rokom sa štvrťfinále bude hrať krížovým spôsobom.

Za víťazstvo v riadnom hracom čase sa budú v skupinovej fáze prideľovať tri body. Ak sa stretnutie skončí po 60 minútach nerozhodne, mužstvá si rozdelia po bode a v päťminútovom predĺžení či samostatných nájazdoch budú bojovať o ďalší bod.

Prípadné predĺženia vo vyraďovacej časti budú trvať vo štvrťfinále, semifinále a v zápase o bronz 10 minút, vo finále 20 minút. Mužstvo, ktoré v nadstavenom čase dosiahne gól, víťazí. V predĺžení nastúpia na oboch stranách štyria hráči v poli. Ak sa ani v predĺžení nerozhodne, nasledujú samostatné nájazdy. Každý tím musí vybrať troch hráčov. Ak víťaz nebude známy po troch sériách nájazdov, pokračuje sa ďalej až do rozhodnutia.

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander RadulovConnor McDavidDavid PastrňákIľja KovaľčukPavel DaciukPetr KoukalRoman ČervenkaSergej MoziakinTaylor HallTomáš PlekanecVladimír VůjtekZdeno Chára
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia