Čechom zachránil v nájazdoch dva body exslovanista Kašpar

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lukáš Kašpar
Lukáš Kašpar strelil v tejto sezóne už päť gólov a pridal k nim aj sedem asistencií. Foto: SITA/Marko Erd

MOSKVA 8. mája (WebNoviny.sk) – Po rozprávkovom úvode a triumfe 3:0 nad Rusmi sa českí hokejisti v sobotu v Moskve proti Lotyšom strachovali, či vôbec získajú nejaký bod.

V Ľadovom paláci síce viedli rýchlo 2:0 dvoma zásahmi kapitána Tomáša Plekanca, ale potom nie a nie prekonať skvelého Edgarsa Masalskisa v bránke Lotyšov. Už 36-ročný gólman hrajúci na svojom trinástom svetovom šampionáte celkovo pochytal 35 z 39 striel Čechov a keď Mikelis Redlihs v 58. min otočil na 3:2 pre hráčov z Pobaltia, zdalo sa, že outsider bude mať všetky tri body. Potom sa začala česká záchranárska misia za dvoma bodmi.

Kašpar je istota

Päťdesiatdeväť sekúnd pred treťou sirénou Michal Řepík tečoval strelu Jakuba Jeřábka od modrej čiary a muselo sa predlžovať. V nájazdoch rozhodol o triumfe Česka útočník Lukáš Kašpar, ktorý bol v „lotérii“ jediným úspešným exekútorom.

„Mohlo to dopadnúť aj oveľa horšie. Už som videl, ako nám body získané proti Rusom pretekajú pomedzi prsty. Masalskis sa rozchytal a my sme ho neboli schopní prekonať. Napokon sme so šťastím vyrovnali,“ priznal český tréner Vladimír Vůjtek v rozhovore pre portál idnes.cz. K jedinému úspešnému strelcovi z nájazdu Lukášovi Kašparovi krátko poznamenal: „Kašpar a nájazdy? To je istota.“

Útočník, ktorý si v sezóne 2015/2016 obliekal v KHL dres Slovana Bratislava (a v tej ďalšej bude hráčom Dinama Moskva), šiel na nájazdy hneď prvý a jediný svoj pokus aj bezpečne premenil. Brankárovi naznačil, že pôjde do bekhendového blafáku a z forhendu mu to v momente, keď sa presúval, „šupol“ pomedzi betóny.

Na nájazdy si verí

„Ja si v tejto sezóne na nájazdy verím. Ani som nebol nervózny. Síce som si trochu zle nakorčuľoval, a potom to musel korigovať, ale padlo to tam. Mám to nacvičené ešte z minulej sezóny. Pre brankára je ťažké, aby chytal takýto nájazd. Dopredu nevie, čo urobím,“ konštatoval Kašpar pre idnes.cz.

Podľa Kašpara by sa nemalo stávať, že zo stavu 2:0 súper otočí na 2:3. „Nehrali sme zle a vôbec sme to nevypustili. Mohlo byť pokojne 4:0 pre nás, ale góly strelili Lotyši. Vyrovnali v presilovke, keď som bol na trestnej lavici, ale súpera som nefauloval. Iba som obskakoval spomaľujúceho protihráča,“ tvrdil Kašpar pre české médiá.

Tréner Vůjtek päť bodov z úvodných dvoch zápasov MS berie všetkými desiatimi. „Som rád, že víťazstvo nad Ruskom nebolo zbytočné a zdolali sme aj Lotyšsko. Proti nim sme boli favoriti a zápas sme takmer prehrali. Tomuto mladému tímu viac sedí, keď hrá proti favoritovi a môže len prekvapiť. Neprekvapuje ma to, lebo viacerým hráčom chýbajú skúsenosti aj z majstrovstiev sveta,“ dodal Vůjtek.

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lukáš KašparMichal ŘepíkVladimír Vůjtek