Tréner Cíger hodnotí zápas, priznal aj hádky na striedačke

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zdeno Cíger
Tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger. Foto: SITA/Marko Erd

PETROHRAD 11. mája (WebNoviny.sk) – Po úspešnom vstupe slovenskej hokejovej reprezentácie do majstrovstiev sveta v Rusku prišlo na tím vedený trénerom Zdeno Cígerom „bolenie brucha“.

Hlavný kouč tímu SR po nepríjemných prehrách s výbermi Nemecka (1:5) a Bieloruska (2:4) v utorok a stredu ťažko hľadal slová.

V oboch súbojoch jeho zverenci viedli 1:0, resp. 2:0, no vždy prišlo z ich strany poľavenie a napokon prehra. „V stredu proti Bielorusom sme hrali to, čo sme chceli. Istým spôsobom sme kontrolovali hru. Presadili sme sa strelecky a zvládli aj oslabenia. V tretej tretine však súper pridal, pretože cítil šancu. Bielorusi vedeli, že sme v utorok hrali zápas. Vedome to všetko nahadzovali, strieľali to cez stredné pásmo a ťažko sa to dalo brániť. Škoda, že sme prvý gól dostali zavčasu,“ povedal hlavný kouč slovenského mužstva Zdeno Cíger.

Obrazom: Slováci prehrali s Bielorusmi

Hádky na striedačky medzo členmi prvého útoku

Od úvodu tretej časti hrali Slováci zakríknuto, súper mal viac z hry. „Chceli sme stredné pásmo brániť aktívnejšie, ale kým sme si to dali dokopy, tak sme dostali góly. Za stavu 2:1 sme odhodili niekoľko pukov, urobili ďalšie chyby a prichádzali prečíslenia súpera. Na striedačke sme sa ešte snažili tím nastaviť tak, aby si chlapci utvoril tlak. Kým však niektorí hráči neabsolvujú viac takýchto náročných duelov, tak sa to nedá rýchlo zmeniť,“ pokračoval 46-ročný rodák z Martina.

Pre kouča Cígera sú ostatné dni veľmi náročné, možno najťažšie počas jeho trénerskej kariéry. „Nie je to príjemné. Všetci sme chceli, aby sme v stredu vyhrali a kráčali ďalej pozitívne naladení. Od začiatku sezóny sa to nejako rúti, v náročnejších okamihoch nie sme úplne spojení – a tak to aj vyzerá. Prichádza nervozita, hádky. Tím musí do konca kráčať spolu. Mužstvo po prepadáku s Nemcami od začiatku šliapalo dobre, chlapci si niečo povedali. Mal som radosť z toho, že úvod duelu bol dobrý. To, že nedokážeme odohrať celý zápas naplno, sa nám stávalo aj v príprave. Nie je to výhovorka, ale len holý fakt, že mladý tím robí takéto chyby. Sú to mentálne a fyzicky také náročné zápasy, že chyby prídu. A silní súperi to vedia potrestať. Musíme sa nad tým zamyslieť, aby mladí hráči absolvovali čo najviac ťažkých duelov a získavali skúsenosti,“ poznamenal hlavný tréner.

Stredajšiu prehru slovenskej hokejovej reprezentácie sprevádzali hádky medzi hráčmi. Tie údajne vznikali najmä medzi členmi prvej päťky, kapitán Andrej Sekera dôrazne kritizoval výkon útočníkov Martina Bakoša, Martina Réwaya a Marka Daňa. „Boli tam konflikty, nechcem sa k tomu detailne vyjadrovať, pretože neviem, ako to celé dopadne. Určite to nepomohlo. Tretia tretina bola v znamení nejakých malých konfliktov, ktoré nepatria do tímu. Chlapci si s tým musia urobiť poriadok. V ťažkých chvíľach sa to nevypláca, čo sa aj potvrdilo,“ povedal po zápase proti Bielorusom tréner Zdeno Cíger. „Tím musí byť spolu až do záverečnej sekundy,“ dodal hlavný kouč.

Šanca na vytúžený prienik do štvrťfinále je veľmi nízka

V stredu už Cíger nemal k dispozícii zraneného útočníka Tomáša Hrnku, ktorý už odcestoval domov. V súboji proti Bielorusom sa k maródom pridali aj obranca Michal Sersen a útočník Andrej Šťastný, aj pre nich sa už šampionát skončil.

Po jednozápasovej pauze zavinenej problémami so slabinami v stredu opäť hral útočník Marko Daňo, ktorý v rýchlom slede dostal dva dvojminútové tresty. „Už som bol nachystaný, že ho nechám sedieť. Potom sa trochu upokojil. Patrí medzi hráčov, ktorí to v hlavách ešte nemajú upratané. Musia odohrať veľa ťažkých duelov a naučiť sa hrať kolektívne. Inak sa takéto súboje nedajú dotiahnuť do úspešného konca,“ povedal Cíger.

Keďže majú Slováci po štyroch dueloch iba šesť bodov a pred sebou náročné zápasy proti Kanaďanom, Fínom a Američanom, ich šanca na vytúžený prienik do štvrťfinále je veľmi nízka, čo v stredu večer priznal aj tréner Cíger. „Musíme ešte odohrať tri ťažké zápasy, navyše oslabení o troch hráčov. Dúfam, že už nepríde niekto ďalší so zranením. Neviem, kto by potom hral. Čakajú nás náročné stretnutia proti kvalitným súperom. S mladým a oslabeným mužstvom to nebude jednoduché,“ myslí si kormidelník.

Na turnaji teraz čaká Slovákov dvojdňová pauza, vo štvrtok budú bez tréningu. „Chlapci si potrebujú oddýchnuť od hokeja. Tam už nikto nič nenatrénuje. Navyše máme zranenia, takže oslabené mužstvo. Jeden deň tomu dáme pokoj a potom sa musíme pripraviť na ďalšieho súpera,“ informoval Cíger.

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej SekeraAndrej ŠťastnýMarko DaňoMichal SersenZdeno Cíger
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia