Video: Fíni sú vo štvrťfinále, Maďari na MS prvýkrát vyhrali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Najkrajšie momenty z deviateho dňa MS v hokeji
Antti Pihlström (vľavo) bojuje o puk s Charlesom Bertrandom z Francúzska počas zápasu B-skupiny na svetovom šampionáte v Rusku. Petrohrad, 14. máj 2016. Foto: SITA/AP

PETROHRAD 14. mája (WebNoviny.sk) – Hokejisti Fínska naďalej kráčajú 80. majstrovstvami sveta v Rusku bez zaváhania, keď v doterajších piatich vystúpeniach nestratili ani bod. V sobotňajšom stretnutí zdolal výber Suomi mužstvo Francúzska 3:1 a zabezpečili si postup do štvrťfinále.

Po bezgólovej úvodnej tretine sa zverenci trénera Kariho Jalonena trikrát presadili v priebehu druhej dvadsaťminútovky. Úspešnými strelcami boli Esa Lindell, Aleksander Barkov a Patrik Laine. Vlažná záverečná tretina priniesla len čestný úspech Francúzov v podaní Pierra-Edouarda Bellemara.

Fínsko sa triumfom vyšvihlo na líderskú pozíciu v B-skupine o tri body pred Kanadu, ktorá má k dobru večerný duel so Slovenskom. Francúzom patrí priebežná 6. priečka (5 bodov).

Obrazom: Najkrajšie momenty z deviateho dňa MS v hokeji

Čierneho Petra majú v rukách Bielorusi

Hokejisti Maďarska nateraz odmietli rozlúčku s elitnou kategóriou majstrovstiev sveta, v Petrohrade šokujúco zdolali Bielorusov 5:2 a nielenže zrušili súperove vyhliadky na štvrťfinále, ale odovzdali mu aj zostupového čierneho Petra.

V hale Jubilejnyj sa zároveň zrodilo prvé víťazstvo maďarskej reprezentácie na tejto úrovni. Zverenci kanadského trénera Richa Chernomaza vrátili Bielorusom prehru 1:3 z Klotenu 2009, kde debutovali medzi svetovou špičkou. V Petrohrade je to ich druhá účasť v A-kategórii.

Maďari získali stratený náskok

Maďari prvý raz na šampionáte sa ujali vedenia v 6. min, skóre otvoril Gergö Nagy. A to rozhodne nebolo zo strany posledného tímu tabuľky B-skupiny všetko. Tesne pred záverom dvojminútového trestu pre Benceho Szirányiho Bielorusi neustrážili útočníka Slavie Praha Jánosa Vasa a Kevin Lalande v 11. min. kapituloval druhý raz. Odpoveď prišla čoskoro. Druhé vylúčenie maďarského hráča v rýchlom slede už nezostalo bez trestu, Geoff Platt v 13. min znížil na 1:2.

V 27. minúte sa začínalo odznova, keď Miklósa Rajnu prekonal Artur Gavrus a vyrovnal na 2:2. Črtajúci sa bieloruský obrat sa však nekonal. Naopak, Maďari v priebehu troch minút mali dvojgólový náskok späť. Z učebnicového rýchleho protiútoku skóroval Balász Sebök a krátko nato Vilmos Galló vyhnal z bránky Lalanda po šikovnej krídelnej akcii. Stanovil tým zároveň rekord v počte maďarských gólov v jednom zápase na MS najvyššej kategórie.

Bieloruský nápor v záverečnej tretine bol nesúrodý a zmenu skóre neprinieslo ani odvolanie Vitalija Kovaľa pri presilovke. Naopak, János Vas oslobodzujúcou strelou do prázdnej bránky 3 sekundy pred klaksónom pečatil historický triumf – 5:2. Nováčik sa prvým bodovým ziskom v A-kategórii MS odrazil z dna tabuľky základnej B-skupiny práve na úkor Bielorusov. Záverečný zápas na turnaji odohrá v pondelok proti Nemcom. Bielorusi majú na konte rovnako tri body – za víťazstvo nad Slovákmi – a v utorok ich proti Francúzom namiesto zápasu o štvrťfinálovú šancu čaká boj o záchranu.

B-skupina (Petrohrad):
Francúzsko – Fínsko 1:3 (0:0, 0:3, 1:0)

Góly: 53. Bellemare (S. Treille, Auvitu) – 25. Lindell (Mikael Granlund, M. Koivu), 31. Barkov (Laine, J. Jokinen), 35. Laine (J. Jokinen, Barkov)

Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky:1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman (Rus.), Sidorenko (Biel.) – Fluri (Švaj.), Lhotský (ČR)

Maďarsko – Bielorusko 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)

Góly: 6. G. Nagy (Kóger, Sarauer), 11. J. Vas (Sarauer), 31. Sebök (Szirányi), 34. Galló (Sofron, Szirányi), 60. J. Vas – 13. Platt (Stepanov), 27. Gavrus (Kovyršin, Stepanov)

Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 2:0, rozhodovali: Kubuš (SR), Wehrli (Švaj.) – Ritter (USA), Suominen (Fín.)

Tabuľka B-skupiny:

1. Kanada 5 5 0 0 0 30:4 15 – istý postup do štvrťfinále

2. Fínsko 5 5 0 0 0 20:6 15 – istý postup do štvrťfinále

3. USA 5 3 0 0 2 18:12 9

4. Nemecko 5 2 0 1 2 15:16 7

*************************************************

5. Slovensko 5 2 0 0 3 12:16 6

6. Francúzsko 5 1 1 0 3 11:16 5

7. Maďarsko 6 1 0 0 5 10:27 3

8. Bielorusko 6 1 0 0 5 13:32 3

Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body.

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Patrik Laine