Réway necítil pohodu na hokejke, Daňa mrzí šanca zo záveru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
MS v hokeji 2016: USA - Slovensko 2:3  po predĺžení
Slovenský útočník Martin Réway sa snaží prekonať amerického brankára Keitha Kinkaida počas zápasu na svetovom šampionáte v Rusku. Petrohrad, 17. máj 2016. Foto: SITA/AP

PETROHRAD 17. mája (WebNoviny.sk) – Slovensko sa lúči so svetovým šampionátom v hokeji už po skupinovej fáze, hoci štvrťfinále vôbec nebolo ďaleko. Nečakaná šanca, ktorú v Petrohrade Slovákom ponúkli Nemci víťazstvom nad Američanmi (3:2), žila do posledných sekúnd riadneho hracieho času utorkového súboja s USA.

Stačilo streliť víťazný gól na 3:2 a Cígerovi zverenci by sa ocitli vo vyraďovacej časti práve na úkor Američanov. Slovenskí hráči gól na 3:2 napokon dosiahli, ale až v predĺžení, kde už po 59 sekundách z prvej strely na bránku rozhodol Marko Daňo. V konečnom účtovaní zaostali za Američanmi o 2 body, v B-skupine skončili na 5. mieste a na šampionáte ako celku na desiatom.

„Počúvanie národnej hymny je vždy krásne. Všetko je tak, ako má byť. Lúčime sa s turnajom víťazstvom, ale po predĺžení. Škoda, že to nestačí na štvrťfinále,“ povedal Marko Daňo v mixzóne slovenským novinárom. Na svoj prvý gól na MS 2016 čakal 21-ročný útočník Winnipegu až do siedmeho zápasu, ktorý vôbec nemusel byť posledný. Ak by premenil svoju šancu v oslabení v závere tretej tretiny, mohlo byť všetko inak. „Mrzí ma šanca v závere, keď sa mi puk skĺzol po hokejke. Strela nebola dostatočne razantná, aby sa dostala do bránky. Priznávam, že na konci sme už ťahali nohy. Ale bojovali sme a dávali do toho všetko,“ doplnil Daňo.

Obrazom. Slováci vyhrali nad Američanmi

Réway neskóroval ani v záverečnom zápase

Na rozdiel od Daňa sa gólu ani v záverečnom zápase nedočkal Martin Réway. Od ďalšieho z 21-ročných mladíkov v tíme Zdena Cígera, navyše s asistentským „áčkom“ na hrudi, sa predsa len očakával väčší bodový prínos. Jedna asistencia v siedmich zápasoch je veľmi málo.

„Ak by som dnes zo svojich šancí dal aspoň jeden gól, veľmi by to tímu pomohlo. Už od prvých stretnutí som necítil pohodu na hokejke. Dnes to bolo lepšie, dostal som sa aj do väčších šancí, ale nevyriešil som to dobre. Som sklamaný,“ povedal sebakriticky Réway. Šikovný útočník, ktorý začal minulú sezónu v Sparte Praha, a končil ju vo švajčiarskom Fribourgu, priznal zlepšenie v záverečnom zápase proti USA, ale celkový efekt je z toho nulový.

„Dosiahli sme víťazstvo, ktoré je na nič. Ak by sme uhrali body aspoň s Bielorusmi, sme vo štvrťfinále. Je to škoda, sami sme si to pokazili. Dnes sme boli oveľa aktívnejší, ale za tie predchádzajúce zápasy sme si štvrťfinále nezaslúžili,“ priznal Réway.

V zápase proti Američanom otvoril skóre v závere prvej tretiny iba 20-ročný obranca Christián Jaroš. Za stavu 1:0 sa Slovensko aspoň vrtuálne na niekoľko minút ocitlo vo štvrťfinále, neskôr však Američania strelili dva góly. Na vyrovnanie Pavla Skalického z 53. min už nik zo Slovákov v riadnom hracom čase nenadviazal.

„Pri svojom góle som dostal peknú prihrávku od Mareka Viedenského. Snažil som sa to trafiť k žŕdke a vyšlo to. Pri druhom americkom góle som bol nechtiac pri tom. Súperov hráč puk nastrelil tak, že keď som sa chcel postaviť, tak to vošlo Julovi medzi nohy a bol z toho gól na 1:2. Veľmi sme chceli vyhrať dnes za 3 body, bohužiaľ, nevyšlo to. Američania boli zdolateľní už v riadnom hracom čase. Ak by sme nedostali gól na 1:2 od mojej korčule, bol by to iný zápas. Verím tomu, žeby sme strelili ten potrebný gól,“ skonštatoval Jaroš do kamier RTVS.

Gól prišiel o minútu neskôr ako mal, vraví Jurčo

Tomáš Jurčo bol jedným z najlepších slovenských útočníkov na hokejovom svetovom šampionáte v Rusku. V siedmich petrohradských zápasoch si pripísal 5 kanadských bodov (2+3), čo bolo najviac z celého slovenského tímu. Po nepostupovom víťazstve nad Američanmi 3:2 po predĺžení bol však rovnako smutný ako všetci jeho spoluhráči.

K víťaznému zásahu Marka Daňa v 61. min poznamenal: „Gól prišiel o minútu neskôr ako mal. Odohrali sme výborné stretnutie, len škoda, že to bolo až dnes.“

Čo spôsobilo zmenu v myslení slovenských hráčov pred posledným vystúpením v B-skupine, v ktorej prehrali štyri zo siedmich duelov? „Mali sme veľmi dlhý míting pred zápasom. Povedali sme si, čo chceme robiť. To sme si síce hovorili aj predtým, ale teraz sme to konečne na ľade aj dodržali. Každý jeden z nás urobil to, čo bolo treba. Zrazu to išlo aj proti súperovi, akým je Amerika. Pre mňa je pozitívom, že ak dodržíme to, na čom sa dohodneme, vieme hrať aj so silnými súpermi,“ zhodnotil zoširoka 23-ročný košický odchovanec, ktorý sa už niekoľko rokov snaží presadiť v drese Detroitu v NHL.

Za kľúčový moment zápasu proti Američanom označil Jurčo nevyužité šance za stavu 1:0 a nulovú efektivitu v presilovkách. „Keby sme dali na 2:0, možno by to bolo iné. Presilovky nás stáli tento zápas. Ani neviem, koľko sme ich hrali, ale aspoň jednu sme mali využiť,“ dodal Jurčo.

Slovensko chýba vo štvrťfinále MS v hokeji tretí rok v rade. Rozdiel je v tom, že zatiaľ čo predchádzajúci tréner Vladimír Vůjtek mal pred dvoma rokmi v bieloruskom Minsku aj vlani v Ostrave k dispozícii aj pomerne veľa ostrieľaných hráčov, teraz mal Zdeno Cíger najväčšie skúsenosti v obrane, no v útoku mu chýbali. Mladí hráči boli ešte málo skúsení na prevzatie úlohy lídrov tímu.

„Máme mladé mužstvo a učíme sa na chybách. Dnes sme si povedali – minimálne chyby, minimálne vylúčenia a to sme aj robili. Od takého zápasu sa treba odraziť a ísť ďalej. Keď chceme dať dokopy mladé mužstvo, tí hráči niekde musia získať skúsenosti. Našimi chybami a neskúsenosťou sme prehrali zápasy. Som pripravený na kritiku, ale ešte raz vravím – poučiť sa a dívať sa dopredu,“ skonštatoval v jednej z prvých reakcií Zdeno Cíger pre RTVS.

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Christián JarošMarko DaňoMartin RéwayTomáš JurčoVladimír VůjtekZdeno Cíger
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentácia