Šéfa SZĽH Nemečka umiestnenie neteší, no tím je perspektívny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nemeček alebo Lintner? Hokej si volí nového šéfa
Znovuzvolený predseda Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček po voľbách predsedu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) na kongrese SZĽH. Bratislava, 25. jún 2015. Foto: SITA/Robert Tappert

PETROHRAD 18. mája (WebNoviny.sk) – Slovenská hokejová reprezentácia na 80. majstrovstvách sveta v Rusku nepostúpila do štvrťfinále a opäť obsadila deviate miesto. Podľa prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igora Nemečka však treba vnímať vystúpenie Slovákov v Petrohrade pozitívne, keďže úroveň svetového hokeja sa vyrovnala. S výkonnosťou niektorých hráčov nebol spokojný a pri hodnotení šampionátu to chce povedať hlavnému trénerovi Zdenovi Cígerovi.

Nemečka neteší dosiahnuté umiestnenie, no vie, že mladí hráči musia najprv získať skúsenosti, ich budúcnosť v národnom tíme vidí perspektívne. „Hodnotenie MS bude mať na starosti hlavný tréner, ktorý sa môže na to pripraviť, pretože budúcu stredu máme na pláne exekutívu. Tam sa bude hodnotiť naše vystúpenie na majstrovstvách sveta. Za seba môžem povedať, že som spokojný s triumfom nad Američanmi, aj keď len po predĺžení. Tím bol mladý a je na čom stavať, perspektívu to isto má. Veľa fanúšikov čakalo viac a my tiež. Boli sme krôčik od štvrťfinále, ale napokon sme bez postupu. Musíme pracovať ďalej,“ povedal Nemeček.

Svetová desiatka je veľmi vyrovnaná

Slováci na MS 2016 nemilo prekvapili najmä prehrami s Nemeckom a Bieloruskom.

„Deviata pozícia nie je vysoká, ale treba sa na to pozerať aj pozitívne. Mali sme tu mladých hráčov a majú v tíme perspektívu pre budúcnosť. Najviac ma mrzí duel proti Bielorusku, pretože Nemci sa napokon jasne prebojovali do štvrťfinále s trinástimi bodmi. Je pravda, že v roku 2012 sme v Helsinkách vyleteli, s čím nikto nerátal. Svetová desiatka je však veľmi vyrovnaná. Každý tím v elitnej kategórii je zdolateľný, ale na druhej strane je ťažké ho prekonať. Treba sa na to reálne pozerať a reálne to aj hodnotiť,“ myslí si Nemeček.

Obrazom. Slováci zakončili šampionát triumfom nad Američanmi

„Mladí hráči majú svoju perspektívu pre ďalšie MS, no najmä olympijské hry. Nikde totiž nie je napísané, že tam budú môcť štartovať hráči z NHL. Chceme obstáť lepšie ako na uplynulej olympiáde v Soči a rovnako aj na domácich majstrovstvách v roku 2019,“ dodal šéf SZĽH.

Podľa Nemečka hodnotiť prvý rok trénera Zdena Cígera pri reprezentácii je potrebné za celú sezónu.

„Sezóna bola dlhá a špecifická. Zdeno sa odhodlal od začiatku staviť na mladých hráčov. Oni hrali to, čo mohli. Pri hokeji som už dlho a ešte som nezažil, aby tím mal toľko a takých vážnych zranení, koľko nás postihlo počas aktuálneho šampionátu,“ pripomenul Nemeček. Prezident SZĽH po vystúpení Slovákov na MS prezradil, že s realizačným tímom reprezentácie bude po skončení šampionátu preberať aj postupy pri výbere hráčov do mužstva. „Pre Zdena aj Roba to bola nová skúsenosť. Ak boli nejaké komunikačné chyby, je potrebné ich zlepšiť. Podľa mňa je v budúcnosti potrebné ísť pozrieť hráčov do zahraničia, ako to bolo v minulosti.“

Po šampionáte zvolá mimoriadny kongres

V súvislosti so slovenským hokejom sa posledné mesiace hovorilo o zákone o športe, ktorý by mal pomôcť financovaniu mládeže.

„Dávame a chceme dávať viac do mládeže, ale je to najmä o ľuďoch a o kluboch, aby peniaze využili efektívne. Máme kritikov, ktorí hovoria, že projekty osemnástky a dvadsiatky nie sú dobré. Treba si však uvedomiť, že bez nich by sme sa veľmi ťažko udržali v A-kategóriách MS. Vieme, ako sa v niektorých kluboch trénuje a my to musíme nejakým spôsobom sanovať,“ pokračoval Nemeček.

Prezident SZĽH Igor Nemeček počas aktuálnej sezóny pristúpil na to, že po svetovom šampionáte zvolá mimoriadny kongres zväzu, na ktorom by mala prebehnúť nová voľba šéfa tejto inštitúcie.

Kongres by sa mal konať v júni a voliť na ňom by sa malo už podľa upravených stanov. Ich zmeny si vyžiadala spomenutá legislatíva. „Budem to riešiť až po kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), ten je na programe na konci svetového šampionátu. Do konca mája sa k tomu nebudem vyjadrovať, ja osobne zvažujem všetky možnosti. Budúci týždeň v piatok máme Radu SZĽH, na ktorej prebehne schvaľovanie zmien stanov a predpisov. Tam sa dohodneme na termíne kongresu,“ doplnil.

Tieto správy prinášame s podporou internetových stávok eTIPOS.sk.
Tipos

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Nemeček
Firmy a inštitúcie Slovenská hokejová reprezentáciaSZĽH Slovenský zväz ľadového hokeja