Muž s najhlbším hlasom vydáva tóny, ktoré zachytia len slony

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: Ilustračné foto, www.blatherwatch.com

Americký spevák Tim Storms dokáže vzbudiť pozornosť nielen medzi bežným obecenstvom v koncertných sálach, ale aj v ríši zvierat. S hlasovým rozsahom desať oktáv dokáže vylúdiť aj také tóny, ktoré ľudské ucho nezachytí. Vďaka tomu sa Tim zapísal do Guinnessovej knihy rekordov ako človek s najhlbším hlasom na svete.

Bez názvu
Foto: www.guinnessworldrecords.com

„Môj najhlbší tón by ste našli, keby ste zobrali ešte jeden klavír a sadli si na jeho ľavý koniec – až do takej hĺbky sa viem dostať. Je to o osem oktáv menej ako najnižšie G na piane,“ uviedol spevák.

O skutočnosti, že jeho hlasivky sú „dvakrát tak dlhé“, ako u priemerného človeka, sa dozvedel vďaka lekárovi, ktorý sa zúčastnil jedného z jeho a capella koncertov. Ten bol jeho hlasom taký uchvátený, že ho požiadal o vyšetrenie v ambulancii.

„Zaviedol mi cez nos až do hrdla video sondu. Povedal, že moje hlasivky sú dvakrát tak dlhé ako tie, ktoré bežne vída,“ vysvetlil spevák. Výsledky potvrdil aj žurnál Medical Daily, podľa ktorého dokáže Američan vylúdiť aj také tóny, ktoré počujú len slony.

Keď však tieto tóny ľudské ucho nepočuje, ľudia sa často pýtajú, ako ich vníma sám spevák. „Cítim ich. V podstate ich počujem vo svojej hlave ako zvuk, ktorý vytvárajú moje hlasivky, ale čo sa týka frekvencie, je to skôr niečo, čo cítim.“

Basové tóny Stormovho hlasu prilákali aj pozornosť Paula Mealora – skladateľa, ktorý zložil hudbu aj pre kráľovskú svadbu princa Williama a Kate. Ten Američanovi ponúkol, aby si zaspieval na novom zborovom albume, ktorý nahrá so speváckym zborom St Petersburg Chamber Choir. Pre muža, ktorý dokáže vylúdiť zvuk s frekvenciou 0,189 Hz, bude spievanie nízkeho E (41,203 Hz) maličkosť.

www.telegraph.co.uk, www.huffingtonpost.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať