Muž strávil 50 rokov stavbou gigantickej katedrály z odpadu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.odditycentral.com

Kým sľuby niektorých ľudí odveje vietor ešte skôr, než stihnú byť dopovedané, nájdu sa aj takí, ktorí za svojimi slovami stoja do konca. Španielsky dôchodca Justo Gallego Martinez patrí k druhej skupine. Bývalý farmár, ktorý nedávno oslávil 87 rokov, strávil posledných 50 rokov svojho života stavbou katedrály, ktorá sa na predmestí Madridu v Mejorada del Campo šplhá do výšky 40 metrov. Ohromujúca katedrála z odpadového a recyklovaného materiálu, ktorú muž stavia sám a bez akéhokoľvek vzdelania v tejto oblasti, je splneným sľubom, ktorý „Don Justo“ vyslovil ešte ako dieťa.

Bez názvu
Foto: www.odditycentral.com

„Moja mama bola veľmi pobožná. Naučila ma viere, a tak som do toho vložil všetko,“ uviedol Don Justo. Po tom, ako sa Španiel istý čas živil ako farmár a toreador, sa rozhodol stať mníchom. Po ôsmich rokoch však dostal tuberkulózu a v roku 1961 bol prinútený kláštor opustiť. Vtedy vyslovil sľub – ak sa uzdraví, zasvätí svoj život stavbe katedrály.

Pre svoju katedrálu nikdy nevytvoril žiadne formálne plány, chýbal mu aj materiál, stavebné povolenie a zručnosti, nič z toho ho však neodradilo. Každý deň vstáva o 4. hodine ráno, aby prezrel materiál na smetiskách a pri starých továrňach a následne sa púšťa do práce.

Celý článok si môžete prečítať tu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať