Najsladšieho muža Slovenska nájdete v Pezinku!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
čokoládovňa ILLUI
Výrobca jedinečných čokoládových praliniek - Peter Žáčik Foto: SITA

Lahodnú chuť čokolády pozná snáď každý a málokto jej aj odolá. No nie je čokoláda ako čokoláda. Ak si myslíte, že po tú kvalitnú treba ísť až do Belgicka, potešíme vás. V Pezinku je firma CACAOTICA, ktorá vyrába kvalitné čerstvé pralinky. Kúpiť si ich môžete v bratislavskom AUPARKU v predajni ILLUI CHOCOLATERIE. Na výrobu čokoládových delikates používajú najkvalitnejšie suroviny bez akýchkoľvek polotovarov, konzervačných prísad, farbív, aróm a príchutí. Po príchode do výrobných priestorov nás hneď omámila čokoládová vôňa a príjemná atmosféra, ktorá tam panovala. Výroba čokoládových pokušení sa začína zahriatím a vychladením čokolády na tú správnu teplotu. Potom sa prejde na prípravu jednotlivých plniek. Vyspovedali sme za vás majiteľa tejto jedinečnej výrobne, ktorý nám okrem tajomstva ich výroby, prezradil aj niečo zo súkromného života.

Prečo ste sa rozhodli podnikať práve v cukrovinkárstve?

V roku 1992 som začínal s dovozom a predajom sušeného ovocia a orechov. Dodávatelia zo západnej Európy nám postupne ponúkli aj sušené ovocie a orechy v čokoláde. Neskôr som uvažoval o ich výrobe i na Slovensku. Po preštudovaní potrebnej literatúry sme v roku 1996 kúpili prvé technológie a hneď prvá dávka sa podarila. Nakoniec je to ďaleko príťažlivejšie podnikať s čokoládou ako s použitými paletami.

Necítili ste sa niekedy neisto v tomto odbore? Predsa len táto oblasť sa týka viac žien.

Práve naopak. Všetci známi a úspešní výrobcovia čokolády či cukroviniek v západnej Európe sú muži. Napokon, veď ja pracujem s manželkou.

čokoládovňa ILLUI
Foto: SITA//Diana Černáková

Prvá tabuľka čokolády vraj vznikla v 19 st. v Anglicku a predávala sa iba v lekárňach, lebo ju považovali za liek. Aké pozitívne účinky na nás vlastne má?

Kakaový bôb obsahuje veľa flavonoidov, ktoré sú jedny z najúčinnejších antioxidantov a tieto zachytávajú voľné radikály. Čokoládu však treba brať ako doplnok výživy. To platí i v prípade čokolády so 70%-ami kakaa. Zostávajúcich 30 % stále tvorí cukor. Preto z čokolády vďaka podielu cukru nikdy nebude mrkva alebo kaleráb.

Ste milovníkom čokolády?

Ja mám čokoládu veľmi rád a jem ju skoro každý deň. Málo, ale určite si dám. Ešte sa mi nestalo, že by som sa jej prejedol.

Chutila by dnešným ženám čokoláda, ktorú okolo roku 1500 varili Mayovia?

Pravdepodobne väčšine nie. Keď prišli do Strednej Ameriky španielski dobyvatelia, tak Mayovia pili nápoj z drvených, pražených kakaových bôbov, ktoré zaliali horúcou vodou a ochutili s chilli. Čokoláda, ako ju poznáme dnes, sa začala vyrábať až o 350 rokov neskôr. Samotný kakaový bôb má veľmi horkú, trpkú a tiež nesmierne kyslú chuť.

Dnešné estetické terapie sa zameriavajú na omladzovanie pleti. Jednou z nich je aj čokoládový zábal alebo kúpanie sa v čokoláde. Nejde podľa vás o plytvanie s touto surovinou? Aká čokoláda sa na to používa?

Čokoládové zábaly majú logiku. Kúpanie v čokoláde však považujem za plytvanie. Pravdepodobne sa na to využíva čokoláda s vysokým obsahom kakaa, lebo práve kakaové maslo a kakaová hmota majú najväčší dosah na účinky takejto terapie.

Bez názvu
Foto: SITA//Diana Černáková

Hovorí sa, že čokoláda je najčastejším darčekom k sviatku. Podľa čoho ale vyberať ten správny druh čokolády alebo praliniek pre konkrétnu osobu?

V prvom rade musíte poznať toho človeka, čo má rád. Prípadne aké má stravovacie obmedzenia. Pre nás je dôležitý aj obal. Darček v podobe kvalitnej čokolády si zaslúži mať originálny dizajn. Tak potešíte nielen chuť ale i oči obdarovaného.

Na ktorý váš výrobok ste najviac hrdý?

Mandľový a lieskovcový nugát chutia snáď každému. Je to lahodná a vyvážená chuť, ktorej podľahne každý.

Aký máte vzťah k ženám, ktoré nemajú rady čokoládu?

S takou ženou som sa ešte nestretol. Našla sa síce jedna, ktorá tvrdila, že čokoládu nemusí, ale neznelo to presvedčivo.

Ženy sa často sťažujú, že sú závislé na čokoláde, čo by ste im poradili?

Staré grécke – všetko s mierou.

Výroba praliniek vo firme CACAOTICA v Pezinku Autor: SITA/Jana Harmadyová

Nemáte výčitky svedomia, že kvôli vám priberajú?

Čokoláda určite nie je základná potravina, bez ktorej by sa nedalo existovať, no sladké patrí do palety chutí. Keď už teda zhrešiť, tak s kvalitnou čokoládou.

Akú čokoládovú delikatesu odporúčate na Valentína pre mužov a akú pre ženy alebo deti? Je v tom rozdiel?

Našimi zákazníkmi sú väčšinou ženy, preto ťažko povedať, či to kupujú pre seba alebo mužov. Najčastejším valentínskym darčekom bývajú čokoládové srdiečka. U deti sú obľúbené lízanky. Lásku k svojim blízkym by sme si však mohli pripomínať aj mimo sviatkov. Nečakať na Valentína a potešiť i v bežné dni originálnym sladkým darčekom.

Nechali ste sa inšpirovať? Možno práve ručne vyrábané čokoládové cukrovinky pochádzajúce z kvalitných a čerstvých surovín sú vhodným tipom pre vás, ako potešiť srdcia vašich milovaných. A to nielen na Valentína.

Výroba čokoládových delikates

Miestnosť na výrobu čokoládového dražé
Foto: SITA

Budúce brusnice v čokoláde
Foto: SITA
Príprava čokolády na ďalšie spracovanie
Foto: SITA
Mandle v karamele
Foto: SITA
Čokoládové pralinky v tvare srdiečok
Foto: SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia