Najväčšia kolónia tučniakov kráľovských sa zredukovala, za 30 rokov ubudlo takmer 90 percent

Tucniak
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 31. júla (WebNoviny.sk) – Najväčšia kolónia tučniakov kráľovských (Aptenodytes patagonicus) sa od osemdesiatych rokov minulého storočia zmenšila o takmer 90%, naznačuje najnovšia štúdia.

Letecké a satelitné snímky podľa vedcov ukazujú, že počet párov tohto druhu klesol za uplynulé tri desaťročia o 88%. Článok publikovali v magazíne Antarctic Science.

Kolónia žije na neobývanom francúzskom ostrove Ile aux Cochons v Indickom oceáne. Pri poslednom sčítaní v osemdesiatych rokoch ju tvorilo asi pol milióna párov, pričom na základe fotografií zhotovených v rokoch 2015 a 2017 je tam v súčasnosti už len 60-tisíc párov tučniakov.

Podľa vedcov pritom nie je žiadny jasný dôvod pre tento úbytok.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom