V Trnavskom kraji rušia bezplatné cestovanie, ľudia majú platiť kartou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spoločnosť Arriva Nitra by od roku 2022 mala prestať prevádzkovať mestskú hromadnú dopravu v Nitre. Foto: archívne, Arriva

Cestujúci v prímestskej autobusovej doprave v Trnavskom kraji budú od 2. mája za dopravu opäť platiť. Autobusy budú naďalej jazdiť v obmedzenom režime, vodiči budú vybavení respirátormi, ochrannými štítmi a rukavicami. Informoval o tom predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

Končí bezplatné cestovanie

Kraj zaviedol bezplatné cestovanie v prímestskej autobusovej doprave ako preventívne opatrenie pred šírením koronavírusu ešte 17. marca.

Odvtedy platila aj povinnosť nastupovania cez zadné dvere. Ani jeden z troch autobusových dopravcov v kraji nezaznamenal v tomto období ochorenie COVID-19 u žiadneho zo svojich vodičov, ani ďalších zamestnancov.

Viac o téme Koronavírus

Platba kartou

Generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Trnava Peter Nemec v súvislosti s obnovením platenia vyzval cestujúcich, aby v najvyššej možnej miere využívali bezkontaktné platby kartou.

„My sme už dnes otvorili predpredajné miesta v štyroch okresných mestách, aby sme umožnili cestujúcim vybaviť si, nabiť a potom bežne používať bezkontaktné karty. Cestovanie s nimi je aj cenovo výhodnejšie ako pri platbe v hotovosti,“ povedal Nemec.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Autobusy podľa neho sú, a aj naďalej budú, denne starostlivo dezinfikované. Pre cestujúcich zostáva v platnosti povinnosť nosiť rúško alebo inú vhodnú alternatívu na prekrytie horných dýchacích ciest.

Obmedzená prevádzka

Dopravná obslužnosť autobusmi v kraji bude naďalej obmedzená, zlepší sa s postupom otvárania ekonomiky.

„Sme v kontakte s veľkými, strednými aj malými zamestnávateľmi, ak príde k nábehu výroby, zvyšovaniu zmennosti, tak vieme reagovať veľmi pružne a dopravu objednať. Myslím si, že tým ideálnym stavom bude dostať sa v krátkom čase k prázdninovému režimu, čo znamená 90 percent obslužnosti,“ povedal župan Viskupič.

K stopercentnému návratu dopravnej obslužnosti príde podľa Viskupiča až po úplnom otvorení základných a stredných škôl, čo zrejme nebude skôr ako v septembri.

Prímestskú autobusovú dopravu vo verejnom záujme zabezpečujú v Trnavskom samosprávnom kraji traja dopravcovia. V Trnave a okolí je to Arriva Trnava, na juhu kraja SAD Dunajská Streda a na Záhorí SKAND Skalica.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Viskupič
Firmy a inštitúcie Arriva TrnavaSAD Dunajská StredaSKAND Skalica