K Zemi sme stratili pokoru, prezidentka Čaputová vyzýva k ochrane životného prostredia (video)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zuzana caputova
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Reprofoto: www.facebook.com

Znečistené ovzdušie vedie na Slovensku ročne k vyše päťtisíc predčasným úmrtiam a tiež k zvýšenému nárastu úmrtnosti na ochorenie Covid-19. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom videu na sociálnej sieti, ktoré zverejnila pri príležitosti Dňa Zeme. Podotkla, že klimatická kríza a koronakríza učia ľudí nahradiť egoizmus spolupatričnosťou a záujmom o svet okolo seba.

Za potrebnú považuje dôkladnú a účinnú zmenu politík, spôsobu podnikania, výroby energie, dopravy a nakladania s prírodnými zdrojmi a taktiež zlepšenie ochrany biodiverzity.

Zem ako spotrebný tovar

Naša planéta nám dáva naliehavo najavo, že sme k nej stratili pokoru a cit pre mieru. Správame sa k nej ako k spotrebnému tovaru,“ povedala Čaputová vo videu. Uviedla, že v tento deň by si ľudia mali opätovne uvedomiť, že sú prvou generáciou, ktorá následky svojich činov cíti na zmene klímy a zrejme poslednou generáciou, ktorá s tým môže niečo urobiť.

Podľa prezidentky sa ukazuje, že každé závažné poškodenie kvality životného prostredia pocítia ľudia aj na vlastnom zdraví. Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a jeho cieľom je pripomenutie si ľudskej závislosti na prírode a podmienkach, ktoré poskytuje planéta Zem.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Prvý Deň Zeme zorganizoval študent

V 80. rokoch sa prijali niektoré z najpopulárnejších a najsilnejších amerických právnych predpisov v oblasti životného prostredia.  Sú nimi napríklad novelizácia zákona o čistom ovzduší, vytvorenie zákona o čistej vode a zákona o ohrozených druhoch či zriadenie Agentúry na ochranu životného prostredia.

Tieto právne normy boli vzorom pre ostatné štáty, ktoré prijímali podobné zákony vo svojich krajinách. Prvý Deň Zeme zorganizoval 25-ročný postgraduálny študent Denis Hayes v roku 1970. Iniciátorom vyhlásenia Dňa Zeme bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov amerických z Wisconsinu, Gaylord Nelson.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Zuzana Čaputová