Africký mor ošípaných brzdí predaj mäsa a ošípaných, potravinári rátajú straty v desaťtisícoch eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
bravčové mäso
Produkciu bravčového ovplyvňuje v EÚ a vo svete africký mor ošípaných či pandémia COVID-19. Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Africký mor ošípaných (AMO) brzdí podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) predaj ošípaných a bravčoviny na Slovensku.

Mor naplno ukazuje dôsledky šíriacej sa nákazy aj na chovateľov, ktorí majú zdravé zvieratá, len ich chovajú v infikovaných oblastiach. Chovatelia z týchto regiónov majú totiž už niekoľko týždňov výrazne sťažený predaj svojich zdravých ošípaných a mäsa,“ informovala o tom v pondelok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Špeciálna štvorcová pečiatka

Od 20. augusta platí na základe mimoriadneho núdzového opatrenia povinnosť umiestňovať na bravčovom mäse špeciálnu štvorcovú pečiatku, ktorá hovorí o pôvode zdravého bravčového mäsa a zdravých ošípaných z infikovaných oblastí východného Slovenska.

Výrobky označené štvorcovou pečiatkou musia byť umiestňované výlučne na slovenskom trhu. K dnešnému dňu môžu ošípané z infikovaných oblastí pre nákazu AMO porážať len dva bitúnky, ktoré majú certifikáciu. Oba sa nachádzajú v okrese Trebišov.

Takýto prísny režim už niekoľko týždňov robí výrazné problémy slovenským chovateľom ošípaných. Nielenže majú obmedzené možnosti, ale musia porážať aj zdravé ošípané. Predsudky spotrebiteľov voči mäsu označeného štvorcovou pečiatkou, hoci je jeho 100 % bezpečnosť potvrdená veterinármi, však ešte viac podľa SPPK znižujú záujem o zdravé slovenské bravčové mäso pochádzajúce z východu Slovenska.

Nepredajné ošípané

Všetci veľkí chovatelia zvierat nevedia, čo s ošípanými. Ich predaj je výrazne spomalený. Zvieratá ostávajú na farmách, priberajú na váhe a my nevieme, čo s nimi, namiesto toho, aby sme ich predávali odberateľom na porážku a spracovanie. Len za jeden mesiac sa nám nahromadili stovky kusov nepredaných ošípaných. Straty rátame v desiatkach tisícoch eur. Zvieratá sú pritom zdravé a mäso bezpečné na konzum“, povedal člen Predstavenstva SPPK Alexander Palágyi.

Podľa Palágyiho je pre chovateľov mimoriadne dôležité, aby sa u spotrebiteľa nevytvoril pocit, že kupujú infikované mäso. „Toto mäso je totiž veterinármi a laboratórnymi testami preverené a zdravotne vyhovujúce a bezpečné. Chovatelia preto chcú, aby sa nariadenie o používaní štvorcovej pečiatky zrušilo,“ ozrejmila Holéciová.

O výraznom spomalení odbytu ošípaných už v polovici septembra informovali aj Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Štátnu veterinárnu a potravinovú správu SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRSPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora