Ako vybrať med na Vianoce? Aj v obchode zoženiete kvalitný, stačí si všímať jednu vec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
med
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com.

Med na oblátkach jednoducho patrí k Vianociam. Bez medu by sme nemali ani tradičné vianočné medovníčky. Kupovanie medu však môže byť riadna lotéria, najmä ak nakupujeme v supermarkete. Poradíme vám, čo si všímať a čomu sa vyhnúť, aby ste svoje peniaze nemíňali na podvody.

Včelár je istota

Netreba ani pripomínať, že najlepší med vám predá samotný včelár. Tento rok je medu dostatok, no aj tak nemôžete počítať s tým, že to bude lacná kúpa. Kilo medu podľa včelárov nemôže stáť menej ako osem eur. Nízka cena tak môže byť lákavá, no obvykle to znamená, že výrobok je veľmi nekvalitný, prípadne rovno pančovaný.

Stáva sa to nielen vo veľkých supermarketoch, ale aj v stánkoch na vianočných trhoch a popri ceste. Pozor si dajte aj v prípade, že med kupujete napríklad od predajcu na sociálnej sieti či bazári. Ak ho nepoznáte, nemôžete mať istotu, že to, čo vám predáva, je to, čo aj naozaj chcete.

Čítajte etiketu

Med by mal obsahovať iba med. Ten by nemal byť pasterizovaný. Ak na etikete uvidíte toto slovo, nechajte celý pohár v regáli. „Keď si kúpite med v hypermarkete, kupujete si len sladidlo. Aby sa med dostal do pohára, musel prejsť cez čerpadlá, ktoré ohriali med na 80 stupňov. Nad touto teplotou už neexistuje v mede život. Enzýmy sú preč, takže ste si kúpil len veľmi drahé sladidlo,“ vysvetľuje predseda Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák.

Spracovatelia med zahrievajú na vysokú teplotu, preto tekutý a nekryštalizuje. To je síce pohodlné, ale podľa skúseného včelára je to katastrofa. Skutočný med vám vždy skryštalizuje.

Aj v obchode sa však podľa neho dajú kúpiť kvalitné medy. Poobzerať sa však treba po pastovaných medoch. Ide o technológiu spracovania, pri ktorej sa skryštalizovaný med jemne melie, čím sa rozdrobujú veľké kryštály cukru, ktorý med prirodzene obsahuje. Tento spôsob sparcovania je pre med omnoho šetrnejší.

Pozor aj po kúpe

Keď už ste si med priniesli domov, skladujte ho v miernom chlade a najmä v tme. Keď ho idete použiť do medovníčkov, alebo na vianočné oblátky, môžete ho jemne zahriať, ale nie príliš, lebo prídete o všetky prospešné látky. Ideálne je nechať mištičku s medom pomaly roztopiť pri izbovej teplote.

Ďalej si treba všímať krajinu pôvodu. Ak sa obal pýši slovenskou vlajočkou, ešte to nemusí znamenať, že kupujete kvalitu. A už vôbec nie to, že máte v ruke domáci med. Pozor teda na priekupníkov a podvodníkov.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Milan Rusnák
Firmy a inštitúcie Slovenský zväz včelárov