Chovatelia sa pripravujú na testovanie, v prípade pozitívnych zamestnancov chystajú záložné tímy

Mlieko, kravy, dojenie
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Chovatelia v súčasnosti pripravujú záložné tímy ľudí, ktorí nastúpia do služieb v prípade výpadku väčšieho množstva ich pozitívne testovaných kolegov. Živočíšna výroba je totiž podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) špeciálnou kapitolou v rámci príprav na možné komplikácie, ktoré môžu nastať po celoplošnom testovaní na koronavírus.

Jednou z možností je aj povolanie dôchodcov, bývalých poľnohospodárov, no alternatív je viac. Konštatovala to v stredu hovorkyňa SSPK Jana Holéciová.

V zálohe majú dôchodcov

„Zamestnanci, ktorí zo živočíšnej výroby za posledné dva – tri roky odišli do dôchodku, sú vhodnou alternatívou. V týchto dňoch ich kontaktujeme a sú ochotní byť v pohotovosti, ak by sme ich nutne potrebovali. Uzatvoríme s nimi dohody o vykonaní práce a v prípade, že nám po testovaní vypadne väčšie množstvo ľudí, tak sú aktívni dôchodcovia okamžite pripravení nastúpiť do živočíšnej výroby,“ uviedol predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek.

Viac o téme: Celoplošné testovanie

Ďalšou možnosťou je to, že ľudia v poľnohospodárskych podnikoch prestanú čerpať dovolenky a nastúpia do práce.

„V tomto prípade by sme do budúcnosti privítali aj zmenu zákonníka práce, po ktorej už dlhodobo voláme. Ukazuje sa, že práve v krízových situáciách potrebujeme robiť nad rámec momentálnych zákonných možností. Množstvo odpracovaných hodín je nutné v niektorých kritických situáciách navýšiť,“ dodal Alexander Pastorek.

Zvažujú aj zberačov

Poslednou alternatívou je, že k zvieratám nastúpia ľudia, ktorí momentálne pracujú v rastlinnej výrobe, zbierajú jesenné plodiny a zakladajú budúcoročnú úrodu. Dvojtýždňové pribrzdenie prác na poliach by totiž podľa poľnohospodárov bolo menej dramatické, ako nechať zvieratá napospas osudu.

„Solidarita poľnohospodárov a potravinárov, ktorá sa v týchto dňoch opäť naplno prejavuje, dáva pozitívny signál samotným spotrebiteľom, že výrobcovia robia maximum pre zabezpečenie plynulej výroby potravín,“ uzavrela hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Alexander PastorekJana Holéciová
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komoraSZPM Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka