Darovanie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti má mnohé úskalia, upozorňujú potravinári

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
dátum spotreby, trvanlivosť, potraviny
Ľudia s potravinovými alergiami by mali kontrolovať zloženie toho, čo jedia. Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Potravinárska komora Slovenska (PKS) upozorňuje, že pri zavedení povinnosti darovať charitatívnym organizáciám všetky potraviny, ktorým uplynula doba minimálnej trvanlivosti, vznikajú mnohé problémy. PKS to uviedla vo štvrtok v jej stanovisku k povinnému darovaniu potravín po dátume minimálnej trvanlivosti, ktoré bude na najbližšej parlamentnej schôdzi prerokované v druhom čítaní.

PKS oceňuje snahu poslankyne NR SR Evy Antošovej pomenúvať a predkladať návrhy riešení aj na také dôležité otázky, ako je plytvanie potravinami. Pri zavedení tejto povinnosti však vznikajú mnohé, najmä však praktické problémy. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že dátumom minimálnej trvanlivosti sú označené tisícky položiek od suchých výrobkov uložených v regáloch, cez chladené výrobky ako sú omáčky či mliečne výrobky, až po mrazené výrobky, ako je napríklad mrazená zelenina a hotové výrobky. Vyvstáva teda otázka, či sú charitatívne organizácie dostatočne kapacitne a technologicky na takýto krok pripravené. Druhá, nemenej dôležitá otázka, je bezpečnosť spotrebiteľa, najmä rizikových skupín ako sú starší ľudia,“ uviedla PKS v stanovisku.

Rozpoznanie bezpečných potravín

Potravinári po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti nemôžu podľa PKS garantovať zachovanie typických chuťových či senzorických vlastností potravín. Otázne preto podľa komory je, či príjemcovia darovaných potravín, najmä sociálne zariadenia, budú spôsobilé rozpoznať bezpečnosť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na jej konzumáciu.

Pripájame sa k iniciatíve pani poslankyne hľadať riešenia na predchádzanie plytvania potravinami. Navrhujeme však, aby darovanie potravín zostalo naďalej na dobrovoľnej báze, a zároveň aby bol legislatívny návrh najskôr prediskutovaný so všetkými dotknutými stranami, vrátane odborníkov na bezpečnosť potravín a verejné zdravie,“ uviedla v reakcii riaditeľka PKS Jana Venhartová.

Tretina produkcie končí ako odpad

Povinné a bezplatné darovanie potravín väčšími obchodníkmi (predajná plocha viac ako 400 metrov štvorcových) pre charitu po dátume minimálnej trvanlivosti (DMT) je blízko k schváleniu. Poslanci NR SR budú o ňom rokovať v druhom čítaní už na najbližšej parlamentnej schôdzi. Slováci podľa poslankyne NR SR Evy Antošovej plytvajú s potravinami a novela zákona o potravinách by toto plytvanie mohla výrazne znížiť.

Celý svet sa borí s plytvaním potravinami. Až tretina celosvetovej produkcie potravín končí ako odpad. Za týmito číslami nezaostáva ani SR, kde 700 tis. ton potravín končí ročne v košoch. Tieto potraviny, ktoré doteraz putovali do koša, môžu byť použité práve pre charitu. Plytvanie potravinami je aj plytvaním zdrojmi,“ uviedla k novele zákona pri prvom čítaní v NR SR Antošová.

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. PKS pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky jej aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eva AntošováJana Venhartová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyPKS Potravinárska komora Slovenska