Desaťdňová karanténa pre COVID-19 môže ohroziť zásobovanie Slovenska potravinami

Koronavirus, karanténa
Hotely vyčlenené pre ľudí s pozitívnym testom na koronavírus by nesmeli byť otvorené pre ostatných. Foto: ilustračné, Getty Images

Navrhovaná desaťdňová karanténa osôb, ktoré sa nezúčastnia celoplošného testovania na COVID-19, môže ohroziť zásobovanie štátu potravinami. Konštatovala to v stredu Potravinárska komora Slovenska (PKS). Komora preto vyzvala vládu, aby zabezpečila bezproblémové fungovanie kritických odvetví vrátane potravinárstva.

„Bezproblémové a plynulé zásobovanie potravinami je kľúčové pre riadne fungovanie štátu. V súvislosti so zverejnením plánu celoplošného testovania však vzniká neistota, či navrhovaná karanténa pre osoby, ktoré sa nezúčastnia testovania, nepreruší činnosť kritických odvetví. Obavy vznikajú najmä z nedostatku pracovnej sily a s tým súvisiacim možným prerušením dodávateľského reťazca s potravinami,“ uviedla PKS v stredu vo svojom stanovisku.

Výrazný výpadok zamestnancov

Zamestnanci kritických odvetví, ktorí sa nedajú otestovať, a pritom nemajú príznaky COVID-19, resp. priamy kontakt s nakazeným, by podľa PKS nemali zostať v povinnej karanténe, pretože hrozí výrazný výpadok zamestnancov a môže byť ohrozená plynulá výroba potravín.

„Vládu vyzývame, aby prehodnotila detaily realizácie celoplošného testovania vzhľadom na ich dopad na kritické odvetvia a sústredila svoje úsilie na pozitívnu motiváciu občanov k ich účasti na testovaní,“ povedal prezident PKS Daniel Poturnay.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

PKS pripomína, že výpadok zamestnancov v potravinárskych podnikoch bude obtiažne nahradiť inými zložkami, napríklad armádou. Pre prácu s potravinami sa vyžaduje zdravotný preukaz, rovnako prácu v logistických centrách s vysokozdvižnými vozíkmi môžu vykonávať len vyškolené osoby.

Pravidlá treba zverejňovať s predstihom

Už na základe poznatkov z prvej vlny PKS poukazovala na to, že opatrenia, ktoré majú dopady na podnikateľské prostredie, musia byť zverejňované s dostatočným predstihom a musia byť vopred komunikované s príslušnými zainteresovanými predstaviteľmi podnikateľov.

Viac o téme: Celoplošné testovanie

Túto komunikáciu má podľa PKS iniciovať Ministerstvo hospodárstva SR, resp. agrorezort. Momentálne však podľa PKS stále nie sú jasné pravidlá pre občanov ohľadom dobrovoľnosti či povinnosti testovania a ďalších pravidiel, pokiaľ občanom vyjde pozitívny test.

„Všetkým potravinárskym podnikom preto odporúčame, aby si zriadili na najbližšie obdobie krízové štáby, vyčlenili pre zamestnancov infolinky, kde budú nahlasovať prípadnú povinnú karanténu a aby aktívne komunikovali so svojimi dodávateľmi a odberateľmi,“ dodal Poturnay.

Viac o téme: Koronavírus

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Daniel Poturnay
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRPKS Potravinárska komora Slovenska