Dvojakú kvalitu možno poraziť podporou domácej produkcie, tvrdí RPPS

Frozen food 1336013_1280.jpg

Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv (RPPS) konštatuje, že najlepším bojom proti dvojakej kvalite potravín je maximálna podpora domácej produkcie. „Je potrebné zastaviť narastajúce negatívne saldo zahraničného obchodu s potravinami, ktoré za rok 2018 dosiahlo historické maximum najmä pre zvyšujúci sa dovoz zahraničných potravín,“ uvádza sa vo vyhlásení RPPS. Informovala o tom Potravinárska komora Slovenska (PKS), ktorá je členom Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv.

Rada preto očakáva, že Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) v najbližšej dobe predstaví konkrétne opatrenia na transparentné rozdelenie 80 miliónov eur, ktoré získalo na podporu poľnohospodárov a potravinárov. „Zároveň je potrebné začať rokovania ministerstva pôdohospodárstva, ministerstva financií a agropotravinárskej samosprávy o finančnej podpore odvetvia na ďalšie roky, aby 80-miliónová podpora nebola aktuálna len pre rok 2019, ale aby tvorila minimálnu úroveň podpory aj na nasledujúce obdobie,“ pokračovala PKS.

Rada sa v uplynulom období stretla aj so zástupcami Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Po vzájomnom rokovaní skonštatovala, že pre všetkých poľnohospodárov je absolútne dôležitá životaschopná a funkčná PPA, pričom ministerstvo by malo na jej riadne fungovanie vytvoriť všetky podmienky. „Kľúčom k vyriešeniu mnohých problémov by zároveň bolo vytvorenie úplne nového informačného systému identifikácie parciel katastra nehnuteľností na diely pôdnych blokov (súčasný LPIS),“ uzavrela PKS.

Radu poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv tvorí päť najreprezentatívnejších organizácií v agropotravinárskom sektore Slovenska. A to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Agrárna komora Slovenska, Potravinárska komora Slovenska, Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností a Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom