Horúčavy trápia aj kravy. Produkujú až o pätinu menej mlieka

Únia nás ničí. My sme tu doma, kričali mliekari
Predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek. Foto: SITA/Robert Tappert

Extrémne teplá sťažujú život aj domácim chovateľom hovädzieho dobytka. Aby zvieratám zmiernili účinky vysokých teplôt, musia ich pravidelne napájať a osviežovať čerstvým vzduchom.

Aktuálne teplo sa podpisuje pod pokles dojivosti kráv až o pätinu, na cenu mlieka však vplyv nemá. V rozhovore pre portál NášVidiek.sk to tvrdí chovateľ dojníc a predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek.

Ako znášajú aktuálne horúce letné dni dojnice? 

Zvieratá podobne ako ľudia znášajú horúce počasie ťažko. Pri produkcii 25 až 30 litrov mliečnej tekutiny musia kravy v teplom období vypiť zhruba 150 litrov vody. Voda im tak sčasti pomáha zmierňovať vplyv vysokých teplôt.

Evidujete aj nejaké úmrtia zvierat spôsobené teplom?

Samozrejme, že ojedinele dochádza aj k úhynu zvierat. Niektoré jedince nezvládnu teplo z dôvodu biologickej záťaže organizmu. Geneticky sú však dojnice nastavené na produkciu mlieka bez ohľadu na to, či teplo je alebo nie.

Akými opatreniami zmierňujú chovatelia vplyv horúceho počasia na zvieratá?

Najčastejším opatrením je prívod dostatočného množstva čerstvého vzduchu. Mnohí chovatelia používajú ventiláciu ustajňovacích priestorov a tiež rosenie studenou vodou, ak sú na to technologicky pripravení. Kravy majú ventiláciu rady. Naša spoločnosť ju má v novo postavenom objekte dokonca riadenú počítačom.

Klesá vplyvom vysokých teplôt dojivosť kráv?

Vysoké teploty majú jednoznačne vplyv na úžitkovosť. Denná produkcia po niekoľkých teplých dňoch dokáže poklesnúť aj o dva až tri litre na dojnicu na deň. V prípade súčasných extrémnych horúčav to môže byť dokonca aj do päť litrov mlieka za deň. Kľúčovým faktorom pri týchto výkyvoch je technologická úroveň chovu.

Odrazí sa to aj na výkupnej cene mlieka?

Teplo nemá žiadny vplyv na ceny suroviny. Dokonca v súčasnosti chovatelia musia čeliť znižovaniu cien mlieka napriek skutočnosti, že im náklady na produkciu rastú.

Mal by chovateľom pomôcť štát?

Kompenzácie strát spôsobených teplom by sa ťažko definovali. Štát by však mal byť určite aktívnejší pri vytváraní lepšej pohody zvierat. V tejto oblasti sme na chvoste podpôr v Európskej únii.

Je medzi poľnohospodármi ešte stále záujem o chov hovädzieho dobytka, respektíve dojčiacich kráv?

Na Slovensku máme už len zhruba 370 producentov mlieka. A stále ich ubúda. Pri vstupe do EÚ sa tejto činnosti venovalo viac ako 800 chovateľov. V minulosti sa zrejme urobili nevhodné rozhodnutia a tak sme takto dopadli. Naša spoločnosť má konkrétne 830 kusov dojníc a denne dodávame odberateľovi 20- tisíc litrov surového kravského mlieka na ďalšie spracovanie.

V sebestačnosti mlieka však nie je na tom Slovensko až tak zle.

Mlieko je jednou z posledných komodít, kde máme sebestačnosť na úrovni takmer 90 percent. Pri iných komoditách sa o to roky usilujeme, avšak bez väčších výsledkov. Bolo by nezodpovedné, ak by sme aj s mliekom klesli zo súčasnej úrovne a v budúcnosti hľadali cestu späť.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Alexander Pastorek
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaSZPM Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka