Koľko peňazí nechávate v reštauráciách a kaviarňach? Priemerný Slovák aj stovky eur ročne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Reštaurácia, jedlo, ľudia
Foto: ilustračné, Thinkstock

Priemerný Slovák nechá v reštaurácii, kantíne, kaviarni či v bare približne 500 eur ročne. Ako ďalej na základe najaktuálnejších údajov Eurostatu a Štatistického úradu SR poukázala analytička WOOD & Company Eva Sadovská, stravovanie mimo domu uberá Slovákom z ich rodinných rozpočtov 5,4 %. V roku 2018 tak celkovo minuli 2,7 mld. eur.

Vyššie ceny potravín aj energií

Podľa Eurostatu pritom výdavky na stravovacie služby tvorili z hrubého domáceho produktu Slovenska podiel na úrovni 3 %. Aj v prípade výdavkov na stravovacie služby existujú na Slovensku regionálne rozdiely súvisiace s výškou príjmov, mierou nezamestnanosti a celkovo životnou úrovňou. S nárastom cien potravín, ale aj energií zároveň idú podľa Sadovskej ruka v ruke aj vyššie ceny za stravovanie mimo domova.

Na Slovensku sa za posledných 10 rokov zvýšila výmera a dostupnosť stravovacích zariadení. V roku 2017 bol počet miest za stolom v pohostinstvách na úrovni 104 tis.

Oproti roku 2007 ide o 51-percentný nárast, nakoľko vtedy bol počet miest za stolom vykázaný na úrovni 69 tis. Najviac možností stravovania sa mimo domova ponúkajú reštaurácie a jedálne so samoobsluhou, spolu vyše 70 tis. miest. Jedným z dôvodov rastúceho trendu je zvýšenie počtu nákupných centier a komerčných administratívnych budov.

„Nákupné či biznis centrá, v snahe byť čo najbližšie ku svojim zákazníkom a klientom, ponúkajú okrem nakupovania a kancelárskych priestorov aj možnosť stravovania sa, či posedenia pri káve. Ich neodmysliteľnou súčasťou sú tak práve reštaurácie, kantíny, bary, kaviarne či čajovne,“ konštatuje Sadovská.

Najviac míňajú v Írsku, najmenej v Rumunsku

Rozdiely vo výdavkoch na stravovacie služby sú v jednotlivých ekonomikách Európskej únie neprehliadnuteľné. Najvyššie sumy za stravovanie mimo svojho domova vynakladajú v prepočte na obyvateľa Íri (2 880 eur), nasledujú Rakúšania (2 430 eur) a Španieli (2 020 eur).

Naopak, najmenej nechávajú ročne v reštauráciách, baroch či kaviarňach Rumuni (120 eur), Poliaci (220 eur) a Bulhari (230 eur). V rámci Višegrádskej štvorky viac ako my nechali v roku 2018 v stravovacích zariadeniach v prepočte na obyvateľa Česi aj Maďari.

Výdavky na stravovanie mimo domu tvoria najvyšší podiel na celkových výdavkoch v už spomínaných krajinách Írsko, Španielsko, Malta a Rakúsko. Naopak, najmenej na stravovacie služby vynakladajú Rumuni, ktorých podiel nepredstavuje ani 2 %. V prípade eurozóny aj únie sa podiel spomínaných výdavkov na celkových výdavkoch pohybuje okolo siedmich percent.

WOOD & Company je investičná skupina, ktorá sa zameriava na poskytovanie transakčného poradenstva, poradenstva v oblasti korporátnych financií, obchodovanie s cennými papiermi a správu aktív. Vznikla v roku 1991 a má kancelárie v šiestich európskych mestách vrátane centrály v Prahe či oddelenia investičného bankovníctva v Bratislave.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eva Sadovská
Firmy a inštitúcie Wood & Company