Na strednej škole v Pribeníku vypestovali pomocou agrokruhov takmer sedem ton zeleniny

Agrokruh v Pribeníku
V Pribeníku sa tešia z prvej úrody vypestovanej v systéme Agrokruh. Foto: www.facebook.com

Na modelovej školskej farme na elokovanom pracovisku župnej Strednej odbornej školy agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku (okres Trebišov) vypestovali takmer sedem ton zeleniny. Tú vypestovali študenti za pomoci majstrov odbornej výchovy v systéme Agrokruh.

Na dvanástich kruhoch v tvare špirály, ktoré obrábali štyri otočné ramená na elektrický pohon, vypestovali koreňovú zeleninu, ale aj tekvice, paradajky či kukuricu.

Informovala o tom hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

Úroda neostane bez úžitku

„Úroda v objeme takmer sedem ton zeleniny z modelovej farmy, ktorú zriadil Košický samosprávny kraj, neostane bez úžitku. Okrem toho, že budúci poľnohospodári si na poliach vyskúšali moderné a k prírode šetrné pestovanie, výsledok ich práce sa dostane na stôl ďalším stredoškolákom. V týchto dňoch bezodplatne distribuujeme vypestovanú zeleninu do jedální župnej Hotelovej akadémie v Košiciach a Gymnázia v Kráľovskom Chlmci. Dodávky zeleniny chceme postupne distribuovať do jedální ďalších škôl či zariadení sociálnych služieb,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Do konca septembra bude prebiehať zber zvyšnej úrody. Počas októbra a novembra budú navážať piesok a kompost na pôdu, aby sa v budúcej sezóne zlepšila jej úrodnosť.

Jednotlivé ramená systému Agrokruh sa nebudú demontovať, žiaci ich pred zimou izolujú tak, aby sa nepoškodili a mohli ich použiť v nasledujúcej sezóne. Komponenty budú uskladnené v priestoroch školského hospodárstva.

Zasadia semená v bio kvalite

Systém obrábania poľnohospodárskej pôdy s využitím agrokruhov môžeme na Slovensku vidieť na troch miestach, iba v Pribeníku ide o prvú oficiálnu verziu funkčného prototypu.

Na poliach modelovej farmy tento rok vysadili približne jedenásť druhov plodín, podľa riaditeľky SOŠ v Pribeníku Silvie Sakáčovej sa im najviac osvedčilo pestovanie zeleru, papriky, cibule, cukety, cvikly či fazule.

„Ako pri každom pilotnom projekte, aj pri tomto sme sa stretli s problémami, ktoré sme nevedeli ovplyvniť. Išlo hlavne o počasie a striedavé obdobia sucha a dažďa, ktoré niektoré druhy zeleniny znehodnotilo. Všetko ostatné sme riešili operatívne hlavne v spolupráci so Strednou priemyselnou školou strojníckou v Košiciach, ktorá vždy zabezpečila rýchly servis ramien agrokruhov. Poďakovanie patrí aj zamestnancom školy, ktorí sa o polia starali počas prázdnin. Verím, že nasledujúca sezóna bude ešte úrodnejšia,“ dodala Sakáčová.

Už budúci rok študenti zasadia semená v bio kvalite, aby zelenina vypestovaná na modelovej farme mohla získať označenie bio zelenina.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Anna TerezkováRastislav TrnkaSilvia Sakáčová
Firmy a inštitúcie KSK Košický samosprávny kraj (VÚC)Stredná odborná škola agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku