Na svete sa každý rok vyhodí 2,5 miliardy ton potravín, nikdy sa však nedostanú k spotrebiteľovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Potraviny odpad plytvanie jedlo
Hoci sa niektoré krajiny plytvaním potravinami už zaoberajú, ich ciele na zníženie plytvania sa často týkajú iba vyhadzovania potravín po zbere úrody a často sú nemerateľné. Foto: ilustračné, Getty Images

Na svete sa každoročne vyhodí 2,5 miliardy ton potravín ročne, ktoré sa nikdy nedostanú k spotrebiteľovi. Pre agentúru SITA to uviedla Andrea Settey Hajdúchová, hovorkyňa slovenskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF Slovensko).

Vychádzala pritom z najnovšej správy Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) založenej na údajoch Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorá spadá pod Organizáciu spojených národov (OSN). Štatistiky z roku 2019 ukazujú, že celkovo sa takto vyplytvá približne 40 percent svetovej produkcie potravín.

Vyše miliardy ton odpadu sa vyhodí na farmách

Najnovšie zistenia sú tak ešte horšie, ako prognózy WWF. Tie predpokladali, že sa ročne vyhodí celkovo 33 percent svetovej produkcie potravín. Celkovo sa 1,2 miliardy ton potravín vyhodí na farmách, ďalších približne 931 miliónov ton potravín sa vyhodí v rámci maloobchodu a pri spotrebe.

Hmotnosť 1,2 miliardy ton je pritom ekvivalentom hmotnosti, akú by dosiahlo 10 miliónov dospelých jedincov vráskavca ozrutného, najväčšieho cicavca na svete.

Vyprodukuje 10 percent svetových emisií

Potravinový odpad ročne vyprodukuje 10 percent svetových emisií. Životnému prostrediu teda škodí dvakrát viac ako všetky autá jazdiace v Spojených štátoch amerických (USA) a krajinách Európskej únie dokopy.

Na vypestovanie potravín, ktoré sa nakoniec vyhodia, je pritom použité množstvo vody, ktoré zodpovedá 304 miliónom plne napustených olympijských bazénov. Na ich vypestovanie je zároveň potrebná pôdna plocha väčšia než Indický poloostrov. Podľa WWF je problém plytvania potravinami väčší, než organizácia pôvodne predpokladala.

Plytvanie je problémom aj rozvinutých krajín

Správa WWF zároveň ukázala, že hoci sa niektoré krajiny plytvaním potravinami už zaoberajú, ich ciele na zníženie plytvania sa často týkajú iba vyhadzovania potravín po zbere úrody a často sú nemerateľné. Plytvanie pritom nie je len problémom menej rozvinutých regiónov, ale často aj rozvinutých krajín, ktoré v poľnohospodárstve využívajú vyššiu mieru mechanizácie či automatizácie.

Štáty s vysokou alebo stredne vysokou mierou príjmov v Ázii, Európe a severnej Amerike, v ktorých žije dokopy 37 percent svetovej populácie, sú celkovo zodpovedné za 58 percent svetovej produkcie potravinového odpadu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrea Settey Hajduchová
Firmy a inštitúcie Svetový fond na ochranu prírody (WWF)