Niet divu, že sa na Slovensko dováža mäso z Poľska. Jeho cena u nás každým rokom stúpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mäso, žena, obchod
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Slovensko má najdrahšie mäso z krajín Vyšehradskej skupiny (V4). Vyplýva to z najnovšieho rebríčka štatistického úradu Európskej únie (Eurostat), ktorý hodnotil úrovne spotrebiteľských cien za mäso v roku 2019.

Podľa rebríčka má síce Slovensko siedme najlacnejšie mäso z krajín Európskej únie s indexom 81,1, kde index 100 označuje priemernú cenu mäsa v EÚ, no mäso v Poľsku a Maďarsku je výrazne lacnejšie s indexom 63,3 a 75,3. Priemerná cena mäsa v Českej republike zas dosiahla index 77.

Index na Slovensku stúpa

Index bol vypočítaný z mixu cien hovädzieho, teľacieho, bravčového, jahňacieho, baranieho a kozieho mäsa, hydiny, drobov a lahôdkových, či iných mäsových prípravkov.

Index na Slovensku kontinuálne stúpa, odkedy ho Eurostat v roku 2017 začal zaznamenávať.

Slovensko malo v roku 2017 index 76,6, teda taký, ako približne dosiahlo Česko až za rok 2019. V roku 2018 malo Slovensko index 78,9, keď sa medziročne zvýšil o 2,3 bodu.

Pri výsledku 81,1 za vlaňajšok tak v porovnaní s rokom 2018 stúpol o 2,2 bodu.

Najdrahšie mäso je v Rakúsku

Keď sa porovnajú cenové hladiny v krajinách s priemerným indexom cenovej hladiny EÚ 100, výsledky ukazujú, že v roku 2019 bola cena mäsa najvyššia v EÚ v Rakúsku (index cenovej hladiny 145 po zaokrúhlení) a Luxembursku (141). Nasledovali Francúzsko (131), Holandsko (127), Belgicko (125) a Fínsko (124).

Naopak, najnižšie úrovne cien mäsa v roku 2019 boli v Poľsku a Rumunsku (obidve s indexom cenovej hladiny 63 po zaokrúhlení), nasledovali Bulharsko (66) a Litva (71).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie EU Európska úniaEurostat