Nová metóda zvýši úrodnosť plodín až o 50 percent. Využitie má aj mimo poľnohospodárstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
zemiaky, farmár, pestovanie
Foto: ilustračné, Getty Images

Klimatická zmena trápi Zem v čoraz väčšej miere. Búrky, záplavy, sucho, požiare, nepredvídateľné teplotné zmeny. To všetko má veľký dopad aj na poľnohospodárov a ich prácu.

V konečnom dôsledku aj na bežných ľudí, pre ktorých sú poľnohospodárske plodiny významným zdrojom potravy.

Ako zvýšiť úrodnosť

Medzinárodný tím vedcov z univerzít v Chicagu, Pekingu a Kuej-čou sa zaradil do radu veľkého množstva odborníkov, ktorí sa snažia pomôcť poľnohospodárom postaviť sa tvárou klimatickej zmene.

V centre ich záujmu bolo naštartovať v rastlinách mechanizmus, ktorý by im umožnil vydržať meniace sa podmienky. Dosiahli výrazný úspech. Dokázali totiž u poľnohospodárskych rastlín výrazne zvýšiť ich úrodnosť.

Výskum publikovali v žurnále Nature Biotechnology.

Dramatická zmena

V pôvodných testoch sa zvýšila úrodnosť ryže a zemiakov o 50 percent. Rastliny boli takisto väčšie, vytvorili silnejší koreňový systém a lepšie odolávali stresu zo sucha. Analýza takisto ukázala zvýšenie efektívnosti fotosyntézy.

To všetko dokázali úpravou RNA. „Táto zmena je skutočne dramatická. A čo viac, funguje to takmer na každej rastline, u ktorej sme to vyskúšali. Je to pritom veľmi jednoduchá modifikácia,“ povedal vedúci výskumu Čchuan Che.

Vedci veria, že tento postup uspeje a pomôže zvládnuť výzvy súvisiace s klimatickou zmenou a ďalšími tlakmi vyvíjanými na poľnohospodárstvo po celom svete.

„Sme závislí od rastlín v mnohých veciach – od dreva, jedla, liekov, kvetov až po olej. Takto môžeme zvýšiť zásoby z väčšiny rastlín,“ povedal Čchuan Che.

Univerzálny kľúč

Vedci sa už desaťročia snažia zvýšiť úrodnosť poľnohospodárskych plodín v snahe vyrovnať sa s nestabilnou klímou a narastajúcou globálnou populáciou. Takéto procesy sú však väčšinou komplikované a často vedú len k čiastočným zmenám.

V novej štúdii sa zamerali na proteín FTO, ktorý ovplyvňuje RNA a rast buniek u zvierat aj ľudí. Gén vložili do rastlín ryže a s úžasom pozorovali, čo sa dialo.

Po aplikovaní zmien v laboratóriu dosiahli na rastlinách trojnásobné množstvo ryže. Počas experimentu na poliach bolo ryže viac až o 50 percent.

Vedci neskôr zopakovali experiment so zemiakmi, ktoré sa od ryže úplne odlišujú. Výsledky však boli rovnaké. „To nám ukázalo stupeň univerzálnosti, z čoho sme boli extrémne nadšení,“ uviedol vedec.

Presah mimo poľnohospodárstva

Tím ďalej pozoroval, čo všetko stojí za týmto úspechom. Vďaka ďalším experimentom zistili, že FTO začal ovplyvňovať rast rastliny už v jej začiatku, čím posilnil úplné množstvo vyprodukovanej biomasy.

Vedci to prirovnali k ceste s množstvom semaforov. Vďaka modifikácii zakryli všetky červené svetlá a ponechali len zelené. Po ceste tak začne jazdiť viac áut.

Podľa tímu využitie presahuje oblasť poľnohospodárstva. „Mohli by sme nasmerovať trávy v ohrozených oblastiach, aby vydržali sucho. Možno by sme naučili stromy, aby mali v niektorých oblastiach dlhšie korene a vyvarovali sa tak vyvráteniu počas búrky. Potenciálov je naozaj veľa,“ uzavrel Che.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Čchuan Che
Firmy a inštitúcie Nature Biotechnology