Obelená čokoláda či pivo bez bubliniek. Čakajú nás podobné „dobroty“ na pultoch obchodov?

potraviny, ovocie
Ministerstvo pôdohospodárstva sa chystá povoliť predaj potravín po dátume minimálnej trvanlivosti. Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Domáci spotrebitelia sa budú musieť pripraviť na to, že na pultoch obchodov možno nájdu aj čokoládu s bielym povlakom, ochutené nápoje alebo pivo bez bubliniek, či scvrknutú fazuľu. Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Jána Mičovského (OĽaNO) sa totiž chystá povoliť predaj potravín po dátume minimálnej trvanlivosti.

Argumentuje pritom snahou zamedziť plytvaniu potravinami a ich bezpečnosťou. V súčasnosti sa tieto potraviny môžu darovať charite, ich predaj v obchodoch je zákonom zakázaný a hrozia zaň vysoké pokuty. V prípade, že navrhované zmeny prejdú, budú platiť od 1. júna.

Diskutabilná kvalita

Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti, laicky po záruke, nie sú podľa hovorkyne agrorezortu Anežky Šrojta Hrdej nebezpečné. „Takéto potraviny musia byť bezpečné, oddelene umiestnené a zreteľne označené,“ vysvetlila. Nepredpokladá, že sa na ne budú spotrebitelia húfne sťažovať.

Potravinári zase tvrdia, že sa pri takýchto potravinách nedá úplne garantovať pôvodná kvalita. Môžu sa podľa nich časom zmeniť napríklad tvarom, farbou, konzistenciou, chuťou alebo vôňou. Rýchlo kaziacich sa potravín, u ktorých sa uvádza dátum spotreby, sa ale predmetná legislatívna zmena netýka.

S legislatívnym návrhom umožňujúci predaj potravín „po záruke“, ktorý je aktuálne v predbežnom pripomienkovom konaní, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) zásadne nesúhlasí.

„Dátum minimálnej trvanlivosti je stanovovaný práve v záujme garantovať bezpečnosť príslušnej potraviny a zachovania výrobcom garantovaných kvalitatívnych ukazovateľov, vrátane výživovej hodnoty potraviny,“ uviedla pre portál NášVidiek.sk hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Kto ponesie zodpovednosť?

Domáci farmári pri potravinách, ktorým uplynie doba minimálnej trvanlivosti, upozorňujú na sanitárne riziká. Hovoria, že zodpovednosť za takéto potraviny by mala prejsť od výrobcu k predajcovi. Volajú po osobitom právnom režime.

„Nevyhnutnosťou by boli aj osobitné a riadne označené predajne alebo predajné pulty, kde by potenciálni zákazníci boli dostatočne informovaní o charaktere ponúkaných potravín,“ poznamenala Holéciová.

Oddeliť potraviny po dátume trvanlivosti od tých bezrizikových požaduje aj Potravinárska komora Slovenska. Neočakáva, že sa ich budú predávať veľké množstvá. „Spotrebiteľ samotný však bude musieť počítať s tým, že si takéto potraviny kupuje a že po ich otvorení môžu chýbať zodpovedajúce vlastnosti,“ hovorí riaditeľka komory Jana Venhartová.

Aktivita SaS

Agrorezort vyslovene napísal, že v prípade povolenia predaja potravín „po záruke“ nejde o jeho vlastnú iniciatívu. „Ide o úlohu, ktorá vyplýva z uznesenia vlády, z tzv. prvého podnikateľského kilečka,“ skonštatovala hovorkyňa Hrdá.

Poslankyňa SaS Jarmila Halgašová pre portál NášVidiek.sk priznala, že sa týmto plní volebný program jej strany, ale aj vlády. „Dôvodom je obmedzenie plytvania potravín, ktoré sa v rámci Európskej únie podľa poslednej dostupnej štúdie vyhadzujú v množstve až 89 miliónov ton,“ upozornila.

Odmietla, že by touto iniciatívou strana obchádzala agrorezort pod vedením ministra Mičovského z OĽaNO.

V krátkom čase ide už o druhú legislatívnu zmenu, ktorú cez ministerstvo pôdohospodárstva pretláča SaS. Prvýkrát sa to stalo v prípade povolenia predaja potravín pod ekonomicky oprávnené náklady, ktoré na poslednú chvíľu do pripravovanej legislatívy dostal rezort diplomacie.

Obchodníci mlčia

Halgašová nevylúčila, že za aktuálnou aktivitou stoja obchodné reťazce, avšak konečné slovo má podľa nej agrorezort. „Je kľúčové, aby sa dosiahla názorová zhoda medzi odberateľmi a dodávateľmi, ktorí vo vzťahoch ťahajú za kratší koniec,“ dodala.

Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) chystanú možnosť predaja potravín po dátume minimálnej trvanlivosti nekomentovala. Jej predseda Martin Krajčovič na zaslané otázky nereagoval.

Nie je preto známe, či zahraničné obchodné reťazce vytvoria takémuto tovaru špeciálny režim, ani ako budú čeliť prípadným otázkam spotrebiteľov. Momentálne ho na pultoch nesmú ponúkať. Aktuálne platný zákon za jeho predaj ukladá miliónové pokuty. Po novom by táto hrozba odpadla.

Domáci farmári varujú, že najmä značkové potraviny môžu utrpieť škody, výrobcom sa pokazí reputácia a súdy budú musieť riešiť viaceré spory. „Jedným z riešení je prebalenie potraviny,“ priblížila Holéciová.

Argumenty o zamedzení plytvania s potravinami SPPK neakceptuje. Ministerstvu pôdohospodárstva odporúča hľadať iné riešenia než je paušálny súhlas s predajom potravín po dátume minimálnej trvanlivosti.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Anežka Šrojta HrdáJán MičovskýJana HoléciováJana VenhartováMartin Krajčovič
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SROĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSAMO Slovenská aliancia moderného obchoduSaS Sloboda a SolidaritaSPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora