Pekári chcú prestať pracovať cez sviatky, potravinári ich podporujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chlieb, ilustračná snímka
Foto: SITA/Martin Havran

Pekárom sa zvýšili náklady na výrobu, no reťazce odmietajú zvýšenie cien. Zvažujú preto úplne prerušiť výrobu chleba a pečiva počas sviatkov aj víkendov. Združenie potravinárov ich v tom podporuje.

Obete reťazcov

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), ako najväčšia agropotravinárska samospráva na Slovensku, v utorok podporila slovenských pekárov v ich úsilí o spravodlivejšie odbytové ceny pekárenských výrobkov. Aj preto SPPK súhlasila s ich avizovaným možným prerušením výroby počas nastávajúcich sviatkov. Konštatovala to v utorok hovorkyňa SPPK Jana Holéciová v tlačovej správe.

Je nemysliteľné, aby boli nielen pekári, ale všetci dodávatelia potravín a poľnohospodárskych produktov do obchodných reťazcov naďalej obeťou v rámci obchodných vzťahov a rokovaní o spravodlivých cenách. Od svojho príchodu na slovenský trh obchodné reťazce už roky ukážkovo zneužívajú svoje dominantné postavenie a výraznú ekonomickú silu. Používajú nekalé obchodné praktiky a uplatňujú vysoké marže na potraviny práve od slovenských výrobcov. Zároveň ich tlačia do nízkych odbytových cien,“ uviedla Holéciová.

Ukážkový príklad neférovosti

Práve pekárenský priemysel je podľa SPPK roky príkladom toho, kam až môže zájsť neférovosť v rámci rokovaní o spravodlivých cenách za chlieb a pečivo, ktoré by zodpovedali oprávneným ekonomickým nákladom pekárov.

Táto vysoko neštandardná situácia už dospela do takého stavu, kde pre vysoké straty nebudú trpieť len pekári, ale už aj samotní spotrebitelia. Pýtam sa preto, ako obchodné reťazce vysvetlia svojim zákazníkom, že počas najbližších dní s najväčšou pravdepodobnosťou viaceré pekárne nebudú dodávať čerstvé pečivo do obchodov práve z viny samotných obchodníkov a ich nekorektného prístupu k pekárom?“ zdôraznil predseda SPPK Emil Macho.

Pekári potrebujú do zvýšených odbytových cien svojich výrobkov premietnuť podľa SPPK najmä zvýšené ceny energií a stúpajúce mzdové náklady súvisiace s prácou cez víkendy alebo zvýšením minimálnej mzdy.

Pekári pritom zdôrazňujú, že úpravou svojich odbytových cien nechcú zvýšiť svoje zisky. Potrebujú len prežiť a zachovať pritom potravinovú bezpečnosť Slovenska. Majú avíza, že niektorí obchodníci vnímajú ich problém a začínajú diskusiu s pekármi. Pokiaľ sa však nedohodnú na zvýšení odbytových cien, riziko prerušenia výroby bude podľa SPPK reálne.

Efekt snehovej gule

Avizované hromadné prerušenie výroby vo viacerých pekárňach vníma SPPK ako prirodzený následok roky neriešených problémov v dodávateľskom potravinovom reťazci. SPPK navrhuje korektný dialóg a aj preto oceňuje tie obchodné prevádzky, ktoré si ctia svojich slovenských dodávateľov aj formou lepších odbytových cien a dodržiavania Memoranda o poctivom obchode,“ dodala na záver hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory) ešte v pondelok oznámil, že viaceré pekárne na Slovensku nie sú ďalej ochotné vyrábať pekárenské výrobky počas sviatkov. Nedohodli sa na úprave cien s niektorými zahraničnými obchodnými reťazcami.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia