Zatvorené obchody počas nediel aj po skončení pandémie? Pekári sú zásadne proti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Flour

Slovenskí pekári žiadajú od predstaviteľov vlády, aby z rozhodovania o tom, či budú počas nedele otvorené maloobchodné prevádzky, neboli vypustení výrobcovia. „Na Slovensku podniká 700 pekárenských prevádzok, ktoré zamestnávajú spolu takmer 12-tisíc zamestnancov. Drvivá väčšina z nich má výrobu naviazanú na dodávky do maloobchodných prevádzok počas nedieľ. Preto zastávame názor, že by sme nemali byť vynechaní z debát ohľadom problematiky otvorenia, či ponechania zatvorených prevádzok aj po odznení pandémie koronavírusu,“ uviedla v utorok predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Tatiana Lopúchová.

Zvýšené náklady o 12%

Z hľadiska aktuálne platnej legislatívy pekárom vyplýva povinnosť dodať maloobchodným prevádzkam čerstvý chlieb do 24 hodín od upečenia a čerstvé pečivo do 12 hodín od upečenia.

Z toho dôvodu, ak pekár dodáva do predajní, jeho zamestnanci musia pracovať počas soboty i nedele.

„Dve vlny sociálneho balíčka prijaté v rokoch 2018 a 2019 zvýšili náklady na zamestnancov v priemere o 12 %. Aktuálne náklady na ľudí tvoria necelú polovicu nákladov na výrobu pekárenského sortimentu. Príplatky tak výrazne negatívne zasiahli do ekonomiky každej pekárenskej spoločnosti, avšak tie sú akceptované do odbytových cien len čiastočne. Práve preto žiadame, aby sme boli prizvaní do debaty, či otvorené prevádzky dávajú zmysel aj výrobcom. Ak áno, tak za akých podmienok, “ pokračovala Tatiana Lopúchová.

Zatvorené obchody v nedeľu 

Predsedníčka SZPCC tiež dodala, že dlhodobá výroba so stratou nie je možná. „Zároveň chceme predložiť argumenty, prečo by otvorenie nedeľných prevádzok do 12. hodiny, o čom sa diskutuje, bolo pre výrobcov ekonomicky absolútne nevýhodné. Pekári túto alternatívu považujú za neakceptovateľnú,“ doplnila Lopúchová.

Z prieskumu medzi pekárenskými spoločnosťami vyplynulo, že vzhľadom na vysoký nárast nákladov na pracovníkov museli niektoré z nich reagovať.

Úpravy vo výrobe

Až 55 % z opýtaných uviedlo, že bolo donútených upraviť chod výroby. Časť z nich obmedzila, respektíve zúžila ponúkaný sortiment, ktorý dodávajú počas víkendu, a to z dôvodu potreby menšieho počtu ľudí.

Niektorí si na výrobu najali brigádnikov, no časť z nich musela zastaviť, aj zastavila, výrobu na nedeľnú dodávku.

„Ukončenie výroby počas sobôt, keď sa vyrába sortiment na nedeľu, je hraničným riešením. Mnohé, najmä tie menšie prevádzky v regiónoch Slovenska, však nemali inú možnosť. Preto je nutné o možnostiach práce počas víkendu rokovať s predstaviteľmi štátu, aby na to nedoplatili ani výrobcovia, ani predajcovia a v konečnom dôsledku, ani spotrebiteľ,“ uzavrela Tatiana Lopúchová.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať