Pekári zažili najťažší rok v histórii, pre rast vstupov očakávajú ďalšie zdražovanie

Pekár, rožky, pekáreň
Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jakubčo

Rok 2021 bol pre pekárov, cukrárov a cestovinárov na Slovenku vôbec najturbulentnejším v ére samostatného Slovenska.

Ako ďalej vyplýva z hodnotenia uplynulého roka Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov, nielen pandémia, ale aj obrovské skokové nárasty cien prakticky všetkých vstupov a extrémne nároky na koordinovanie pracovnej sily, boli výzvou, ktoré sektor zvládol len s vypätím všetkých síl. V novom roku pritom zväz očakáva ďalšie zdražovanie.

Štát k celej situácii neprispel

Bez akejkoľvek pomoci štátu, s extrémne zvyšujúcimi sa nákladmi vstupov v priebehu niekoľkých mesiacov a počas dvoch vĺn pandémie, od mikro podnikov až po veľké firmy, všetci museli siahnuť na dno svojich finančných i organizačných možností. Žiaľ, manažment pandémie zo strany štátu k celej situácii neprispel. Náš sektor dokázal prežiť len za cenu nutného zvýšenia odbytových cien. V roku 2022 bude žiaľ napätá situácia pokračovať,“ uviedol výkonný riaditeľ zväzu Milan Lapšanský.

Pekári kritizujú opatrenia vlády, ktoré kvôli pandémii obmedzili cestovanie medzi okresmi. Keďže chlieb a pečivo sa pečú denne, niektorí neboli schopní zabezpečiť výrobu pre nemožnosť presunu zamestnancov medzi okresmi. Následne na jar a začiatkom leta podľa zväzu vládna koalícia zlegalizovala nekalé obchodné praktiky obchodníkov. „Doteraz pritom nevysvetlila v koho prospech táto novela mala byť. Jediným sektorom, ktorý z nej profitoval boli obchodníci,“ konštatujú pekári.

Znevýhodnenie voči zahraničnej konkurencii

Domáce pekárske, cukrárske a cestovinárske odvetvie chce zásobovať slovenských spotrebiteľov aj do budúcnosti. Bez podpory štátu však podľa Lapšanského v európskej konkurencii nedokážu prežiť. „Každý jeden poľnohospodár, či potravinár na Slovensku je od začiatku znevýhodnený voči konkurencii z okolitých štátov. Veríme preto, že aj ministerstvo pôdohospodárstva začne konať a voči potravinárom zmení aj komunikáciu, ktorá je voči výrobcom potravín takmer nulová,“ podčiarkol.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Milan Lapšanský
Firmy a inštitúcie SZPCC Slovenský zväz pekárov cukrárov a cestovinárov