Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Wood 3048066_1920.jpg
Foto: Pixabay.com/moigram
24. 05. 2019 13:36 Potravinárstvo od NasVidiek.skSITA

Poľsko po škandále z hovädzím sprísni kontroly potravín

Poľská republika robí po škandále s poľským hovädzím mäsom všetky kroky na zvýšenie kontroly vlastných potravín. Plánuje napríklad posilniť počet veterinárov tak, aby predchádzali potravinovým škandálom. Uviedol to v piatok veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Krzysztof Strzałka na stretnutí s predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emilom Machom.

Na Slovensko sa z Poľska dováža široká paleta agropotravinárskych výrobkov, najmä ovocie – jablká, mäso a mäsové výrobky, zelenina. Na stretnutí sa hovorilo aj o kvalite týchto potravín. Predseda SPPK Emil Macho v tejto súvislosti uviedol, že slovenskí spotrebitelia nemôžu byť konfrontovaní s nižšou kvalitou a bezpečnosťou dovážaných produktov z Európy. „Robme všetky kroky preto, aby sme posilnili Európsku úniu a jej konkurencieschopnosť voči tretím krajinám. Sme pripravení na intenzívnejšiu diskusiu s poľskými poľnohospodármi a potravinármi ako naplniť tento cieľ,“ povedal v piatok Emil Macho.

Témou piatkového stretnutia bola aj diskusia o úrovni agropotravinárskeho priemyslu oboch krajín a dovozoch poľských potravín na Slovensko v kontexte nedávnych potravinových škandálov. „Podiel poľského agropotravinárstva na tvorbe HDP krajiny je vysoký. Tento fakt súvisí podľa aktérov stretnutia aj s tým, že Poľská republika si vyrokovala výhodnejšie podmienky pri vstupe krajiny do Európskej únie a má vyššiu úroveň podpôr z národných zdrojov než Slovensko,“ dodala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

X