Potravinová sebestačnosť Slovenska môže rapídne klesnúť, koronakríza zvyšuje hydinárom náklady

Hydina
Aj dlhodobé vedenie spotrebiteľa k spotrebe slovenských potravín je tiež nevyhnutnosťou. Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

Slovenským hydinárom sťažila koronakríza už aj tak ťažkú situáciu v odvetví. Už niekoľko mesiacov pracujú v náročných podmienkach spôsobených prepadom odbytových cien, zvyšovaním výrobných nákladov z dôvodu rôznych opatrení, absenciami zamestnancov na PN, OČR alebo v karanténe.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Kŕmiť hydinu, starať sa o ňu a ani porážať ju sa nedá online, a tak farmy a prevádzky musia fungovať v režime zohľadňujúcom každodenné potreby zvierat, ale plne rešpektujúcom prísne epidemiologické opatrenia. Rastú nám náklady na hygienu, testovanie zamestnancov a zavádzanie bezpečnostných opatrení, zvyšujú sa mzdové náklady pre vyplácanie nadčasov pre pracovníkov zastupujúcich svojich kolegov,” povedal v piatok riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár. Zároveň dodal, že napriek všetkým okolnostiam je slovenskej hydiny a vajec na trhu dostatok.

Pri cenách ťahajú za kratší koniec

Slovenským hydinárom vypadli v priebehu roku 2020 tržby z gastro sektora z dôvodu dlhodobo zatvorených alebo vo výrazne obmedzenom režime fungujúcich stravovacích zariadení. Keďže podobná situácia je aj v okolitých krajinách, zvyšuje sa v zahraničí nadprodukcia hydinového mäsa a vajec, ktorá bola vysoká už pred koronakrízou. Túto nadprodukciu dovozcovia vo zvýšených množstvách tlačia do zahraničných obchodných reťazcov na Slovensku za ceny, ktoré nezodpovedajú ani len výrobným nákladom slovenských hydinárov.

„Táto situácia vyvolaná koronakrízou ešte viac odkrýva finančnú podvýživenosť slovenského hydinárskeho odvetvia z domácich zdrojov. Napriek tomu, že sme plne konkurencieschopní pokiaľ ide o kvalitu, zdravotnú nezávadnosť či čerstvosť hydiny a vajec, za kratší koniec ťaháme pri cenách, ktoré sú pre väčšinu spotrebiteľov rozhodujúce,” dodal Molnár.

Fatálne dôsledky

ÚHS znepokojuje skutočnosť, že doteraz neboli prijaté žiadne účinné a dlhodobé opatrenia na ochranu a podporu domáceho hydinového mäsa a vajec, na potrebu ktorých upozorňovali viackrát počas roku 2020. Rovnako doteraz neprišlo k vyrovnaniu podpôr do sektoru hydinárstva na úroveň okolitých krajín a k vyplateniu kompenzácií za straty spôsobené pandémiou.

V pláne obnovy SR absentuje potravinársky priemysel, čo môže mať podľa ÚHS fatálne dôsledky pre viaceré jeho odvetvia vrátane hydinárstva. „Ak nepríde k vyriešeniu základných existenčných problémov slovenského hydinárstva, do konca roku 2021 bude produkcia živej jatočnej hydiny a hydinového mäsa na Slovensku naďalej rapídne klesať a sebestačnosť sa môže dostať iba na úroveň okolo 30 %,“ uzavrel riaditeľ ÚHS.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Daniel Molnár
Firmy a inštitúcie ÚHS Únia hydinárov Slovenska