Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Cheese 2725235_1280.jpg
Foto: Pixabay.com
14. 08. 2018 12:14 Testy a kontroly potravín od NasVidiek.skSITA

Potravinoví inšpektori zistili v prvom polroku pri kontrolách nedostatky v 9 % prípadov

Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR vykonali v prvom polroku vyše 25 tisíc kontrol potravín na celom Slovensku. Nedostatky objavili v 2 363 prípadoch.

Potravinoví inšpektori agrorezortu v prvom polroku 2018 vykonali 25 tisíc kontrol potravín od prvovýroby až po pulty obchodov. Nedostatky boli zistené približne v deviatich percentách prípadov. Zároveň s rastúcou popularitou domácich potravín pribúdajú podľa agrorezortu prípady falšovania krajiny pôvodu. Konštatovala to v utorok na tlačovom brífingu ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná.

„Našou prioritou je chrániť slovenských spotrebiteľov, a preto po celý rok prísne dozeráme na to, aby sa na našom trhu nachádzali iba bezpečné a kvalitné výrobky. Kontrolám podrobujeme nielen zahraničné, ale aj domáce potraviny a nevynechávame ani trhoviská,“ uviedla ku kontrolám potravín v utorok Gabriela Matečná.

Inšpektori uskutočnili kontroly vo všetkých stupňoch potravinového reťazca od primárnych producentov až po internetový predaj. „Posvietili sme si na prvovýrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne. Kontrolám sa nevyhli ani trhoviská, čerpacie stanice a internetové obchody,“ vymenoval zoznam kontrol ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) Jozef Bíreš.

Výsledky kontroly

Od 1. januára do 30. júna 2018 zrealizovali inšpektori ŠVPS SR vyše 25 tisíc kontrol potravín na celom Slovensku. Nedostatky objavili v 2 363 prípadoch. Inšpektori rozdali 842 blokových pokút v celkovej výške 29 059 eur. Z celkového počtu 10 739 kontrolovaných prevádzok boli nedostatky zistené v 2 077 prevádzkach, čo predstavuje porušenosť 19 %.

Ako problematické sa podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) ukázalo podobne ako vlani ovocie a zelenina. Vo vajíčkach a mechanicky separovanom hydinovom mäse „úradovali“ nebezpečné baktérie Salmonella. Prehrešky objavili kontroly aj v skupine zaručených tradičných špecialít – v Spišských párkoch, kde namerali obsah tuku pod stanovený limit. Previerkami neprešla napríklad ani pukancová kukurica s maslovou príchuťou, či piešťanský extra hustý sirup s príchuťou lesného ovocia. Kontrolóri identifikovali tiež nedostatočne zabezpečený sklad ovocia proti vnikaniu škodcov.

Závažné porušenia predpisov odhalili špeciálne kontroly zamerané na vysledovateľnosť čerstvého ovocia a zeleniny. Zamlčaný alebo sfalšovaný pôvod zistili v prípade mrkvy a petržlenu z Poľska a Holandska a paradajok zo Španielska, Talianska, Turecka, Maroka a Belgicka. „Vo viacerých prípadoch bolo preukázané, že prevádzkovatelia potravinárskych podnikov uvádzali nepravdivú informáciu o krajine pôvodu zeleniny už v interných dodacích dokladoch, kde bola zmenená krajina pôvodu z Poľska na pôvod Slovenska,“ ozrejmil Bíreš. Tovar so sfalšovaným alebo neoznačeným pôvodom inšpektori podľa ministerstva na mieste zakázali ďalej distribuovať a zistené nedostatky budú riešené v správnom konaní, pričom pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 100 tisíc eur.

Výsledky vzoriek

Počas úradných kontrol bolo odobratých 6 898 vzoriek potravín, z čoho boli už ukončené testy 5 832 vzoriek. Predpisy porušilo 241 vzoriek, čo predstavuje 4,1 percenta. V kontrolách bude agrorezort pokračovať až do konca roka. Minulý rok uskutočnil približne 45 tisíc kontrol zameraných na kvalitu a bezpečnosť potravín.

Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.

X