Rada poľnohospodárov žiada, aby aj potravinári mohli čerpať eurofondy z Programu rozvoja vidieka

postrek, pole, farma
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

V súčasnosti pripravuje SR Strategický plán k budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ (CAP) po roku 2020. Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR (RPPS) v tomto smere požaduje, aby výrobcovia potravín boli oprávnenými žiadateľmi o podporu, nakoľko podporu potravinárov umožňuje aj samotný právny rámec EÚ.

Súčasť poľnohospodárskej politiky

Zároveň RPPS žiada, aby boli spracovatelia zahrnutí do plnenia strategických cieľov budúcej CAP v čo možno najširšom rozsahu. Informovala o tom tento týždeň hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), ktorá je členom RPPS, Jana Holéciová.

„RPPS považuje rozvoj spracovania potravín v SR zo základných domácich surovín za kľúčovú súčasť poľnohospodárskej politiky, nakoľko pridáva surovinám vyrobeným v SR pridanú hodnotu a zabezpečuje kvalitné potraviny pre slovenských spotrebiteľov. Poľnohospodárstvo a potravinárstvo sú prepojené nádoby a jedno bez druhého nemôžu fungovať. Pre strategický rozvoj agropolitiky do budúceho plánovacieho obdobia je preto plánovanie potrieb, ktorého súčasťou nebude podpora domáceho spracovateľského priemyslu, absolútne neprijateľné. SR si nemôže dovoliť opakovať chybu z minulosti v tom, že pri plánovaní použitia prostriedkov v rámci CAP bude financovať spracovanie potravín len okrajovo,“ ozrejmila Holéciová.

Potravinárstvo na periférii záujmov

Pri príprave Strategického plánu Slovenskej republiky k budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politike Európskej únie je podľa RPPS potrebné brať do úvahy aktuálny stav a skutočnosť, že potravinárstvo na Slovensku bolo v minulosti na periférii záujmu štátu.

„Je potrebné nastaviť pravidlá tak, aby do budúcna vyplatené finančné prostriedky smerovali z veľkej časti aj do potravinárskeho priemyslu. Našim záujmom je odstraňovanie negatívneho salda zahraničného obchodu s agropotravinárskymi komoditami a postupné zvyšovanie podielu slovenských potravín na pultoch maloobchodných predajní. Na Slovensku zanikli v dôsledku dlhodobej nízkej podpory niektoré dôležité potravinárske odvetvia, ďalšie rozhodujúce odvetvia pre nedostatočnú konkurencieschopnosť doslova bojujú o prežitie,“ pokračovala v stanovisku RPPS Holéciová.

Finančná podpora aj zo štátneho rozpočtu

Na zvrátenie tohto stavu preto Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR dôrazne požaduje zakomponovať podporu potravinárstva do Strategického plánu Slovenskej republiky k budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politike EÚ v čo možno najväčšej miere.

„Zároveň je nevyhnutné zabezpečiť finančnú podporu aj zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a realizovať ďalšie systémové opatrenia na rozvoj výroby potravín, vrátane úpravy potravinárskej legislatívy, odvodového a príplatkového zaťaženia a podpory zamestnanosti,“ uzavrela Holéciová.

Radu poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR tvorí päť najreprezentatívnejších organizácií v agropotravinárskom sektore Slovenska: Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Agrárna komora Slovenska, Potravinárska komora Slovenska, Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností a Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Firmy a inštitúcie RPPS Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR