Slováci čelia čoraz vyšším cenám potravín, rekordne rýchlo zdraželo pečivo aj bravčové mäso

potraviny, ceny, obchod
Foto: ilustračné, Getty Images

BRATISLAVA 19. júna (WebNoviny.sk) – Ceny potravín a nealkoholických nápojov na Slovensku v máji medziročne stúpli o 3,9 %. V tomto roku tak ide o rekordné tempo rastu. Oproti aprílu, teda medzimesačne, sa ceny potravín a nealkoholických nápojov zvýšili o 0,8 %.

Stúpla aj cena maku

Informovala o tom v stredu analytička Slovenského farmárskeho, družstva (SFD) Eva Sadovská. Za rast cien potravín môžu podľa nej o desiatky percent drahšie zemiaky, zelenina, múka či bravčové mäso.

Zo zeleniny najviac rástli ceny kapusty, cibule, petržlenu či zeleru a o viac ako polovicu zdražel mak. Za zmienku stojí podľa SFD aj aktuálna cena zemiakov. Za jeden kilogram zemiakov Slováci v máji 2019 zaplatili v priemere 1,07 eura, čo je jednoznačne najvyššia cena od začiatku milénia.

„Priemerná cena zemiakov až doteraz ešte nikdy neprekročila úroveň jedného eura za jeden kilogram. Medziročne si tak za túto tradičnú potravinu Slovákov priplácame takmer 52 %,“ priblížila Sadovská.

Príplatky pre pekárov

V obchodoch sa podľa SFD naplnila prognóza drahšej bravčoviny a ceny rástli aj u pekárenských výrobkov. „Ceny rožkov sú medziročne vyššie o takmer 10 %. O vyše desatinu si ale v porovnaní s vlaňajškom priplácame taktiež za chlieb, vianočku, ale aj parenú knedľu či lístkové cesto. Pšeničná polohrubá múka zdražela medziročne až o takmer 17 %. Pekárom sa nepozdávali príplatky za prácu v noci či cez víkendy. A ak zohľadníme fakt, že cena múky a následne výrobkov z nej závisí každoročne od úrody naviazanej na počasie, tak aktuálny nárast cien týchto produktov neprekvapuje,“ pokračovala Sadovská.

Naopak, podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR, z ktorého informácie SFD čerpá, sú lacnejšie ako vlani jablká a to o takmer tretinu. O 20 % až 10 % ale zaplatia Slováci menej aj za iné druhy ovocia ako hrozno, citróny, mandarínky, kiwi alebo pomaranče. Klesli aj ceny vajec o 7 %, kryštálového cukru o 3,5 % a trvanlivého polotučného mlieka o 2,6 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Eva Sadovská