Slovenskí potravinári sú k stratégii Z farmy na stôl skeptickí, žiadajú použiť triezvy sedliacky rozum

výstava, farmár
Foto: ilustračné, Getty Images

Pri implementácii stratégie Z farmy na stôl (Farm to fork) musí Slovensko na národnej úrovni použiť triezvy sedliacky rozum.

Až príliš veľké nadšenie z plnenia environmentálnych cieľov na celoeurópskej úrovni môže mať podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) v konečnom dôsledku negatívny dopad na cenu potravín a životnú úroveň ľudí najmä vo vidieckych oblastiach. Konštatovala to v piatok hovorkyňa SSPK Jana Holéciová.

Výroba potravín má byť ekologickejšia

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) 19. októbra schválili Stratégiu Z farmy na stôl, ktorá spolu s pripravovanou Spoločnou poľnohospodárskou politikou EÚ významne ovplyvní výrobu potravín v únii. Primárny dôraz sa bude klásť na ekologickejšiu výrobu potravín.

Keďže však zelené ciele boli stanovené bez podloženia dátami a bez posúdenia ich dopadu, ich napĺňanie môže podľa SPPK výrazne oslabiť potravinovú bezpečnosť EÚ.

„Zníži sa poľnohospodárska produkcia a potraviny sa automaticky stanú drahšími. Kým členské krajiny budú tlačené do ekologizácie a následne drahšej výroby potravín, tretie krajiny sveta budú na úkor Európy profitovať a nahradia chýbajúcu produkciu svojím navýšeným dovozom,“ ozrejmila Holéciová.

SPPK zaslala v rámci Konzorcia s českými samosprávnymi organizáciami list slovenským a českým europoslancom s vyjadrením požiadavky podporiť záujmy agropotravinárov a hlasovať proti stratégii. Poslanci EP aj napriek kritike európskych agropotravinárov z mnohých krajín schválili stratégiu v pôvodnom znení.

Malo by sa používať menej hnojív

Podľa Stratégie Z farmy na stôl by mala EÚ napríklad obmedziť produkciu metánu a znížiť stavy hospodárskych zvierat či používať menšie objemy hnojív do pôdy.

Ciele stratégie boli zo strany Európskej komisie ešte donedávna prezentované ako indikatívne. Hlasovanie v EP však potvrdzuje ich záväznú povahu, čo je silný politický signál.

„Odvolávame sa na štúdie amerického agrorezortu, podľa ktorého by stratégia mohla viesť k nárastu počtu ľudí s nedostatočným prístupom k potravinám. V závislosti od toho, či bude stratégia a jej ciele implementované len v EÚ alebo na celom svete, by sa mohol zvýšiť počet osôb s nedostatočným prístupom k potravinám o 22 až 184 miliónov. Implementácia cieľov stratégie môže síce viesť k redukcii poľnohospodárskych emisií v EÚ o 20-30 %. Toto zníženie by ale mohlo byť zo 40 až 60 % kompenzované posilnenou produkciou poľnohospodárskych emisií v tretích krajinách sveta,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Komora aj preto vyzýva slovenský agrorezort, vládu a poslancov NR SR, aby pri implementovaní prijatej stratégie na úrovni SR sa najskôr začala odborná diskusia s výrobcami potravín.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Emil MachoJana Holéciová
Firmy a inštitúcie SPPK Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora